Οι καταστροφικές πυρκαγιές κλόνισαν την εικόνα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης που έχτισε στην πρώτη φάση διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η οποία και του επέτρεψε να εμφανίζεται κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι.

Οι πυρκαγιές, χωρίς αμφιβολία, τραυμάτισαν την κυβέρνησή του και μαζί προσέφεραν την ευκαιρία ανάδειξης των όποιων προβλημάτων ανέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας. Ηταν μια πραγματική κρίση, στο αποτέλεσμα της οποίας διαμορφώθηκε το πρώτο πεδίο ευθείας αμφισβήτησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάστηκε ο ίδιος να αποδεχθεί λάθη και παραλείψεις, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και μαζί, προς επίρρωση της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών, να προβεί σε έναν όχι και τόσο επιτυχημένο ανασχηματισμό, καθώς συνοδεύθηκε από την άρνηση Αποστολάκη και τις πολλές επικρίσεις για αναιτιολόγητες αποχωρήσεις και αστήρικτες τοποθετήσεις.

Είναι ακριβές ότι εκεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πέρασε δύσκολες και αποδιοργανωτικές μέρες. Ωστόσο ανέλαβε γρήγορα δυνάμεις και επιχείρησε να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση, στρέφοντας κυρίως το ενδιαφέρον της στην οικονομία, στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Η παρουσία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε σκοπό να περιορίσει κατά το δυνατόν τη ζημιά του Αυγούστου, να επιχειρήσει ένα είδος επανεκκίνησης και βεβαίως να αναγεννήσει τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες μέρες.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η εντυπωσιακή ανάκαμψη του 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι βελτιωμένες προβλέψεις για εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυ- ξης μεταξύ 6% και 8% εφέτος και του χρόνου, του έλυσαν τα χέρια και του επέτρεψαν να ανακοινώσει μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μαζί να διακηρύξει, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ότι θα προχωρήσει και σε επιπρόσθετες από τη νέα χρονιά.

Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις του Αυγούστου.

Ακολούθησε η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα, η οποία άσκησε εκ νέου κάποιου τύπου πίεση με τα φιλολαϊκά μέτρα και το ζήτημα επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού που προέβαλε  εμφατικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός ενθαρρυμένος από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών δεν δίστασε να παρακολουθήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα και να προαναγγείλει νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους για αύξηση του κατώτατου μισθού, με πιθανότερο ενδεχόμενο να τηρηθεί η παλαιότερη δέσμευση για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν παρεξέκλινε του σχεδίου που είχε οικοδομήσει πριν από την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει και θα επιμείνει, όπως έδειξε και η αιφνιδιαστική επιλογή διάθεσης του 17% της ΔΕΗ σε θεσμικούς επενδυτές, στη φιλελεύθερη εκδοχή της πολιτικής του. Θα ευνοεί και θα επισπεύδει ό,τι δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της δραστηριότητας.

Θεωρεί ότι αυτή θα του δώσει απτά αποτελέσματα, θα ενισχύσει την οικονομική θέση της χώρας, θα φέρει ξένες επενδύσεις, θα δημιουργήσει περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης και μια αλυσίδα νέου πλούτου.

Υπολογίζει ότι θα ανοίξουν οι δουλειές, θα ευνοηθεί η εκτέλεση μεγάλων και μικρών έργων από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και μαζί θα επιτραπεί, πάλι μέσω του ίδιου μηχανισμού, στους ιδιώτες επιχειρηματίες να «τρέξουν» καινούργιες δραστηριότητες με δάνεια μηδενικού επιτοκίου.

Πιστεύει βαθιά ότι η μέθοδος που ακολουθεί είναι η πλέον ενδεδειγμένη και πολιτικά επωφελής. Γιατί απλού- στατα, κατ’ αυτόν, η ανάπτυξη των δρα- στηριοτήτων θα επιτρέψει την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Οσοι νομίζουν ότι θα παραδοθεί στη φθορά του χρόνου κάνουν λάθος. Ο κ. Μητσοτάκης, στον δρόμο προς τις κάλπες, θα δημιουργεί συνεχώς γεγονότα, ικανά να καταδεικνύουν κάθε φορά τη διαφορά με τους αντιπάλους του, οι οποίοι επιμένουν σε απλοϊκά δόγματα και υπεραπλουστευτικά σχήματα πολιτικής, χωρίς τις κατάλληλες και τις επιβεβλημένες εκ των συνθηκών βαθιές επεξεργασίες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Το… πέπλο του κορωνοϊού, το τέλος της πρόληψης και η γέννηση της άλλης πανδημίας…
Opinion |

Το… πέπλο του κορωνοϊού, το τέλος της πρόληψης και η γέννηση της άλλης πανδημίας…

Ο κορωνοϊός άπλωσε πάνω από τις ζωές μας ένα μεγάλο πέπλο. Στην εποχή του lockdown αυτό το πέπλο έκρυβε καλά τα προβλήματα αλλά όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί αποκαλύφθηκε –και- μια άλλη πανδημία.

Ναφθαλίνη
Opinion |

Ναφθαλίνη

Σωστά κατευθύνονται εκεί που θέλει να πάει η οικονομία. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη μετάβαση, στην εξωστρέφεια (πρώτα οι εξαγωγές), στην καινοτομία, αλλά κυρίως στο πιο σημαντικό: στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

FLASHBACK – 12 Οκτωβρίου 1985 – Η πρώτη μεταπολεμική λεηλασία οικονομίας και νοικοκυριών…
Opinion |

FLASHBACK - 12 Οκτωβρίου 1985: Η πρώτη μεταπολεμική λεηλασία οικονομίας και νοικοκυριών…

Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης ανακοίνωσαν ένα πρωτόγνωρα σκληρό πακέτο μέτρων για να ληφθεί η δεύτερη δόση του κοινοτικού δανείου, όπως έκαναν και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, με καλύτερες και προθυμότατες όλες τις μνημονιακές!