Σήμερα εκτός απροόπτου θα μάθουμε το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Attica Bank

Οι Κατασκευαστές

Στο site τoυ Γαλλικού ομίλου της ναυτικής αμυντικής βιομηχανίας Naval Group- ελέγχεται από την Agence des participations de l’État, μια εταιρεία στην οποία το Γαλλικό Κράτος κατέχει το 62.49% των μετοχών, ενώ το 35 % ανήκει στην εταιρεία Thales- διαβάζω για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που η εφαρμογή του θα οδηγήσει στο να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό 3 φρεγάτες FDI HN μαζί με τον εξοπλισμό τους (και με option άλλη μία φρεγάτα). Το μνημόνιο υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από ελληνικής πλευράς και οι Pierre Eric Pommellet, διευθύνων σύμβουλος του Naval Group και Eric Béranger, διευθύνων σύμβουλος της MBDA από γαλλική πλευρά. Οι φρεγάτες FDI HN θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο του Naval Group στο Lorient, όπου η δεύτερη φρεγάτας της σειράς για το Γαλλικό Ναυτικό μόλις μπήκε στην παραγωγή.

Στο ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω ότι οι φρεγάτες FDI HN θα δώσουν «ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Με τις FDI HN, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας υψηλής απόδοσης. Ως φρεγάτα πρώτης τάξης, η FDI HN συγκεντρώνει τις καλύτερες τεχνολογίες των Naval Group, Thales και MBDA, οι οποίες θα προμηθεύουν κυρίως τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C». Τέλος, τα συστήματα των φρεγατών θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με στόλους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος πελάτης αυτής της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που παράγονται από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό σε οκτώ συνολικά, συν μία προαιρετικά.

Οι Αναφορές

Ο Στρατηγός Charles de Gaulle, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν μεταξύ των αναφορών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύντομη παρέμβαση του αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας – Γαλλίας, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «(…) βρεθήκαμε μαζί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Λούβρο. Στα εγκαίνια μιας έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη ακριβώς στη στενή διαχρονική σχέση Ελλάδος-Γαλλίας. Και έχει νομίζω και τον δικό του ξεχωριστό συμβολισμό το γεγονός ότι υπογράφουμε τώρα αυτή τη σημαντική συμφωνία 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα για να γίνει η Πατρίδα μου ελεύθερο Κράτος.

Ένας αγώνας που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς τη στήριξη και της Γαλλίας.

Από τις ακτές της Μασσαλίας άλλωστε εκεί όπου έφτασαν το 600 π.Χ. οι πρώτοι Ίωνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν και οι Γάλλοι φιλέλληνες για να πλεύσουν και να ενισχύσουν την επαναστατημένη χώρα μου. Και οι δεσμοί μας αυτοί όλο και δυναμώνουν.

Κύριε Πρόεδρε, σήμερα μιλάμε για φρεγάτες. Δεν είναι όμως, παρά οι “απόγονοι” των θωρηκτών “Ύδρα”, “Σπέτσαι” και “Ψαρά”, που ο Χαρίλαος Τρικούπης παρήγγειλε στα ναυπηγεία της Χάβρης. Όταν, ήδη από το 1884, μια γαλλική ναυτική αποστολή συμμετείχε στην αναδιοργάνωση του ελληνικού ναυτικού, υπό τον Ναύαρχο Laurent Jospeh Lejeune. Έναν συμπατριώτη σας από την Αμιένη, κύριε Πρόεδρε. Όπως μιλάμε και για τα Rafale. Τους “διαδόχους”, δηλαδή, του «Αετού» του «Γύπα», του «Δαίδαλου» και του «Ιέρακα». Γιατί αυτά τα 4 γαλλικά «Henri Farman ΙΙ» έγιναν, το 1912, η πρώτη ελληνική μοίρα στρατιωτικής αεροπορίας. Με πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος, μάλιστα, επέλεξε ο ίδιος τα ονόματά τους.

Κύριε Πρόεδρε, η Ιστορία, λοιπόν, μας θέλει μαζί. Όπως και η Γεωγραφία. Όπως η Μεσόγειος και η Ευρώπη για την οποία οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον. «Να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, ιδού η δική μας αποστολή, ιδού η αποστολή στην οποία μας καλεί ο ίσκιος της Ακρόπολης», όπως έλεγε, το 1963, ο Στρατηγός Charles de Gaulle, μιλώντας στην Αθήνα. Και αυτήν την αποστολή τιμούμε και σήμερα στο Παρίσι με υπερηφάνεια».

Η Ακρόπολη

Η ελληνογαλλική συμφωνία «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη έλευση του προέδρου Macron στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED. Οι δύο πολιτικοί άνδρες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για όλες τις λεπτομέρειες της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι δύο άνδρες είχαν επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του προέδρου Macron στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030»

Τα Μέτωπα

Τρία είναι τα μέτωπα όπου σχεδιάζει να «χτυπήσει» το Μαξίμου κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώστε: α) αύξηση του κατώτατου μισθού β) νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και γ) περαιτέρω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το Κλειδί: Εν προκειμένω, όλα θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλισθεί από τη πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Με λίγα λόγια, η οικονομία θα καθορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού – από τώρα έως και τις εκλογές!

Η Ανησυχία

Η βασική ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τη χαλαρή ψήφο της πρώτης κάλπης, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν το αποτέλεσμα της είναι «παραμορφωτικό», τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας στις δεύτερες κάλπες, με την ενισχυμένη αναλογική. Σκεφτείτε το…

Οι Προσδοκίες

Στα ενδότερα της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το «πείραμα Σολτς» μπορεί εύκολα να βρει εφαρμογή και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κι όπως ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, από τρίτος στα γκάλοπ, βρέθηκε πρώτος, το ίδιο να συμβεί και με την περίπτωση Τσίπρα. Οι επιτελείς του κόμματος επενδύουν πλέον (και) στην κοινωνική αναταραχή που όπως πιστεύουν θα προκληθεί από το μέτωπο της ΔΕΗ. Αντιμετωπίζεται περίπου ως θείο δώρο. Ειδικά αν ο χειμώνας που έρχεται είναι όντως δύσκολος ενεργειακά…

Τα Καλύτερά μας Χρόνια

Ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας δηλώνει την αισιοδοξία του: «Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο 5 χρόνων, 2022-2026, κατά την οποία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κυμανθεί στο 3,5-4% το χρόνο. Αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη περίοδος που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του 60».

To Momentum

«Το momentum για τη χώρα μας είναι πολύ καλό!», δηλώνει ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την προεδρία της Ειδικής Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής. « (…) Η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς μοντέλου ανταγωνιστικότητας, αναδεικνύει και αξιοποιεί ένα εγχώριο προϊόν υψηλής ποιότητας και αξίας, αξιοποιεί το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και συμβάλλει στην ανάδειξη τομέων, στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Το έχουμε παρακολουθήσει από κοντά να συμβαίνει με ιδιαίτερη επιτυχία στην πράξη σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία».

Οι Πρόδρομοι Δείκτες

Για ένα εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του συνεδρίου Athens Mastercard Innovation Forum 2021. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το β’ τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε ότι, σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

Επιπλέον, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories