Στη Νέα Υόρκη, στο Νιού Τζέρσεϊ και στη Φιλαδέλφεια άνοιξαν οι ουρανοί και στην πλημμυρισμένη γη χάθηκαν ζωές και περιουσίες.

«Ιστορικό καιρικό φαινόμενο» ονόμασε τις βροχοπτώσεις-ρεκόρ και τις αιφνίδιες φονικές πλημμύρες της Τετάρτης ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κηρύσσοντας την αμερικανική μεγαλούπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αν και υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα πια, ο τυφώνας Άιντα έπιασε τους πάντες εξ απήνης.

Όχι με την εμφάνισή του -στον Ατλαντικό είναι εξάλλου η περίοδος των τυφώνων-, αλλά και τη σφοδρότητα με την οποία τελικά έπληξε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, οι κάτοικοι στο κεντρικό Τενεσί, στα νοτιοανατολικά, είχαν ζήσει -εξαιτίας άλλου καιρικού φαινομένου- τον ίδιο εφιάλτη, με πρωτοφανείς νεροποντές.

Την ίδια περίοδο, στα δυτικά, κάτοικοι και αρχές δοκιμάζονται από την παρατεταμένη ξηρασία και υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, που μετατρέπουν τα δάση σε «προσανάμματα».


Το αποτέλεσμα; Την ώρα που η Νέα Υόρκη και οι γύρω περιοχές και πολιτείες πνίγονταν από την κατακλυσμιαία βροχή, ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυττε την Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πυρκαγιά Κάλντορ -που κατακαίει από τα μέσα Αυγούστου την οροσειρά Σιέρα Νεβάδα- απειλούσε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη λίμνη Τάχο.

Πρόκειται, δε, για μόνο μία από τις τουλάχιστον 24 πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην δυτική αμερικανική πολιτεία, όπου -παράλληλα και εδώ με την εγκληματική ανθρώπινη παρέμβαση- η κλιματική αλλαγή δείχνει το άλλο της «προφίλ».

Μία χώρα, δύο «κόσμοι»

Η Αμερική -όπως και ο περισσότερος κόσμος- γίνεται πιο ξηρή ή πιο υγρή στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, αναλόγως το που μένει κανείς, σχολιάζουν οι New York Times.

Αυτό το χάσμα μεταξύ της ολοένα και περισσότερο «μουλιασμένης» ανατολικής ακτής και της χρόνια αποξηραμένης δυτικής αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο μοτίβο που καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Για του λόγου το αληθές, αποτύπωσε σε χάρτη τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, σε βάθος 30ετίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι αλλαγές αποτελούν ένα μόνιμο πια χαρακτηριστικό της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή εάν αντικατοπτρίζουν μακροπρόθεσμες μεταβολές του καιρού, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Υπάρχει διακύμανση από έτος σε έτος», ακόμη και δεκαετία σε δεκαετία, λέει ο Αντρέας Πράιν του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ.

«Όμως η κλιματική αλλαγή ωθεί σιγά-σιγά αυτή αυτή τη μεταβλητότητα» στα άκρα, υπογραμμίζει.

Με εντονότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις από τη μια. Με μακροχρόνιες ξηρασίες από την άλλη.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης… διαρκείας

Κατά τους ειδικούς, οι όλο και πιο ισχυρές νεροποντές αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της κλιματικής αλλαγής.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξηγούν, το νερό εξατμίζεται με ταχύτερους ρυθμούς από την επιφάνεια της γης. Εγκλωβίζεται περισσότερη υγρασία στον πιο θερμό αέρα. Και το αποτέλεσμα είναι εντονότερες και συχνότερες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σχετική έκθεση στις ΗΠΑ, η συχνότητα και η ένταση των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν σαφώς αυξηθεί από το 1950, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να καταγράφονται στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές πολιτείες.

Και καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, τονίζουν ειδικοί, τα καιρικά φαινόμενα μοιραία θα γίνονται πιο ακραία -όπως συνέβη άλλωστε αυτό το καλοκαίρι στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Παγκόσμιο μοτίβο

Ανάλογες είναι, άλλωστε, οι καταγραφές και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Σε αρκετές περιοχές -σε μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης- οι βροχοπτώσεις πυκνώνουν σε συχνότητα και γίνονται εντονότερες, σε βάθος δεκαετιών.

Άλλες – όπως η Αφρική, η ανατολική Αυστραλία και οι περιοχές πέριξ της Μεσογείου- γίνεται πιο ξηρές.

Όχι τυχαία, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε -με ακραίους καύσωνες και εκτεταμένες πλημμύρες και πυρκαγιές- χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «Αποκάλυψη».

«Έχουμε κάνει τρισεκατομμύρια μικρές προσαρμογές για να βελτιστοποιήσουμε την κοινωνία μας για το ιστορικό εύρος θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων κ.λπ., που βιώνουμε», λέει ο Άντριου Ντέσλερ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Τέξας A&M.

«Καθώς όμως το κλίμα αλλάζει, αυτό το εύρος δεν φαντάζει πλέον συναφές», παρατηρεί.

«Η αναντιστοιχία μεταξύ της προσαρμογής μας και αυτού που πραγματικά βιώνουμε μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες εμφανίζονται πια ξαφνικά από το πουθενά, παρά τις προβλέψεις δεκαετιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη