Οι ελπίδες των Ταλιμπάν για οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα μπορούσαν σύντομα να αποδειχθούν φρούδες.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, οι ισλαμιστές Ταλιμπάν, οι «πολεμιστές του Θεού», υπολογίζουν στους μεγάλους γείτονές τους. «Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και σημαίνει για εμάς μια εξαιρετική ευκαιρία γιατί είναι έτοιμη να επενδύσει και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμπιουλά Μουγιαχίντ στην  ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Με τη βοήθεια της Κίνας, οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν την επιστροφή τους στο πολύπαθο Αφγανιστάν. «Υπάρχουν πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία χάρη στους Κινέζους θα τεθούν ξανά σε λειτουργία και θα εκσυγχρονιστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης.

Η αξία των φυσικών πόρων στο Αφγανιστάν αποτιμάται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Όμως υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και υποδομών και έλλειψη χρημάτων, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη αλλά πάνω απ ‘όλα υπάρχει έλλειψη της απαραίτητης ασφάλειας.

Προς το παρόν, το Πεκίνο υπόσχεται μόνο έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και εμβόλια κατά της πανδημίας αξίας 200 εκατομμυρίων γουάν, περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κίνα κινείται έντονα διπλωματικά, ώστε να καλύψει το κενό εξουσίας που άφησαν οι ΗΠΑ.

Η Κίνα μετριάζει τις προσδοκίες

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνκ Γι συνομιλεί με γειτονικές χώρες. Το Αφγανιστάν ήταν επίσης πρόσφατα ένα σημαντικό θέμα στη συνόδο κορυφής των Brics με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κίνας και αρχηγού του κόμματος Σι Ζινπίνγκ, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και οι άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων όπως από την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Οι προσδοκίες των Ταλιμπάν ότι η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας φαίνονται μάλλον εξωπραγματικές. Το Πεκίνο έχει ήδη μετριάσει τις προσδοκίες για την ανοικοδόμηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού. Οι ειδικοί στην Κίνα αναφέρονται στην κακή κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και βλέπουν τους Ταλιμπάν με δυσπιστία.

Αλλά και νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η πανδημία, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν πιο σταθερή, δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα. Δύο μεγάλα κινεζικά έργα στο Αφγανιστάν που είχαν ξεκινήσει, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν.

Το 2008 μια κινεζική εταιρεία έλαβε επιχορήγηση τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού παγκοσμίως στον Μες Αϊνάκ.

Επίσης, το 2011 μια άλλη κινεζική εταιρεία ήθελε να λειτουργήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου στον ποταμό Αμου Νταρία. Τίποτα όμως δεν έγινε. «Γι ‘αυτό πιστεύω ότι η Κίνα λόγω της αστάθειας σε όλους σχεδόν τους τομείς δεν πρόκειται να επενδύσει πολλά στο Αφγανιστάν», λέει ο καθηγητής Σι Χινγκόνγκ από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Το Πεκίνο βλέπει με δυσπιστία τους Ταλιμπάν

«Στο Αφγανιστάν έχουν γίνει τώρα δραματικές αλλαγές», λέει ο ειδικός. «Δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια, ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει μακροπρόθεσμα για σταθερότητα», συμπληρώνει. Ακόμα και στο φιλικό Πακιστάν, όπου η Κίνα στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού» επένδυσε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές υπάρχουν «εχθρικές δυνάμεις» που έχουν επιτεθεί σε κινέζικες εταιρείες και το προσωπικό τους, τονίζει ο καθηγητής.

Οι Ταλιμπάν είναι «περίπλοκοι», λέει ο Σι Γινχόνγκ όταν ρωτήθηκε για τις αντίπαλες ομάδες. Μπορεί η Κίνα να τους εμπιστευθεί; «Η κινεζική κυβέρνηση το ελπίζει, αλλά δεν είναι αφελής», λέει ο καθηγητής.

Οι νέοι ηγεμόνες στην Καμπούλ υποσχέθηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να πειράξει τα κινεζικά συμφέροντα στο Αφγανιστάν. Η Κίνα όμως είναι επιφυλακτική και δεν μπορεί να βασιστεί στις υποσχέσεις τους.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ