Μόσχα και Πεκίνο είχαν πυκνώσει τις επαφές τους, τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Τελικά Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ έδωσαν τα… χέρια διαδικτυακά συμφωνώντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτροπή της βίας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Μιλώντας μέσω video link με αφορμή και το φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αλλά και να εδραιώσουν τακτικές διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα του Αφγανιστάν, μετά και την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τα… βρήκαν Πούτιν και Σι 

Η κοινή διοργάνωση αποτέλεσε αντανάκλαση της ανησυχίας των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη χώρα και τη δημιουργία μιας πηγής αστάθειας για την περιοχή της κεντρικής Ασίας, μια περιοχή που οι δύο χώρες είχαν συνηθίσει να κυριαρχούν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αναλόγως τώρα η απομάκρυνση των Αμερικανών συνιστά μια ευκαιρία, εφόσον βέβαια το νέο καθεστώς μπορέσει να κρατήσει σε σχετική σταθερότητα τη χώρα και αποφύγει τη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι Κινέζοι από τη μεριά τους είχαν δείξει από νωρίς και πριν καν οι Ταλιμπάν φτάσουν να καταλάβουν τη Καμπούλ πως αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που δημιουργεί μια αλλαγή στο status quo. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι είχε συναντηθεί τον Αύγουστο με τον Μουλά Μπαραντάρ, τότε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλεμπάν. Αντιστοίχως μετά και την είσοδο τους στην Καμπούλ, το Πεκίνο είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Η Μόσχα είχε κρατήσει πιο επικριτική στάση, όμως είναι σαφές πως έχει αρχίσει να ρίχνει… νερό στο κρασί της αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελετά ακόμη και την πιθανότητα αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης των Ταλεμπάν. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του  Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σχολίασε πως αν και το νέο καθεστώς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτελεσματικό, οι άλλες χώρες θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με αυτό. Αναφορικά δε, με την αναγνώριση της νέας κυβέρνησης τόνισε: «Για το ζήτημα της αναγνώρισης (της νέας κυβέρνησης), θα πρέπει να συντονίσουμε τις θέσεις μας και να χτίσουμε ένα διάλογο».

Μάλιστα, ο κύριος Πούτιν έδειξε να συμφωνεί με τον κύριο Σι πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να ξεπαγώσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν που έχουν δεσμευτεί και να επανακκινήσει τα προγράμματα βοήθειας από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και των κατοίκων της. «Η έλλειψη κονδυλίων από τα ταμεία του Αφγανιστάν μπορεί να σπρώξει αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος, το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καρότο και μαστίγιο 

Εξάλλου, η Μόσχα έχει φροντίσει να στείλει το δικό της προειδοποιητικό (για να μην πούμε απειλητικό) μήνυμα προς τους Ταλεμπάν μέσα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα τους.

Η Κίνα αντιθέτως χρησιμοποίησε την οδό της οικονομικής πειθούς ανοίγοντας παράθυρο οικονομικής συνεργασίας με τους Ταλεμπάν για την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων σε μέταλλα και σπάνιες γαίες που διαθέτει η χώρα, ενώ πριν λίγες ημέρες χρησιμοποίησε και τη διπλωματία των εμβολίων αποστέλλοντας τρία εκατομμύρια δόσεις από τα κινεζικά εμβόλια κατά της Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα