Εμμένοντας στη θέση του ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρωχημένοι ο  Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη ότι το ισχύον σύστημα πρέπει να αλλάξει.

«Μου φαίνεται εξωπραγματικό ότι θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες όπως πριν», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη.

Μάλιστα, στο πρώτο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Ντράγκι που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη αναφέρεται ότι αν και οι Ιταλοί αναγνωρίζουν ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί στο 2,1% έως το 2024, σχεδιάζουν να συνεχίσουν να υπερβαίνουν το όριο του 3% .

«Ο προϋπολογισμός μας είναι θεμελιωδώς επεκτατικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια «ιδέα» (για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, σ.σ.) η οποία θα περιέχει τις προτάσεις όλων των χωρών του Ευρώ και ίσως ολόκληρης της Ένωσης, θα πρέπει να το εξακριβώσουμε, τόνισε επίσης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βρεθεί συναίνεση επί μια σειράς κανόνων. «Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄όλο το 2022. Είναι λίγο πρώιμο να πούμε -λεπτομερώς- τι ακριβώς θα κάνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος».

«Ακόμη καλύτερα, το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με την σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεωρώ κάτι το μη ρεαλιστικό».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιταλικού τύπου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «θεωρεί ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον καγκελάριο και ολόκληρη την νέα κυβέρνηση». Σε ότι αφορά το σύνολο της Ευρώπης, πρόσθεσε ότι «τομείς όπως εκείνος της υγείας -με τους εμβολιασμούς- και των κλιματολογικών αλλαγών, δείχνουν ότι είναι αναγκαία η παρουσία του δημοσίου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας του. Βάσει των προβλέψεων της κυβέρνησής του για την φετινή χρονιά, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 9,4% και εκείνη χρέους/ΑΕΠ στο 153,5%. Πέρυσι, είχε ανέλθει στο 155,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή