Τίποτα δεν συμβαίνει στην Ευρώπη χωρίς γερμανική ηγεσία, σύμφωνα με ένα παλιό ρητό. Αυτό κάνει τις εκλογές της Κυριακής στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Ολαφ Σόλτς και ο κεντροδεξιός αντίπαλός του, Αρμίν Λασκέτ, θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν ο καθένας τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να αμβλύνει τις ελπίδες για μεγάλες πράσινες επενδύσεις και πιο ευέλικτους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σολτς είναι ο φαινομενικά νικητής με βάση τις πρώτες προβλέψεις που δίνουν στο SPD το 25,5% των ψήφων. Αλλά τα αποτελέσματα είναι αρκετά κοντινά για το μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών/CSU του Λασκέτ, με ποσοστό 24,5%, ώστε να επιδιώξει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Για την κατοχή της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, και οι δύο άνδρες θα χρειαστούν πιθανώς την υποστήριξη των Πρασίνων και του FDP, που ήρθαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Αυτό δίνει στα δύο αυτά μικρότερα κόμματα περιθώριο να αποσπάσουν πολιτικές υποσχέσεις και κορυφαίες θέσεις στη κυβέρνηση.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα στις συνομιλίες με το FDP, του οποίου ο ηγέτης Κριστιάν Λίντλερ θέλει να επιστρέψει το εθνικό χρέος της Γερμανίας στο 60% του ΑΕΠ από περίπου 70%. Η επίτευξη του στόχου του Λίντλερ πιθανότατα θα αποδειχθεί ασυμβίβαστη με τη φιλοδοξία του Σολτς να επενδύσει περισσότερο σε πράσινες τεχνολογίες και δημόσιες υποδομές. Το μανιφέστο του FDP προτείνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, πέντε χρόνια αργότερα από έναν πιο φιλόδοξο στόχο που μοιράστηκαν το SPD και οι Πράσινοι, και αντιτίθεται στον καθορισμό μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας λήξης για την ταξινόμηση αυτοκινήτων με κινητήρα καύσης.

Και η επιμονή του επικεφαλής του FDP για μείωση του χρέους σε μια εποχή που πολλές μεγάλες χώρες της ευρωζώνης έχουν πολύ υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ έρχεται σε αντίθεση με την διαφορετική προσέγγιση του Σολτς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής του FDP βλέπει την έκδοση κοινού χρέους την εποχής της πανδημίας ως εκτροπή και ευνοεί την ταχεία επαναφορά των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ και όχι συζητήσεις για το πώς θα γίνουν πιο ευέλικτοι.

Το σχετικά μικρό προβλεπόμενο ποσοστό ψήφου του Λίντνερ περίπου 12% θα περιορίσει την επιρροή του σε οποιοδήποτε μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλά το FDP έχει ιστορία να παίζει σκληρά, αφού αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού μετά τις εκλογές του 2017. Τόσο το SPD όσο και το μπλοκ CDU/CSU θα κάνουν παρέα με τον Λίντνερ αυτή τη φορά. Αυτό του δίνει μόχλευση και θα αμβλύνει κάθε ελπίδα για μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners