Ελαφρά χαμηλότερα από τις προβλέψεις διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τις αγορές να περιμένουν με… κομμένη την ανάσα τα στοιχεία δεδομένου πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης της Fed αναφορικά με την έναρξη του περίφημου tapering.

Πραγματικά, με το χρόνο για το επικείμενο, κρίσιμο, συμβούλιο της Federal Reserve, στις 21-22 Σεπεμβρίου να μετρά πλέον αντίστροφα, η αγορά μπορεί να πάρει ανάσες από το γεγονός πως ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση, αντί του εκτιμώμενου 5,4%. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούλιο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% αντί του προβλεπόμενου 0,4%, όταν η αύξηση του τον περασμένο μήνα είχε φτάσει το 0,5%.

Αποσυμπίεση των πιέσεων 

Πρόκειται για μια εξέλιξη ενθαρρυντική, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δομικός CPI, εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών των τροφίμων και καυσίμων, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 4% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση του κατά 4,2%.

Αν οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν ενισχυθεί περαιτέρω ήταν σαφές πως τα… γεράκια του συμβουλίου της Fed θα ήταν πιο πιεστικά, αλλά και πειστικά, για τη λήψη μιας απόφασης που θα έδινε άμεσα το πράσινο φως για την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Όμως, τα πιο μετριοπαθή στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες το tapering μεν να συζητηθεί, φέρνοντας πιο κοντά τη δρομολόγηση του μέσα στο χειμώνα, αλλά τελικά η έναρξη του να «κλειδώσει» κατά την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου το Νοέμβριο (διότι τον Οκτώβριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της αρμόδιας FOMC).

Εξάλλου, και τα τελευταία στοιχεία από την απασχόληση δεν ήταν ενθαρρυντικά δεδομένου πως η έκθεση για τον Αύγουστο έδειξε την προσθήκη μόλις 235.000 θέσεων εργασίας, ήτοι 500.000 λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Άλμα στα futures

Εύλογα η αντίδραση της Wall Street ήταν αμέσως θετική με τα futures να παίρνουν την ανιούσα. Συγκεκριμένα τα futures του Dow Jones ανέβηκαν κατά 115 μονάδες ή 0,3%, τα futures του S&P 500 κατά 0,4% και του Nasdaq αντιστοίχως κατά 0,4%.

Θυμίζουμε πως χθες, Dow Jones και S&P 500 κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη για πρώτη φορά εδώ και έξι συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά και στην είδηση της μικρής υποχώρησης που παρουσίασαν σε εβδομαδιαία βάση τα κρούσματα Covid-19 στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ