Tα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα έχει αυξηθεί σημαντικά,  με την τιμή του Bitcoin, του μεγαλύτερου σε κεφαλαιακή αξία ψηφιακού νόμισματος να «φλερτάρει» τα 47.000 δολάρια, καθώς τα κρυπτονομίσματα έχουν βγει από το πλαίσιο μιας ίσως εκκεντρικής επένδυσης και πλέον θεωρούνται μια πιο διαδεδομένη επενδυτική επιλογή.

Για αρκετούς στις ΗΠΑ υπάρχει ο προβληματισμός αν θα μπορούσαν κι αν αξίζει φυσικά να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα για τη σύνταξη τους, κυρίως στον προσωπικό λογαριασμό συνταξιοδότησης (στα αγγλικά χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο του IRA).

Οι επίδοξοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μέρος των διαθεσίμων τους σε κρυπτονομίσματα μόνο σε λογαριασμό IRA που διαχειρίζονται οι ίδιοι, καθώς στους αντίστοιχους παραδοσιακούς λογαριασμούς δεν επιτρέπεται η επένδυση σε crypto.  Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν για τους κινδύνους και δεν συνιστούν αυτή την τοποθέτηση.

Το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο

Ο πρώτος λόγος  για τον οποίον προειδοποιούν οι ειδικοί είναι ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι ευρέως διαθέσιμοι και δεν γίνονται εύκολα κατανοητοί από πολλούς επενδυτές και σε γενικές γραμμές μπορεί να ταυτόχρονα μια επένδυση υψηλού κινδύνου και κοστοβόρα για να την διατηρήσει κανείς.

Οι επενδυτές επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν αυστηροί κανόνες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων σχετικά με το ποιες επενδύσεις απαγορεύονται σε έναν λογαριασμό IRA. Αυτό σημαίνει ότι στο λογαριασμό που διαχειρίζεται ο επενδυτής σε περίπτωση που οι επενδύσεις είναι εκτός των κανονισμών, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και δεν καλύπτεται με κανέναν τρόπο. 

«Οι IRA, που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι επενδυτές» εξηγεί στο CNBC η Αντζαλί Τζεριάλα, πιστοποιημένο στέλεχος για χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, ορκωτή λογίστρια και ιδρυτικό μέλος της Fit Advisors, «συνήθως απαιτούν μια εξειδικευμένη εταιρεία ή θεματοφύλακα και το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο λόγω της πρόσθετης συμμόρφωσης και των απαιτήσεων του IRA»

Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο της απάτης , όπως έχει προειδοποιήσει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Παρόλο που ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτικών επιλογών μπορεί να είναι ελκυστικό, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι επενδύσεις σε IRA που διαχειρίζονται οι ίδιοι, αυξάνουν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων δόλιων σχεδίων, υψηλών τελών και ασταθών επιδόσεων», όπως αναφέρει η Επιτροπή σε ειδικό σημείωμά της το 2018.

«Θα ανησυχούσα ιδιαίτερα» λέει Τζεριάλα, «αν κάποιος αποφάσιζε να προχωρήσει (σε αυτή την τοποθέτηση)».

Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν το δικό τους ρίσκο

Εκτός από τους κινδύνους που ενέχει ο ίδιος ο λογαριασμός η Τζεριάλα προειδοποιεί τους επενδυτές να μην τοποθετούν χρήματα συνταξιοδότησης ειδικά σε κρυπτονομίσματα, καθώς πρόκειται για μια τοποθέτηση με αστάθεια και με υψηλό ρίσκο.

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων πρέπει να είναι άνετοι με τις ακραίες μεταβολές τιμών και με το ενδεχόμενο  να χάσουν ολόκληρη την επένδυσή τους. Για το λόγο αυτό, ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για χαρτοφυλάκιο συνταξιοδότησης. 

Εάν, παρά τους κινδύνους, κάποιος επιλέξει να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινήσει με ένα ποσό που μπορεί να αντέξει την απώλεια του χωρίς να επηρεάσει τις αποταμιεύσεις για τη σύνταξη. Η κατανομή ενός μικρότερου μέρους του συνολικού χαρτοφυλακίου σε ψηφιακό νόμισμα, μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο, σημειώνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto