Το… χτύπημα για την αγορά των κρυπτονομισμάτων ήρθε από νωρίς και ήταν διπλό. Από τη μία η προσυπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν του περίφημου αναπτυξιακού πακέτου για τις υποδομές που περιλαμβάνει μια… ενδιαφέρουσα διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους κατόχους ψηφιακών νομισμάτων και από την άλλη η αναζωπύρωση του «πολέμου» που έχουν ανοίξει οι Κινέζοι κατά των crypto. Συγκεκριμένα η εποπτική αρχή του National Development and Reform Commission υποστήριξε πως στο πλαίσιο του… κυνηγιού που έχει εξαπολύσει κατά των ορυχείων crypto, θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο: δεν έμεινε ψηφιακό νόμισμα ή altcoin που να μην «βάφτηκε» κόκκινο, με τα φώτα προφανώς να συγκεντρώνονται στα πιο γνωστά.

To bitcoin γλίστρησε πολύ κάτω από τα 60.000 δολάρια, φτάνοντας κάποια στιγμή έως και στα 58.702 δολάρια και παρά το γεγονός ότι σταδιακά κατάφερε να σταθεροποιηθεί και πάλι πάνω από το μαξιλάρι των 60.000 δολαρίων παρέμεινε στο «κόκκινο» με πτώση της τάξεως του 5%. Θυμίζουμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα «έπιασε» σχεδόν τα 69.000 δολάρια.

Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη πως το BTC παραμένει, ακόμη και με τη σημερινή υποχώρηση, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, όταν κυμαινόταν στα 29.000 δολάρια, τέτοιου είδους αυξομειώσεις υποβαθμίζονται για τους μακροχρόνιους παίχτες. Αν και ομολογουμένως η αγορά των crypto χαρακτηρίζεται από συνεχή κυκλοφορία κεφαλαίων και επενδυτών, με ραγδαίες αυξομειώσεις που απαιτούν πολύ γερό… στομάχι, μπροστά στις οποίες οι παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές φαντάζουν σαν ασφαλές (αλλά βαρετό) νησί.

Σημειωτέον δε, πως παρά τη σημερινή βουτιά, οι περισσότεροι αναλυτές του κλάδου επιμένουν να θεωρούν πως η αγορά των crypto έχει ακόμη πολύ… ψωμί μπροστά της, με τα μοντέλα τιμών του Bitcoin να το εμφανίζουν έως και στα 135.000 δολάρια μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Τα υπόλοιπα νομίσματα

Όχι βεβαίως πως τα υπόλοιπα βασικά ψηφιακά νομίσματα πήγαν καλύτερα σήμερα. To ethereum ξεκίνησε με μια βουτιά της τάξεως του 10%, που «μαζεύτηκε» ελαφρά γύρω στο 8% με το νόμισμα αυτή την ώρα να βρίσκεται στα 4.313 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό βρίσκεται συνολικά 11,2% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του στα 4.878 δολάρια στις 10 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά στα υπόλοιπα νομίσματα, το Dogecoin καταγράφει ημερήσια πτώση της τάξεως του 6,5% ή 14,5% για την εβδομάδα και το Solana χάνει 6% σήμερα ή 9,1% για την εβδομάδα.

Συνολικά μέσα στη μέρα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto μειώθηκε κατά 216 δισ. δολάρια, πέφτοντας λίγο κάτω από τα 2,78 τρισ. δολάρια. Πρόκειται δε, για το δεύτερο sell-off μέσα στο μήνα, με το πρώτο να έχει λάβει χώρα στις 11 Νοεμβρίου, όταν σε μια μέρα έγιναν… καπνός 125 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News