Το πατατράκ που υπέστη το κόμμα της Αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής, με την απώλεια σχεδόν της μισής του δύναμης σε σύγκριση με το 2017, οδηγεί σε πρόωρο «ναυάγιο» ένα από τα σενάρια που παρουσιάζονταν ως πιο πιθανά κατά την προεκλογική περίοδο: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη δική της στήριξη και συμμετοχή, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, καθώς το συγκεκριμένο σχήμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η παραπάνω εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν θα χρειαστεί να ψάχνει δικαιολογίες για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της «αριστερής πτέρυγας» και της νεολαίας του SPD. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως διαλύει όλες τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς, καθώς βλέπουν πως όλα τα κόμματα που είναι πλέον υποψήφια για να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού – SPD, CDU-CSU, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες – είναι… ελεγχόμενα και απολύτως φιλικά προς αυτήν.

Δεν αναμένουμε ριζική αλλαγή

«Φαίνεται πως οι αριθμοί δεν επαρκούν για ένα κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό και έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση της οικονομικής πολιτικής στη Γερμανία. Από οικονομικής άποψης, αυτό είναι ένα καλό νέο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Der Spiegel ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου.

Ο ίδιος προειδοποίησε, παράλληλα, για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων αναφορικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι, έτσι κι αλλιώς, αυτή θα είναι πιο αδύναμη πολιτικά σε σύγκριση με την απερχόμενη της Άνγκελα Μερκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, ο οποίος χαιρέτισε την ενίσχυση του FDP και την αποδυνάμωση της Αριστεράς. Όσο για το στέλεχος της τράπεζας του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Γενς-Όλιβερ Νίκλας, τόνισε: «Για την αγορά, αυτό μπορεί να είναι ένα καλό νέο (…) τα άλλα κόμματα δεν διαφέρουν τόσο ριζικά σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, ώστε οι συμβιβασμοί να μην είναι εφικτοί».

Υπευθυνότητα και σχηματισμός κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW, Μάρσελ Φράτσερ, υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο όσο το δυνατόν πιο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης. «Εάν δεν τα καταφέρετε, τότε θα διακυβευθεί η ευημερία της Γερμανίας, ενώ η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο στον συστημικό της ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ», τόνισε απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους καγκελάριους και τους επικεφαλής των κομμάτων. Τους κάλεσε δε να «επιδείξουν περισσότερο θάρρος για αλλαγή».

«Στο φόντο του ασαφούς εκλογικού αποτελέσματος, η γερμανική βιομηχανία αναμένει τώρα από όλα τα κόμματα να επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και να δώσουν προτεραιότητα στα σημαντικά και όχι στους τακτικούς ελιγμούς», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, Σίγκφριντ Ρούσβουρμ.

Τέλος, ο επικεφαλής του ινστιτούτου για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την πολιτική, Ράινερ Κιρχντέρφερ, απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα σενάρια που έχουν να κάνουν με αυξήσεις φόρων – τασσόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ του FDP και του ηγέτη του, Κρίστιαν Λίντνερ. «Τα σχέδια αυτά πρέπει να φύγουν άμεσα από το τραπέζι», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα