Δημοσκόπηση της Opinion Poll αποτυπώνει κάποια σοβαρά ευρήματα που δείχνουν το πολιτικό κλίμα αυτής της περιόδου.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε ενώ υπήρχε έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων του κορωνοϊού και ενώ εντείνονται τα φαινόμενα ακρίβειας και ανατιμήσεων που πλήττουν το εισόδημα σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και πριν απ΄όλα χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Τα δύο αυτά προβλήματα δημιουργούν σκεπτικισμό για το μέλλον και συνθέτουν μια σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση της έρευνας
– Το 38.2% δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία της χώρας έναντι ενός 61% που έχει αντίθετη ή πιο επιφυλακτική στάση. O βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 71.9% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, στο 43.6% στο ΚΙΝΑΛ και στο 16% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα κόμματα βρίσκεται στο 7,8%, 19.5% και 17.5% σε Κ.Κ.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι αναλύσεις στους ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε., της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ 25 είναι ενδεικτικές λόγω χαμηλής βάσης Ν<60.
– Σημειώνεται πτώση των ποσοστών ικανοποίησης από την κυβέρνηση. Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο σημειώνει πτώση στο 41.4% από 46.1% πριν ένα μήνα, επιστρέφοντας περίπου στο ποσοστό ικανοποίησης που υπήρχε αμέσως μετά το καλοκαίρι. O βαθμός ικανοποίησης βρίσκεται στο 75.9% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, στο 48.7% στο ΚΙΝΑΛ και στο 18.7% στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα κόμματα βρίσκεται στο 11.8%, 19.5% και 17.6% σε Κ.Κ.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 αντίστοιχα.
– Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδυναμία να πείσει για την αντιπολιτευτική του τακτική. Μόνο το 11% είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που αντιπολιτεύεται (12% πριν ένα μήνα). Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η επίδοση φτάνει μόλις στο 29.5%. Ο βαθμός ικανοποίησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων βρίσκεται στο 4.3% στην Ν.Δ, στο 5.1% στο ΚΙΝΑΛ, στο 2% στο Κ.Κ.Ε.
– Ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται με μεγάλη διαφορά από τον Α.Τσίπρα καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Χάνει 3.9% σε σχέση με πριν ένα μήνα ενώ ο Α. Τσίπρας χάνει κι αυτός 0.9%. Ωστόσο, επιλέγεται από το 45% έναντι ενός 19.1% που επιλέγει τον Α.Τσίπρα. Ως δεύτερη επιλογή εμφανίζεται ο Κανένας. Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια πλην ΣΥΡΙΖΑ του Α.Τσίπρα. Στην Ν.Δ με 83.3% έναντι 3.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 61.5% έναντι 7.7%, στο Κ.Κ.Ε. με 19.2% έναντι 5.8%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 33.3% έναντι 5.6% και στο ΜΕΡΑ 25 με 35.3% έναντι 11.8%. Ο Α. Τσίπρας προηγείται στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48.9% έναντι 13.4%.
– Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τη Κυβέρνηση που θα προτιμούσαν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.
Το 29.6% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ και το 17.5% Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ. Το 7.5% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 17.8% Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ- ΜΕΡΑ 25.
Στην Ν.Δ το 64% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Ν.Δ και το 20.6% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ το 42.5% επιλέγει Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ
– ΜΕΡΑ 25 και το 20.6% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΙΝΑΛ ΤΟ 46.5% επιλέγει Κυβέρνηση Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ και το 17.7% αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αναφέρονται οι δύο πρώτες επιλογές. Όλες οι άλλες , όπως και των υπολοίπων κομμάτων παρουσιάζονται αναλυτικά στον σχετικό πίνακα.
Η εικόνα των συσχετισμών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα συνιστούν την εικόνα της στιγμής σχεδόν τριάντα ημέρες πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.
Φαίνεται στην τελική ευθεία να μπαίνει ο Α. Λοβέρδος με προβάδισμα και να ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπαπανδρέου. Ανάμεσα σ΄αυτούς τους τρεις θα κριθεί η επιλογή του νέου Προέδρου.
Όμως τριάντα ημέρες είναι πολλές σε τέτοιες μάχες. Το ύψος της μαζικότητας και της σύνθεσης αυτών που τελικά θα ψηφίσουν , η ανάπτυξη της δραστηριότητας των υποψηφίων που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες , η διαχείριση κρίσεων στο διάστημα αυτό, ακόμα και πιθανά λάθη θα καθορίσουν πολλά. Επιπλέον είναι σημαντικό, ότι τρεις στους έξι υποψηφίους δήλωσαν πρόσφατα υποψηφιότητα και θα ξετυλίξουν τώρα την δραστηριότητά τους, η απήχηση της οποίας μένει να φανεί.
Η εικόνα της στιγμής περιγράφεται από τα παρακάτω ευρήματα:
1. Εμφανίζεται μια ανεβασμένη θέληση συμμετοχής στις εκλογές. Το 23.9% δηλώνει ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ στο ερώτημα αν έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν. Αυτό το ποσοστό φτάνει στο 73.4% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ σε τέτοιο μήκος κύματος κινείται το 14.4% της Ν.Δ και το 16.1% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κλίμα που προϊδεάζει για μεγάλη μαζικότητα που ίσως ξαφνιάσει.
2. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία από αυτές τις εκλογές. Το 51.8% εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή για το ΚΙΝΑΛ. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 84.8% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο αυτή η άποψη κυριαρχεί και σε άλλα κομματικά ακροατήρια. Το ίδιο πιστεύει για παράδειγμα και το 57.3% στην Ν.Δ και το 50.7% στο ΣΥΡΙΖΑ.
3. Σε όλες τις εκλογικές ερωτήσεις και για τον πρώτο γύρο και για τα τρία πιθανά δίδυμα δευτέρου γύρου προηγείται ο Α.Λοβέρδος , τόσο στο σύνολο όσων από όλα τα κόμματα δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές , όσο και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θα συμμετέχουν.
Στον πρώτο γύρο η σειρά επιλογής στο σύνολο είναι: Α. Λοβέρδος 31.7%- Ν. Ανδρουλάκης 20.9%- Γιώργος Παπανδρέου 18.8%- Χ. Καστανίδης 6.4% – Π. Γερουλάνος 5.3% , Π. Χρηστίδης 3.4%. Στο χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται: Α. Λοβέρδος 31.6% – Ν. Ανδρουλάκης 28.6%- Γ.Παπανδρέου 21.6% – Χ. Καστανίδης 7% – Π. Χρηστίδης 3.5% – Π. Γερουλάνος 2.8% .
Σε πιθανό δεύτερο γύρο ο Α. Λοβέρδος επικρατεί του Ν.Ανδρουλάκη με 47.8% – 37.1% και του Γ. Παπανδρέου με 55.9% – 29.3% στο σύνολο . Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ αυτά διαμορφώνονται 46.6%-39.7% και 57.6% – 32.2% αντίστοιχα.
Σε πιθανό δίδυμο Ν.Ανδρουλάκη – Γ. Παπανδρέου ο πρώτος δείχνει να επικρατεί με 58.8% – 30.2% στο σύνολο και 63.8% – 29.% στο ΚΙΝΑΛ
4. Ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ: Το 48.7% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, όταν μόνο το 5.1% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση. Το 61.5% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό , όταν τον Α.Τσίπρα επιλέγει το 7.7%. Το 46.5% επιλέγει Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ, το 17.7% αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, το 12.7 % Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ- ΜΕΡΑ 25.
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.