Η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην πανδημία με την απόφασή της που δείχνει να είναι οριστική, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα περιορισμού όπως η γενική καραντίνα που ζήσαμε όλοι πέρυσι, στέλνει διπλό μήνυμα:
Κατ’ αρχάς στους ανεμβολίαστους ότι δεν έχουν άλλη επιλογή για να ζήσουν ελεύθερα εκτός από τον εμβολιασμό και δευτερευόντως σε όλους όσοι περίμεναν ή πιέζουν να συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική και η κάλυψη απωλειών εισοδήματος, όπως γινόταν τους τελευταίους 18 μήνες.
Το μήνυμα είναι πια ξεκάθαρο ότι «δεν θα κλείσει ξανά η οικονομία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία των ανεμβολίαστων».
Τι σημαίνουν όλα αυτά πέραν του γεγονότος ότι εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι που δεν ήταν και λίγοι, κοντά 40 δισ. ευρώ, σε δυο χρόνια.
Η χώρα υπερχρεώθηκε, το Δημόσιο δεν μπορεί να δανείζεται άλλο για να καλύπτει εισοδηματικές απώλειες όταν η οικονομία λειτουργεί, και μάλιστα ανακάμπτει γρήγορα. Και ότι «οι έχοντες» φορολογούμενοι και επαγγελματίες δεν μπορούν να μεταθέτουν τις πληρωμές στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες για το μέλλον.
Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το πληροφοριακό σύστημα «Εispraxis» το οποίο θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη με πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση από το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis και τις τράπεζες.
Το ίδιο σύστημα θα επιτρέπει στη συνέχεια την αυτόματη είσπραξη χρεών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών με δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που είχαν παγώσει από την εποχή των ευρωεκλογών του 2019.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς τους τραπεζών, αυτοί δεν πάγωσαν ποτέ. Από τις αρχές του έτους προκηρύχθηκαν 16.800. Μέσα από αυτούς άλλαξαν χέρια 6.500 ακίνητα, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, 10.250 αναβλήθηκαν ενώ 3.600 ακόμη πλειστηριασμοί θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το μεγάλο όμως κύμα έρχεται το 2022.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα