Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν αξία – αλλά δεν είναι πεπεισμένος ότι μπορούν να αντικαταστήσουν το δολάριο στις συναλλαγές πετρελαίου.

Πριν από μερικούς μήνες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, είχε πει ότι η χώρα θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τις συμβάσεις αργού πετρελαίου, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς εάν το bitcoin ή άλλο κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο δολάριο στις συναλλαγές πετρελαίου – μια βασική εξαγωγή για τη Ρωσία – ο Πούτιν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το εμπόριο ενεργειακών πόρων σε κρυπτονομίσματα».

«Πιστεύω ότι έχει αξία», είπε στον Hadley Gamble του CNBC στην εκδήλωση Russian Energy Week στη Μόσχα. «Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο πετρελαίου».

«Το κρυπτονόμισμα δεν υποστηρίζεται από τίποτα ακόμη», είπε ο Πούτιν. «Μπορεί να υπάρχει ως μέσο πληρωμής, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω για το εμπόριο πετρελαίου σε κρυπτονομίσματα».

Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε επίσης τη μαζική κατανάλωση ενέργειας των κρυπτονομισμάτων ως πιθανό εμπόδιο στη χρήση τους. Το Bitcoin απαιτεί πολλή υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία συναλλαγών και τη δημιουργία νέων tokens.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν μίλησε για την προσπάθεια της Ρωσίας να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το δολάριο για το εμπόριο.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ κάνουν ένα τεράστιο λάθος όταν χρησιμοποιούν το δολάριο ως μέσο επιβολής κυρώσεων», είπε. «Είμαστε αναγκασμένοι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε συναλλαγές σε άλλα νομίσματα ».

«Από αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαγκώνουν το χέρι που τις ταΐζει», πρόσθεσε ο Πούτιν. «Αυτό το δολάριο είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι ένα καθολικό αποθεματικό νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρησιμοποιούν σήμερα για να επιδιώξουν πολιτικούς στόχους και ως αποτέλεσμα βλάπτουν τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto