Είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να αγοράσετε bitcoin, ethereum και dogecoin στην Ινδία από το να παραγγείλετε πίτσα μέσω της εφαρμογής delivery, Zomato. Με τον τρόπο αυτό, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δελεάζουν την επόμενη γενιά επενδυτών της χώρας.

Πάρτε ως παράδειγμα την πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, CoinSwitch Kuber, η αξία της οποίας έφτασε, τον περασμένο μήνα, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής τις Andreessen Horowitz, Sequoia και Coinbase, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων εισηγμένο στις ΗΠΑ έναντι 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εφαρμογή είναι ένα ανερχόμενο αστέρι για τη γενιά Z της Ινδίας: Ο μέσος χρήστης της είναι μόλις 25 ετών, περισσότερο από μία δεκαετία νεότερος από όσους συναλλάσσονται κρυπτονομίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, περισσότερο από το 70% των πελατών της επενδύουν σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για πρώτη φορά.

Η CoinSwitch ζητά από τους χρήστες να ανεβάσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, το ΑΦΜ τους και να βγάλουν μία selfie, διαδικασία που κρατάει πέντε λεπτά. Η διαδικασία αυτή γίνεται πριν να επιτρέψει η πλατφόρμα στους χρήστες να ξεκινήσουν να αγοράζουν και να πουλούν περισσότερα από 80 διαφορετικά κρυπτονομίσματα σε συναλλαγές έως και 100 ρουπίες, περίπου 1,30 δολάρια. Η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει 12 εκατομμύρια χρήστες, σε περίπου 18 μήνες. Μαζί με τις πλατφόρμες ανταγωνιστές της, CoinDCX, Bitbns και WazirX, την οποία αγόρασε η Binance, ξοδεύει πολλά δολάρια σε διαφημίσεις, κατά τη διάρκεια  των μεγάλων τουρνουά κρίκετ.

Έτσι, αναδεικνύεται το νέο «πεδίο μάχης» για τους χρήστες fintech. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εντάσσονται σε έναν αγώνα ενάντια σε ψηφιακούς δανειστές και επενδυτικές πλατφόρμες, όπως η Paytm, που υποστηρίζεται από το Ant, η οποία επιδιώκει αποτίμηση έως και 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στην αρχική δημόσια προσφορά της.

Ωστόσο, παρόλο που οι ανταγωνιστές είναι μικρότεροι, η αστάθεια των κρυπτονομισμάτων κάνει την εμπορία τους εθιστική. Οι χρήστες ανοίγουν τις εφαρμογές τους για να ελέγχουν τα κέρδη και τις ζημίες του χαρτοφυλακίου πιο συχνά από ό,τι, για παράδειγμα, ένας επενδυτής αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτό αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την CoinSwitch και άλλες πλατφόρμες να προσφέρουν, τελικά, κι άλλα ρυθμιζόμενα προϊόντα, όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια – και έτσι, ενδεχομένως, να γίνουν η επόμενη μεγάλη οικονομική υπερ-εφαρμογή.

Σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία ουσιαστικά απαγόρευσε τη βιομηχανία, η Ινδία είναι πιο πιθανό να τη ρυθμίσει μεσώ κανόνων, παρά να καταστήσει παράνομους τους λάτρεις των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Επίσημη προσπάθεια «εξαφάνισης» κρυπτονομισμάτων ανατράπηκε από το ανώτατο δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2020. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη η πιθανότητα οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων να θεωρηθούν παράνομες, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, που μας απειλεί άμεσα, είναι ίσως πιο απλό. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν έχουν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να εκπαιδεύσουν τους χρήστες τους. Συνεπώς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατανοούν τα χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης αυτού με το οποίο συναλλάσσονται, γεγονός που αφήνει άφθονο χώρο στην Ινδία για διαφόρων ειδών στρεβλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν κρίση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto