Δύο πεταχτά φιλιά ή και περισσότερα θεωρούνται απαραίτητα για τους Γάλλους, όταν συναντούν γνωστούς και φίλους. Κατά μία άποψη τα δύο φιλιά είναι η παρισινή εκδοχή, ενώ στην επαρχία ο χαιρετισμός μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και τέσσερα φιλιά στα μάγουλα. Faire le bise είναι η παραδοσιακή γαλλική έκφραση.

Όμως η πανδημία έχει ανατρέψει παραδόσεις αιώνων. Ακόμη και η αθώα χειραψία έχει εκλείψει, την αντικαθιστά πλέον ο άγαρμπος χαιρετισμός με γροθιές ή με τους αγκώνες. «Θα μπορέσουμε να ξαναφιληθούμε;» απορούσε πρόσφατα, σε πρωτοσέλιδό της, η Le Parisien. Δύο σελίδες αφιέρωσε η γαλλική εφημερίδα στις εκτιμήσεις των ειδικών.

Για τους λόγους η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ας ξεχάσουμε τα φιλάκια και ας περιοριστούμε σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, προς το παρόν. Μπορεί στη Γαλλία ο δείκτης μεταδοτικότητας να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη γειτονική Γερμανία, ωστόσο τα νέα κρούσματα καταγράφουν συνεχή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Το καλοκαίρι πάντως, σε σχετική δημοσκόπηση, μόνο το 58% των Γάλλων έλεγε ότι αποφεύγει τους παραδοσιακούς ασπασμούς ή τη χειραψία για να προστατευθεί από την πανδημία. Το καλοκαίρι του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66%.

Το φιλί επιστρέφει, αλλά μόνο για… λίγους

Από άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ, στα μέσα Οκτωβρίου, προέκυπτε ότι το 65% των Γάλλων έχει επαναφέρει την παραδοσιακή τελετουργία, μάλιστα το 26% επιδίδεται σε ασπασμούς πολύ πιο συχνά απ’ ότι πριν έξι μήνες.

Εννέα στους δέκα παραμένουν πιστοί στο έθιμο των bises, αλλά μόνο με τους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους.

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν συνήθιζε να υποδέχεται την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με ασπασμούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από τότε που εμβολιαστήκαμε στην οικογένεια, δεν κρατάμε πλέον αποστάσεις» δηλώνει η 20χρονη Ζυλιέτ στο περιοδικό L’Express.

«Με τους φίλους δεν ανταλάσσουμε πλέον ασπασμούς», λέει ο 32χρονος Πιέρ, «αλλά είναι παράξενο γιατί πάντα υπάρχει μία στιγμή δισταγμού, όπου αναρωτιέσαι: να δώσω ένα φιλί ή μήπως όχι καλύτερα;»

Η 26χρονη Κλάρα λέει ότι έχει επιστρέψει στις παλιές συνήθειες, αλλά «αν επιδεινωθεί η υγειονομική κατάσταση, τότε θα αρχίσω κι εγώ να τηρώ πιο αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα».

Κινδυνεύει η πολιτιστική κληρονομιά του φιλιού;

Όλα δείχνουν ότι η πανδημία κάνει τους Γάλλους πιο προσεκτικούς. Σε κανέναν δεν περισσεύουν τα «bises» για να τα μοιράζει αφειδώς. Μήπως βρίσκεται σε κίνδυνο αυτή η μοναδική πολιτιστική παράδοση;

Ο κοινωνιολόγος Ζαν Κλντ Κάουφμαν έχει μελετήσει πολύ σοβαρά το ζήτημα και μάλιστα έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για τη γαλλική παράδοση των ασπασμών. «Αυτος ο αυτοματισμός, που όλοι γνωρίζαμε στο παρελθόν, κινδυνεύει να εκλείψει», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Le Parisien.

Σε αυτό συντείνει όχι μόνο η πανδημία, αλλά και το κίνημα #MeToo, που δεν σηκώνει …παρεξηγήσεις. «Σίγουρα θα γίνει πιο επιλεκτική η χρήση των bises», προειδοποιεί ο γάλλος κοινωνιολόγος. «Θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε συγγενείς, φίλους και στενούς συναδέλφους. Από κει και πέρα, μάλλον θα κρίνονται κατά περίπτωση…»

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους