Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία μονοπώλησε την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σχετικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στο Περιστύλιο οι βουλευτές όλων των πτερύγων για τις θρυλούμενες εθνικές εκλογές την προσεχή άνοιξη μιλούσαν. Λογικές και αναμενόμενες, μπορεί να πει κανείς, οι αγωνίες των επαγγελματιών της πολιτικής, καθώς τα μικροκομματικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Παρά ταύτα, η επικράτησή τους επιβεβαιώνει το έλλειμμα κατανόησης των πολιτικών και των ευρύτερων συνθηκών.

Οσοι εκλογολογούν το επιχειρούν με τους συνήθεις όρους, με τις δημοσκοπήσεις παραμάσχαλα και με γνώμονα την προσωπική τους επιτυχία. Αγνοούν οι περισσότεροι ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εμπεριέχει κινδύνους ή ακόμη θεωρούν δεδομένα τα τρέχοντα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κάλπες συγκροτούν από μόνες τους δυναμική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι δημοσκόποι δεν υπερασπίζονται μετά πάθους τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε ενδιάμεσες περιόδους, παρά δηλώνουν ότι οι πραγ- ματικές τάσεις μετριούνται καλύτε- ρα μετά την προκήρυξη των εκλογών και αφού αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο προεκλογικός αγώνας.

Επιπλέον αρκετοί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να απαλλαγούμε από τις πολλές και μη ανιχνεύσιμες επιδράσεις της. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι παρά την πρόοδο και τις τάσεις ομαλοποίησης, η οικονομία δεν έχει ακόμη δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και ούτε βεβαίως θα γίνουν ορατά διά γυμνού οφθαλμού στο προσεχές εξάμηνο για να επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό μια άνετη, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι η ατμόσφαιρα είναι εξόχως δυναμική και παραπέμπει σε μοναδική ελληνική οικονομική άνοιξη αντίστοιχη, για να μην πούμε ισχυρότερη, εκείνης των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.

Οι επαγγελματίες της οικονομίας, οικονομολόγοι, αναλυτές, σύμβουλοι, τραπεζίτες, δηλώνουν χωρίς καμία επιφύλαξη πως αυτό που βιώνουν είναι μοναδικό, ότι δεν έχουν ξανα- συναντήσει στην καριέρα τους τέ- τοια κινητικότητα και τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές αξίες και ευκαιρίες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι εξαιτίας σειράς πα- ραγόντων και συνθηκών, όπως τα δεκάδες δισεκατομμύρια των διαθέ- σιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και του γενικότερου κλίματος ανάκαμψης και προόδου που επι- κρατεί εντός και εκτός της χώρας, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για μακράς διαρ- κείας ανάπτυξη και ανασυγκρότηση.

Η Ελλάδα έχει γίνει της μόδας, βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως μαρτυρούν οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών και οι αποτιμήσεις που δέχονται προκειμένου να αποκτήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι παραπάνω προοπτικές ωστόσο δεν έχουν απορροφηθεί, η ελληνική κοινωνία λόγω προηγούμενων κακών εμπειριών παραμένει δύσπιστη και καχύποπτη, απαιτεί απτά αποτελέσματα, θέλει να δει στην πράξη τις δουλειές να πολλαπλασιάζονται και τα εισοδήματα να βελτιώνονται για να πειστεί.

Ο Πρωθυπουργός που με τις επιλογές, τον κοσμοπολιτισμό, αυτόν ακόμη τον εμφανή ελιτισμό του και τη διαρκή διεθνή παρουσία και κινητικότητά του, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους, υποθέτουμε ότι δεν θα τις θυσιάσει, ούτε θα τις παίξει στα ζάρια επειδή κάποιοι τον προτρέπουν να σπεύσει να στήσει κάλπες, καθώς νομίζουν ότι οι προσδοκίες αρκούν για να κερ- δίσει. Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να αντιμετωπίζει δίλημμα. Σε τού- τους τους περίεργους καιρούς μόνο η επένδυση στο σχέδιο και στα απο- τελέσματά του μπορεί να εγγυηθεί νίκες πραγματικές και ουσιαστικές για τη χώρα και τον λαό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion