Πλήθος σχολίων στον γερμανικό Τύπο και για τις αποκαλύψεις του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου ICIJ στην υπόθεση Pandora Papers, που βασίζονται σε διαρροή δεδομένων για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, επιχειρηματιών και σταρ σε φορολογικούς παραδείσους.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στην ευρωπαϊκή διάσταση της υπόθεσης και σημειώνει: «Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει καν να κάνει τα δικά της μέλη να πειθαρχήσουν. Ακόμη και εντός ΕΕ υπάρχουν χώρες που θεωρούνται φορολογικές οάσεις. Αμέτρητες εταιρείες – γραμματοκιβώτια βρίσκονται στην Κύπρο ή την Μάλτα. Ακόμη και η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσελκύουν μαζικά χρηματοπιστωτικές και εταιρείες χαρτοφυλακίου εξαιτίας των εξαιρετικά ευνοϊκών φορολογικών συνθηκών.Φυσικά μετά το Βrexit η Μεγάλη Βρετανία δεν σκέφτεται να επιβάλει κανόνες στον εαυτό της, ενώ για πολύ καιρό αγαπημένος προορισμός των Γερμανών φοροφυγάδων ήταν η Ελβετία. Σήμερα είναι η βρετανική Νήσος Τζέρσεϋ: πάνω από 180 δις ευρώ φυλάσσουν εκεί Γερμανοί πολίτες».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung, που συμμετείχε στη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα σχολιάζει: «Οι φοροελεγκτές ελπίζουν σε ένα νόμο για τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος θα είναι άξιος του ονόματός τους. Ένα τέτοιο νομοθέτημα ήταν φέτος ένας από τους τελευταίους στόχους του Όλαφ Σολτς στο υπ. Οικονομικών. Ωστόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βασίζεται μόνο σε μια μαύρη λίστα της ΕΕ, στην οποία υπάρχουν μεν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, αλλά η Μάλτα και η Κύπρος -φορολογικοί παράδεισοι στο κατώφλι της Ευρώπης- απουσιάζουν. Μήπως και εδώ πρόκειται για μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ;».

Πηγή:  Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή