H τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 22 Ιουλίου) δεν είχε διεξαχθεί σε ιδιαίτερα… ομαλό κλίμα. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε παραδεχτεί δημοσίως στις δηλώσεις της και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνοντας πως η απόφαση για μια ευέλικτη στάση της Τράπεζας με φόντο την ενίσχυση του πληθωρισμού, είχε ληφθεί με αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Και το περιεχόμενο των πρακτικών το επιβεβαίωσε!

Σύμφωνα με τότε πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, υπήρξαν έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις από πολλά μέλη του συμβουλίου, η πλειοψηφία των οποίων τελικά κάμφθηκε από την επιμονή της κυρίας Λαγκάρντ. Όλοι τους έκαναν… πίσω, εκτός από δύο μέλη, ο Γερμανός Βενς Βάιντμαν και ο Βέλγος διοικητής, Πιερ Βουνς.

Σφαγή… 

Με δεδομένο το παρασκήνιο αυτό, ήταν εύλογο πως οι επενδυτές περίμεναν με ενδιαφέρον τη σημερινή δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης για να διαπιστώσουν αν, πράγματι, η συζήτηση είχε γίνει σε τόσο βαρύ κλίμα, κάτι που δείχνει πως η διατήρηση των ισορροπιών στους κόλπους του συμβουλίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο η οικονομική κρίση της πανδημίας απομακρύνεται. Φαίνεται, λοιπόν, πως η συζήτηση όντως ήταν ιδιαίτερα… έντονη, με εκτεταμένες διαφωνίες από πολλά μέλη του συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η φρασεολογία της ανακοίνωσης αναφορικά με τις αλλαγές στο guidance για το ζήτημα των επιτοκίων άλλαξε πολλές φορές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και αντιρρήσεις πολλών μελών. Και τελικά στο τέλος, δυο από τους διοικητές, όπως σωστά είχε αποκαλύψει το Reuters, αρνήθηκαν να συναινέσουν στερώντας από το συμβούλιο μια ομόφωνη απόφαση: Ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank και ο Βέλγος ομόλογος του.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο στην συνεδρίαση, η οποία ήταν η πρώτη μετά την πρώτη από το 2003 αναθεώρηση των στρατηγικών στόχων της ΕΚΤ, αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Σημείο αιχμής το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Όμως, το επίμαχο σημείο είχε να κάνει με την απόφαση να υποστηρίξει πως θα κρατήσει ευέλικτη στάση έναντι της ενίσχυσης των τιμών «για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να είναι μετριοπαθώς πάνω από τον στόχο». Κοινώς, πάνω από το όριο του 2%. Όπως και ότι σκοπεύει, όχι μόνο να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, ήτοι δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, αλλά και πως θα ανεβάσει στροφές στο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο σε σχέση με τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ, η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει μεν δυναμικά, όμως οι προοπτικές της εξαρτώνται από την πανδημία και τον ρυθμό των εμβολιασμών. Και στον μήνα που μεσολάβησε από τις τότε δηλώσεις της, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί ακόμη πιο πολύ σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να έχουν δρομολογήσει αυστηρά μέτρα που χωρίζουν τις κοινωνίες μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Το κατά πόσο τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν τα μέλη του συμβουλίου απομένει να φανεί. Πάντως, το επόμενο ραντεβού της ΕΚΤ, στις 9 Σεπτεμβρίου, δεν προμηνύεται απαραιτήτως πιο εύκολο, με τα «γεράκια» να επιμένουν πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή