Τελευταία και… καταϊδρωμένη η Βρετανία στην ανάληψη ενός μέτρου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην πρώτη γραμμή: τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αντιστεκόταν σθεναρά για πολιτικούς λόγους στο μέτρο που προ πολλού είχαν ζητήσει επιστήμονες, επιδημιολόγοι, ακόμη και ανώτατα στελέχη του Συστήματος Υγείας (NHS), παρά και την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων που βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 30.000 ημερησίως. Όμως, αναγκάστηκε επιτέλους να συναινέσει πιθανότατα μετά και το σάλο που ξέσπασε από τη χθεσινή αποκάλυψη πως πάνω από 11.600 Βρετανοί κόλλησαν κορωνοϊό εντός των νοσοκομείων, αποκάλυψη που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον Τύπο και τη Βουλή.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργό Υγείας Σάντζιτ Τζααβίντ ανακοίνωσε νωρίτερα πως όλοι οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατευτεί το προσωπικό, οι ασθενείς αλλά και το Σύστημα Υγείας.

Παρόλ’ αυτά ο υπουργός άφησε ένα πολύ μεγάλο περιθώριο εφαρμογής του μέτρου, ήτοι μέχρι την 1η Απριλίου, αλλά και διάφορα… παραθυράκια. Για παράδειγμα θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην υποχρέωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους ή για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε θέσεις που δεν έρχονται απευθείας σε επαφή με ασθενείς (αν και εύλογα μπορεί να έρχονται σε επαφή με έτερους υγειονομικούς!).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 80.000 με 100.000 εργαζόμενοι στο NHS παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ το 89% του προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Μάλιστα τα συνδικάτα επιμένουν να προτιμούν μια απλή σύσταση παρά το υποχρεωτικό καθεστώς του μέτρου.

Σημειωτέον δε, πως πρόκειται μόλις για τον δεύτερο κλάδο στη χώρα, όπου οι εμβολιασμοί γίνονται υποχρεωτικοί, μετά τους υπαλλήλους σε οίκους ευγηρίας, για τους οποίους μάλιστα η διορία λήγει την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα