Στο υψηλότερο επίπεδο 13 τελευταίων ετών σκάρφαλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς οι χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο βασικός πληθωρισμός ανήλθε σε 4,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ξεπερνώντας τις μετριοπαθείς προβλέψεις, που τον τοποθετούσαν στο 3,7%.

Η άνοδος οφείλεται σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, εντείνοντας την ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Επιπλέον, αυτό το ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, με τους  αναλυτές της αγοράς ενέργειας να προειδοποιούν ότι η νευρικότητα της αγοράς είναι πιθανό να επιμείνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%).

Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).

Το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Αύξηση 2,2% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης  της χρονιάς.

«Η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σημαίνει ότι η φάση ανάκαμψης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης», εξηγεί ο Άντριου Κένιγκαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics. «Η ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο αργή το τελευταίο τρίμηνο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επηρεάζουν  την παραγωγή» Ο Κένινγκχαμ πρόσθεσε ότι ο συνολικός αλλά και ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους δύο μήνες.

«Οι προηγούμενες κινήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν μια περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού της ενέργειας και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις δικές τους τιμές πώλησης υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα συνεχίσει να αυξάνεται επίσης», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα αγόραζε λιγότερα ομόλογα λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή. Χθες η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η ανάκαμψη της ζήτησης και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά ωθούν προς το παρόν τον πληθωρισμό.

«Ενώ ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναμένουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τους στόχους του 2%», είπε.

Η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023 — άρα κάτω από τον στόχο του 2%. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή