Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να πουλά άνθρακα επί «δεκαετίες», απορρίπτοντας τη συμφωνία με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση από αυτό το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

Περίπου 40 χώρες δεσμεύθηκαν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη.

Η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες που καταναλώνουν πολύ άνθρακα, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, δεν υπέγραψαν.

«Δηλώσαμε απολύτως ξεκάθαρα ότι δεν θα κλείσουμε τα ανθρακωρυχεία μας, ούτε τα εργοστάσιά μας που λειτουργούν με άνθρακα», τόνισε ο αυστραλός υπουργός Πόρων, Κιθ Πιτ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Υπερασπιζόμενος τη θέση της Καμπέρας, ο Πιτ διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία έχει την καλύτερη ποιότητα άνθρακα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Κλίμα – Η Αυστραλία δεν στηρίξει την πρόταση ΕΕ – ΗΠΑ για μείωση εκπομπών μεθανίου κατά 30% ως το 2030

«Και γι’ αυτό θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πωλήσεις τις επόμενες δεκαετίες. Και αγοράζουν (…) καλά, πουλάμε», πρόσθεσε.

Η ζήτηση του άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί ως το 2030, εκτίμησε ο αυστραλός υπουργός. «Αν δεν κερδίσουμε αυτή την αγορά, κάποιος άλλος θα την κερδίσει», πρόσθεσε.

«Θα προτιμούσα να πρόκειται για ένα αυστραλέζικο προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και θα στηρίξει την οικονομία της Αυστραλία, αντί για (άνθρακα) από την Ινδονησία, τη Ρωσία ή αλλού», τόνισε ο Πιτ.

Η Αυστραλία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα και φυσικού αερίου παγκοσμίως, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα –ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες—που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε τον Οκτώβριο τον στόχο της να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050. Τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης προκάλεσαν επικρίσεις για την έλλειψη σαφήνειάς τους καθώς και για το γεγονός ότι βασίζονται σε ακόμη άγνωστες τεχνολογικές καινοτομίες.

Το Minerals Council of Australia, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλους μεταλλευτικούς ομίλους, όπως η BHP και η Rio Tinto, εκτίμησε ότι ο στόχος του 2050 μπορεί να επιτευχθεί αν γίνουν μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις. Παράλληλα οι μεγάλοι αυστραλιανοί όμιλοι διαβεβαιώνουν ότι απομακρύνονται από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις