Με τα κρυπτονομίσματα να χαίρουν ευρύτερης αποδοχής, όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν αρχίσει να εκφράζουν την επιθυμία τους να πληρώνονται και να πηρώνουν σε bitcoin ή άλλα crypto.

Όπως αναφέρει το BBC business, διάσημοι, πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τους μισθούς τους σε bitcoin.

O Δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δημοσίευσε, πρόσφατα, σε λογαριασμό του στο Twitter ότι επιθυμεί να λάβει τους τρεις πρώτους του μισθούς σε bitcoin, ενώ, επίσης, ο Δήμαρχος του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρεζ, δημοσίευσε στο Twitter ότι ο επόμενος μισθός που θα λάβει θα είναι σε bitcoin.


Μεγάλες εταιρείες, ακόμη, όπως η Paypal και η Microsoft, ανακοίνωσαν ότι θα λαμβάνουν πληρωμές σε bitcoin, καθώς τα κρυπτονομίσματα γίνονται ευρέως αποδεκτά ως τρόπος πληρωμής μισθών και άλλων πρόσθετων παροχών.

Ακόμη, επαγγελματικές ομάδες αθλημάτων, όπως η ομάδα μπάσκετ, Sacremento Kings, πρόκειται να γίνει η πρώτη ομάδα που θα προσφέρει στους παίκτες και τους υπαλλήλους της τη δυνατότητα επιλογής να πληρώνονται σε κρυπτονομίσματα.

Ο πρώην επιθετικός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Carolina Panthers, Ράσελ Οκούνγκ, έγινε ο πρώτος παίκτης NFL που πληρώθηκε σε bitcoin, αφού μετέτρεψε το ήμισυ του μισθού του, ο οποίος ανέρχεται σε 13 εκατ. δολάρια, σε bitcoin, αποτελώντας παράδειγμα για πολλούς ακόμη επαγγελματίες αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο παίκτης ΝΒΑ, Κέιντ Κάνινγκχαμ ή οι Άαρον Ρότζερς  και Τρέβορ Λόρενς.

Ωστόσο, εάν είχατε κι εσείς την επιλογή να πληρωθείτε σε bitcoin, θα το κάνατε; Και, εάν ναι, τι θα έπρεπε να προσέξετε πρώτα;

Ποιες εταιρείες πληρώνουν σε bitcoin;

Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να δίνουν την επιλογή πληρωμής σε κρυπτονομίσματα και bitcoin, με μόνη επιβάρυνση για τις ίδιες το ότι θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος 1%, κατά τη μισθοδοσία, χωρίς, όμως, να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι αν προβούν στην επιλογή αυτή.

Ο Αμερικανός διανομέας μουσικής, UnitedMasters, συνεργάστηκε, πρόσφατα, με την Coinbase, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανεξάρτητους παραγωγούς μουσικής να αμείβονται σε κρυπτονομίσματα. Ακόμη, η BitWage, εταιρεία HR και παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους και τις συντάξεις σε bitcoin, ενώ, άλλες εταιρείες, όπως οι Strike, Choice και BitPay, δίνει τη δυνατότητα πληρωμής μισθών, τιμολογίων και bonus σε bitcoin.

Οι υπάλληλοι έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να λάβουν όλο τον μισθό τους ή μέρος του σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία , αλλά και να επιλέξουν σε ποιον μισθό θέλουν η πληρωμή τους να πραγματοποιηθεί σε bitcoin και σε ποιον όχι.

Πώς πληρώνομαι σε bitcoin;

Εάν η εταιρεία στην οποία εργάζεστε, σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώνεστε σε bitcoin, δεν τίθεται κάποιο ζήτημα. Εάν, ωστόσο, δεν σας δίνεται η επιλογή αυτή και εσείς επιθυμείτε να λαμβάνετε τον μισθό σας σε κρυπτονομίσματα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας αυτή μέσω υπηρεσιών τρίτων, αρκεί να έχετε πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων (cryptocurency wallet) και να μπορείτε να διαθέσετε ένα μικρό ποσό για τις υπηρεσίες τρίτων.

OΙ ΗΠΑ, εντούτοις, πρωτοστάτησαν στον τομέα αυτό, με τη Coinbase να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μετατρέπουν τον μισθό τους σε κρτυπτονομίσματα, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, με τα συνηθισμένα τέλη, όμως, να ισχύουν κανονικά για πρόσθετες συναλλαγές, όπως η πώληση κρυπτονομισμάτων.

Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Τα κρυπτονομίσματα είναι αρκετά ασταθή, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία των πληρωμών σας μπορεί να κυμαίνεται ανά πάσα στιγμή και να χάσετε σημαντικό μέρος της αμοιβής σας. Ακόμη, τα bitcoin θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο και, συνεπώς, υπόκεινται σε φόρους κεφαλαιουχικών κερδών και όχι σε συντελεστές φόρου εισοδήματος, ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική αρχή που να σας δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσετε ή να αναφέρετε κάποια δόλια συναλλαγή, καθιστώντας τα, έτσι, πιο ευάλωτα σε περίπτωση απάτης ή κάποιου χακαρίσματος.

Στον αντίποδα, όμως, οι πληρωμές σε bitcoin σάς «γλυτώνουν» χρόνο, καθώς πραγματοποιούνται άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική σας παρουσία σε κάποια τράπεζα, ενώ, σας δίνουν και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων σε τρίτους, χωρίς την πληρωμή εμβάσματος.

Eίναι η πληρωμή σε bitcoin κατάλληλη για εσάς;

Εάν επιθυμείτε πραγματικά να ενασχοληθείτε με τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει, πρώτα, να εξετάσετε την οικονομική σας κατάσταση και τους οικονομικούς σας στόχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξετε το budget σας, τα έξοδά σας και το πόσο μέρος του μισθού σας μπορείτε να μετατρέψετε σε bitcoin ή κρυπτονομίσματα.

Τέλος, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι, παρόλο που, ενδεχομένως, να φαίνεται δελεαστική η μετατροπή του μισθού σας σε bitcoin, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να το κάνετε κι εσείς, απλώς και μόνο επειδή είναι «μόδα». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μία τέτοια μετατροπή δεν είναι πρακτική, καθώς στις αγορές στις οποίες χρειάζεται να προβούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε δολάρια και, συνεπώς, θα χρειάζεται, κάθε φορά, η μετατροπή από bitcoin στο επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto