Αν θέλει να μιλήσει κανείς για αποτελεσματική ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να έχει στο νου του ένα αξιόπιστο σύστημα, το οποίο έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά ότι συνεισφέρει με αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έχοντας στο επίκεντρο το Περιβάλλον και τους Δήμους της χώρας, είναι το πρώτο σύστημα που γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, και το μοναδικό σύστημα, που αποτελεί το συνώνυμο της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα.

Οι μπλε κάδοι και οι μπλε κώδωνες καθώς και οι άλλες δραστηριότητες της ΕΕΑΑ έχουν καταφέρει να καλύπτουν το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και της EUROSTAT ο στόχος της Ελλάδας είναι 511 χιλιάδες τόνοι απόβλητα συσκευασίας εκ των οποίων η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει από μόνη της τους 490 χιλιάδες τόνους. Η ΕΕΑΑ, μέχρι σήμερα, είναι το μόνο σύστημα που ανακυκλώνει το σύνολο των υλικών συσκευασίας όπως πλαστικό όλων των ειδών, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, ενώ αξιοποιεί πλήθος ειδών εξοπλισμού και ποικιλία μεθόδων, ανάλογα κάθε φορά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Πέρα από τους γνωστούς μπλε κάδους και κώδωνες η ΕΕΑΑ εφάρμοσε εναλλακτικά μοντέλα εξοπλισμού συλλογής σε πολλούς Δήμους που το επιθυμούσαν καθώς και σε συνθήκες που το επέβαλλαν. Σε επιλεγμένους Δήμους της χώρας -κυρίως νησιωτικούς – πραγματοποιείται αποκομιδή πόρτα – πόρτα με σακούλα σε ένα ή περισσότερα ρεύματα, ενώ σε άλλους Δήμους, αναπτύσσεται χωριστή διαλογή χαρτιού ή/και πλαστικού με ειδικό κάδο. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την συλλογή των συσκευασιών χορηγείται από την ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτει το 97% του πληθυσμού της χώρας με δύο, τρία ή και περισσότερα ρεύματα.

Χωριστά ρεύματα συλλογής σε Χίο

Χωριστό ρεύμα συλλογής πλαστικού PET σε Σαντορίνη

Όμως το έργο της ΕΕΑΑ δεν σταματάει εδώ. Η συμβολή της είναι εξίσου σημαντική και στην εξυπηρέτηση δημόσιων κτηρίων και στο επίπεδο των πολιτιστικών διοργανώσεων με την τοποθέτηση εξοπλισμού συλλογής και την εξυπηρέτησή του.

Χωριστά ρεύματα συλλογής σε ΓΕΕΘΑ

Η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στην είσοδο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για την ανακύκλωση των παραγόμενων ποσοτήτων πλαστικού.

Η ανακύκλωση πάει θέατρο

Σε ετήσια βάση η ΕΕΑΑ υποστηρίζει επίσης τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όπου παράγεται μεγάλος αριθμός αποβλήτων συσκευασίας (μπουκαλιών ΡΕΤ). -Οι εθελοντές που είναι επιφορτισμένοι με το έργο συλλογής των άδειων μπουκαλιών εφοδιάζονται με ειδικές ανακυκλώσιμες σακούλες, και  παράλληλα τοποθετούνται κάδοι συλλογής στην αφετηρία, στον τερματισμό και σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Κάθε χρόνο περίπου 35 εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, στάδια και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετούνται από ειδικούς κάδους συλλογής από την ΕΕΑΑ.

Χωριστή συλλογή PET από Μαραθώνιο

Ιστορικά κτίρια και σημαντικοί Θεσμοί της χώρας εμπιστεύονται την ΕΕΑΑ, η οποία υποστηρίζει την προσπάθειά τους για ανακύκλωση συσκευασιών και τους εξοπλίζει με τους κατάλληλους κάδους. Παραδείγματα αποτελούν το ιστορικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Σαλαμίνα, κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και βέβαια το κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υποστηρίζονται με ειδικό εξοπλισμό, κάδους και δρομολόγια συλλογής σε τακτική βάση.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ΕΕΑΑ δεν είναι απλά ένα σύστημα ανακύκλωσης. Είναι το σύστημα ανακύκλωσης, που μέσα από τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταφέρει να είναι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό και ταυτόχρονα σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας ζωής.

Η αξιόπιστη και αποτελεσματική πορεία της ΕΕΑΑ και η ποικιλία των μορφών συλλογής που προσφέρει αποδεικνύουν γιατί έχει καταφέρει να καλύπτει μόνη της το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης. Η ΕΕΑΑ θα συνεχίσει στο βαθμό που της αναλογεί μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανακύκλωσης την ίδια πορεία συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green