Μόσχα και Πεκίνο είχαν πυκνώσει τις επαφές τους, τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Τελικά Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ έδωσαν τα… χέρια διαδικτυακά συμφωνώντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτροπή της βίας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Μιλώντας μέσω video link με αφορμή και το φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αλλά και να εδραιώσουν τακτικές διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα του Αφγανιστάν, μετά και την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Τα… βρήκαν Πούτιν και Σι
Η κοινή διοργάνωση αποτέλεσε αντανάκλαση της ανησυχίας των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη χώρα και τη δημιουργία μιας πηγής αστάθειας για την περιοχή της κεντρικής Ασίας, μια περιοχή που οι δύο χώρες είχαν συνηθίσει να κυριαρχούν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αναλόγως τώρα η απομάκρυνση των Αμερικανών συνιστά μια ευκαιρία, εφόσον βέβαια το νέο καθεστώς μπορέσει να κρατήσει σε σχετική σταθερότητα τη χώρα και αποφύγει τη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες.
Οι Κινέζοι από τη μεριά τους είχαν δείξει από νωρίς και πριν καν οι Ταλιμπάν φτάσουν να καταλάβουν τη Καμπούλ πως αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που δημιουργεί μια αλλαγή στο status quo. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι είχε συναντηθεί τον Αύγουστο με τον Μουλά Μπαραντάρ, τότε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλεμπάν. Αντιστοίχως μετά και την είσοδο τους στην Καμπούλ, το Πεκίνο είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Η Μόσχα είχε κρατήσει πιο επικριτική στάση, όμως είναι σαφές πως έχει αρχίσει να ρίχνει… νερό στο κρασί της αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελετά ακόμη και την πιθανότητα αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης των Ταλεμπάν. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σχολίασε πως αν και το νέο καθεστώς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτελεσματικό, οι άλλες χώρες θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με αυτό. Αναφορικά δε, με την αναγνώριση της νέας κυβέρνησης τόνισε: «Για το ζήτημα της αναγνώρισης (της νέας κυβέρνησης), θα πρέπει να συντονίσουμε τις θέσεις μας και να χτίσουμε ένα διάλογο».
Μάλιστα, ο κύριος Πούτιν έδειξε να συμφωνεί με τον κύριο Σι πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να ξεπαγώσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν που έχουν δεσμευτεί και να επανακκινήσει τα προγράμματα βοήθειας από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και των κατοίκων της. «Η έλλειψη κονδυλίων από τα ταμεία του Αφγανιστάν μπορεί να σπρώξει αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος, το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Καρότο και μαστίγιο
Εξάλλου, η Μόσχα έχει φροντίσει να στείλει το δικό της προειδοποιητικό (για να μην πούμε απειλητικό) μήνυμα προς τους Ταλεμπάν μέσα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα τους.
Η Κίνα αντιθέτως χρησιμοποίησε την οδό της οικονομικής πειθούς ανοίγοντας παράθυρο οικονομικής συνεργασίας με τους Ταλεμπάν για την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων σε μέταλλα και σπάνιες γαίες που διαθέτει η χώρα, ενώ πριν λίγες ημέρες χρησιμοποίησε και τη διπλωματία των εμβολίων αποστέλλοντας τρία εκατομμύρια δόσεις από τα κινεζικά εμβόλια κατά της Covid-19.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη