
Σε πρόσφατο άρθρο τους, η Conchita D’Ambrosio και η Giorgia Menta, Ιταλίδες οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης για την ταυτότητα των αντιεμβολιαστών σε τέσσερις χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από δημοσκόπηση σε δείγμα 700 ατόμων στη Γερμανία, και περίπου 1.000 στις άλλες τρεις χώρες, τον Ιούνιο 2021.
Οι ερευνήτριες ορίζουν ως αντιεμβολιαστές όσους απάντησαν ότι ούτε έχουν εμβολιαστεί ούτε σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Το ποσοστό τους ήταν 7% στην Ισπανία, 12% στην Ιταλία, 13% στη Γερμανία, και 21% στη Γαλλία. Το άρθρο συσχετίζει τις στάσεις έναντι του εμβολιασμού με τις δυσμενείς επιδράσεις του lockdown στην απασχόληση και στα εισοδήματα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι δυσμενείς επιδράσεις του lockdown στην απασχόληση και στα εισοδήματα συσχετίζονται με την άρνηση εμβολιασμού: όσοι επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού είναι πιθανότερο να δηλώνουν αντιεμβολιαστές σε σύγκριση με όσους επλήγησαν λιγότερο. Όπως δείχνει το διάγραμμα, το ποσοστό των αντιεμβολιαστών είναι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) συστηματικά υψηλότερο μεταξύ όσων βίωσαν κάποιο αρνητικό συμβάν στην απασχόληση ή στα εισοδήματα την τελευταία περίοδο. Για παράδειγμα, στη Γαλλία δηλώνουν αντιεμβολιαστές το 45% όσων έχασαν τη δουλειά τους το 2020 ή το 2021, αλλά μόνο το 19% όσων δεν έχασαν τη δουλειά τους.
Φυσικά, περισσότερη έρευνα απαιτείται για να αποσαφηνιστεί η σχέση αιτιότητας. Είναι η άρνηση εμβολιασμού μια ανορθολογική αντίδραση στην τραυματική εμπειρία της απώλειας θέσης εργασίας ή αποδοχών εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού; Ή μήπως κάποιος τρίτος παράγων (π.χ. χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο) συμβάλλει τόσο στην άρνηση εμβολιασμού όσο και στην απασχόληση σε επαγγέλματα και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι στο lockdown;
Κατά πάσα πιθανότητα ισχύει κάποιος συνδυασμός των δύο παραγόντων, αν και το ειδικό βάρος καθενός είναι ακόμη άγνωστο.
Μάνος Ματσαγγάνης
Κύριος Ερευνητής
Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας
Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος»
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Γιώργος Μανάλης
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής,
Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Α. Γ. Λεβέντη
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα