Στο υψηλότερο επίπεδο 13 τελευταίων ετών σκάρφαλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς οι χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Ο βασικός πληθωρισμός ανήλθε σε 4,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ξεπερνώντας τις μετριοπαθείς προβλέψεις, που τον τοποθετούσαν στο 3,7%.
Η άνοδος οφείλεται σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, εντείνοντας την ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Επιπλέον, αυτό το ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, με τους αναλυτές της αγοράς ενέργειας να προειδοποιούν ότι η νευρικότητα της αγοράς είναι πιθανό να επιμείνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%).
Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).
Το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο
Αύξηση 2,2% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης της χρονιάς.
«Η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σημαίνει ότι η φάση ανάκαμψης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης», εξηγεί ο Άντριου Κένιγκαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics. «Η ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο αργή το τελευταίο τρίμηνο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επηρεάζουν την παραγωγή» Ο Κένινγκχαμ πρόσθεσε ότι ο συνολικός αλλά και ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους δύο μήνες.
«Οι προηγούμενες κινήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν μια περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού της ενέργειας και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις δικές τους τιμές πώλησης υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα συνεχίσει να αυξάνεται επίσης», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα αγόραζε λιγότερα ομόλογα λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή. Χθες η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η ανάκαμψη της ζήτησης και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά ωθούν προς το παρόν τον πληθωρισμό.
«Ενώ ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναμένουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τους στόχους του 2%», είπε.
Η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023 — άρα κάτω από τον στόχο του 2%.
Latest News
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο