
Για να γίνουμε πιο… πράσινοι, θα πρέπει προηγουμένως να γίνουμε ακόμη πιο ρυπογόνοι. Αυτό ουσιαστικά είναι το (θλιβερό) συμπέρασμα που προκύπτει από ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg που αναφέρεται στη διασύνδεση του “καυτού” ζητήματος της μετάβασης σε μια πράσινη ενεργειακή εποχή με τις υψηλές ανάγκες σε μέταλλα και commodities.
Η ουσία είναι πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης των οικονομιών, της απολιγνιτοποίησης, της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, με απώτερο στόχο την πάταξη της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, η παγκόσμια κοινότητα θα χρειαστεί προηγουμένως να δημιουργήσει νέα ορυχεία και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή πρώτων υλών και μετάλλων, όπως ο χαλκός, προκειμένου να υλοποιηθούν τα ενεργειακά project, η κατασκευή μπαταριών κλπ.
Τέτοιου είδους κινήσεις, όπως εξηγεί ο CFO της Hudbay Minterals Στιβ Ντάγκλας, μοιάζουν απωθητικές σε περιβαλλοντολογικούς όρους, όμως πρακτικά είναι αναπόφευκτες. «Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χαλκό» εξηγεί χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως χρειάζεται αύξηση της παραγωγής και άρα περισσότερα ορυχεία. Ήδη, εξάλλου, η παραγωγή του μετάλλου εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται αντιμέτωπος με διαρθρωτικές ελλείψεις της τάξεως των πέντε έως επτά εκατομμυρίων τόνων σε ένα φάσμα τριών-τεσσάρων χρόνων.
Το να δημιουργηθούν καινούργια ορυχεία προφανώς φαντάζει μεγάλη πρόκληση, σε μια εποχή που οι μέτοχοι των εταιρειών ορυχείων δέχονται σκληρές πιέσεις από τις οργανώσεις και τους ακτιβιστές να βελτιώσουν το πράσινο αποτύπωμα τους, ενώ και οι τοπικές κοινότητες αντιδρούν. Οι ελλείψεις στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δε, ανεβάσει κάθετα και θα ανεβάσουν περαιτέρω το κόστος των πρώτων υλών.
Ταυτόχρονα η αύξηση του κόστους, των δαπανών των μεταφορών και της ενέργειας, καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια των εταιρειών ορυχείων να ανεβάσουν την παραγωγή τους ή και να ξεκινήσουν τη λειτουργία νέων ορυχείων. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση των περιβαλλοντολογικών στόχων.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία