«Ακόμα κι αν δεν ξέρεις το όνομα πίσω από την μουσική, ξέρεις αυτόν τον ήχο. Ποιο ρόλο έπαιξε αυτός ο άνθρωπος στη σύνδεση των Ελλήνων και στην εικόνα της Ελλάδας».
Με αυτό τον τρόπο, υπό τους ήχους του θρυλικού Ζορμπά, μετέδωσε το δελτίο της γερμανικής DW την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσεις τη μουσική από την πολιτική του, ήταν ένας καταπληκτικός συνθέτης και επίσης πολιτικός ακτιβιστής και χρησιμοποιούσε τη μουσική και τα τραγούδια του ως τρόπους αντίστασης», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.
Η Corriere de la Sera, εκτός από τη μουσική του, εκθείασε και την πολιτική του δράση.
«Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000 και συνεργάστηκε με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βασανίστηκε και φυλακίστηκε, ενώ η μουσική του απαγορεύτηκε», έγραψε η ιταλική εφημερίδα.
Πιο γλαφυρό το πρακτορείο Reuters έγραψε: «Ο Μίκης μας έφυγε. Ο συνθέτης του Ζορμπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών», ενώ και το βρετανικό δίκτυο BBC διέκοψε αμέσως τη ροή των ειδήσεών του και αναφέρθηκε στο θάνατο του Μίκη.
«Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, που ήταν πολύ διάσημος επειδή έγραψε τη μουσική για την ταινία του ’60 ‘Ζορμπάς ο Έλληνας’, απεβίωσε. Ήταν 96. Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος», σημείωσε.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρθηκε στον «επαναστάτη» συνθέτη.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης και επαναστάτης, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής ενάντια στην στρατιωτική χούντα, που απαγόρευσε τη μουσική του και τον φυλάκισε από το 1967 μέχρι το 1974», έγραψε.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τον χαρακτηρίζει σπουδαίο της ελληνικής μουσικής, ενώ το Al Arabiya σημειώνει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αγαπημένος 96χρονος Έλληνας συνθέτης, του οποίου η συναρπαστική μουσική και η ζωή της πολιτικής απείθειας κέρδισαν την αναγνώριση στο εξωτερικό και ενέπνευσαν εκατομμύρια στην Ελλάδα, πέθανε στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας».
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν παγκόσμια και οι Beatles διασκεύασαν την υπέροχη μουσική από το τραγούδι του Μίκη, «Αν Θυμηθείς τ’ όνειρό μου».
Η είδηση του θανάτου του δικού μας Μίκη έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δείχνοντας για μία ακόμη φορά πόσο μεγάλη ήταν η απήχηση της μουσικής του και της πολιτικής του δράσης σε ολόκληρη την οικουμένη.
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.