Σήμερα ηθοποιοί και σκηνοθέτες από τη Ρωσία πέταξαν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Και φυσικά το διαστημικό αυτό ταξίδι δεν αφορά μόνο τον κινηματογράφο. Η Σοβιετική Ένωση έστειλε τον πρώτο δορυφόρο, τον πρώτο άνθρωπο, αλλά και τον πρώτο σκύλο στο διάστημα. Τώρα η Ρωσία θέλει να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στο διάστημα. Η κινηματογραφική ομάδα προσγειώθηκε ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τρίτη (5 Οκτωβρίου). Η Ρωσίδα ηθοποιός Τζούλια Πέρεσιλντ και ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο έφθασαν με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στη στέπα του Καζακστάν, στην Κεντρική Ασία.

Γυρίσματα της ταινίας στο διάστημα

Το σενάριο της ταινίας διαμορφώνεται ως εξής: Ένας κοσμοναύτης αρρωσταίνει σε ένα διαστημικό σταθμό και χάνει τις αισθήσεις του. Δεν θα μπορέσει να φτάσει ζωντανός πίσω στη Γη. Έτσι, ένας γιατρός «εκτοξεύεται» για να τον σώσει. Και παρά την έλλειψη βαρύτητας, πρέπει να κατορθώσει να τον εγχειρίσει – στην καρδιά. Τη γιατρό υποδύεται η 37χρονη Πέρεσιλντ – στην ταινία υποδύεται μία μητέρα, η οποία ζει για τη δουλειά της. Και σε αντίθεση με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η Πέρεσιλντ θα πετάξει όντως στο διάστημα, δίχως να κάνει όπως συνηθίζεται και αυτά τα γυρίσματα στο στούντιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Rossiyskaya Gazeta” περίπου 35 λεπτά της ταινίας θα γυριστούν στο διάστημα. Και βέβαια, οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

«Ήδη λέμε εδώ μεταξύ μας ότι αρχίζουμε να μεταμορφωνόμαστε σε νυχτερίδες», έγραψε στο ίνσταγκραμ αστειευόμενη η πρωταγωνίστρια, ανεβάζοντας μία φωτογραφία της στην οποία κρέμεται ανάποδα, στα πλαίσια της εκπαίδευσης για τα γυρίσματα. «Έχουμε βυθιστεί για τα καλά σε αυτό τον υπέροχο κόσμο. Ήταν σκληρό, δύσκολο και ο ύπνος λίγος», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Μια κάμερα βρίσκεται πάντα εκεί, ανοιχτή, αποθηκεύοντας ντοκουμέντα από το εξαντλητικό πρόγραμμα των ηθοποιών-κοσμοναυτών. Και παρόλα αυτά, παρά την σκληρή εκπαίδευση, η Πέρεσιλντ δεν βλέπει τον εαυτό της ως κοσμοναύτη, αλλά μάλλον στην καλύτερη περίπτωση ως επαγγελματία τουρίστα.

Ο πρώτος κινηματογραφιστής στο διάστημα

“Wysow” (πρόκληση) είναι ο προσωρινός τίτλος της ταινίας, παραγωγή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos σε συνεργασία με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Perwy Kanal. Η Πέρεσιλντ και ο σκηνοθέτης Σιπένκο θα παραμείνουν στον ISS για δώδεκα ολόκληρες ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν πίσω στη Γη.

Με την εν λόγω ταινία, η Ρωσία επιδιώκει για ακόμη μια φορά να κερδίσει σε ταχύτητα τις ΗΠΑ. Γιατί τα γυρίσματα στο διάστημα είναι κάτι που σχεδιάζει και ο σταρ του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ. Η ταινία είχε αρχικά ανακοινωθεί για αυτό το φθινόπωρο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καν μία προκαθορισμένη ημερομηνία έναρξης. Και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2022.

Ήδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ανταγωνίζονταν με φόντο το διάστημα. Ενώ η Μόσχα, με τον Γιούρι Γκαγκάριν, έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα το 1961, ο Αμερικανός Νιλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη το 1969.

Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά στον αγώνα για την πρώτη διαστημική ταινία. Άλλωστε όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, «δουλειά μας είναι απλώς να διατηρούμε το προβάδισμα στα πάντα», ενώ στόχος του «μοναδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου» είναι να αποδείξει ότι ο καθένας μπορεί να πετάξει στο διάστημα – ένα ακόμη στοίχημα της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει στο μέλλον να βγάλει χρήματα από τον τουρισμό… στο διάστημα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή