Στο 15,8% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 14,6%.

Το ποσοστό ανεργίας κατά το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν 17,1% και κατά το β’ τρίμηνο του 2020 16,7%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.915.253, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,0%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 732.544 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου
έτους.

Επισημαίνεται ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.419.295
άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.223.089 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι απουσίες από την εργασία μειώθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2021 και το β’ τρίμηνο 2020, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει για τις ώρες εργασίας.

Επίσης, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών που είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν άμεσα εργασία αλλά δεν αναζητούν παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 και αυξημένο σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι η απουσία από την εργασία μειώθηκε σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 και πολύ περισσότερο σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.

Τα υψηλότερα επίπεδα απουσίας για το β’ τρίμηνο του 2021 παρατηρούνται στους τομείς των άλλων υπηρεσιών, των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών.

Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, οι ώρες εργασίας παρουσίασαν αύξηση σε όλους στους τομείς της οικονομίας και κυρίως στους κλάδους της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών. Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020 παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις ώρες εργασίας σε όλους τους τομείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων