Οι τράπεζες διεθνώς θα πρέπει να ενσωματώσουν το χρηματοπιστωτικό ρίσκο που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή στον πυρήνα των στρατηγικών τους και να φροντίζουν να υπολογίζουν και να αξιολογούν την επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες από ακραία καιρικά γεγονότα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.
Τη σύσταση αυτή έκανε σήμερα η εποπτική αρχή της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, η οποία βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου που θα αφορά τον υπολογισμό των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές, τουλάχιστον από τις οικονομίες της ομάδας του G20.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να εντοπίζουν και να ποσοτικοποιούν χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να ενσωματώνουν αυτούς που αξιολογούνται ως σημαντικοί σε σχετικούς χρονικούς ορίζοντες στις εσωτερικές τους διαδικασίες αξιολόγησης κεφαλαίου και επάρκειας ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επιτροπή, που “αγκαλιάζει” τις διεθνείς ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές.
Πολλές κεντρικές τράπεζες διεθνώς, πιο πρόσφατα και η ΕΚΤ κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής της, αναγνώρισαν το θέμα και ξεκίνησαν τη διαδικασία προσθήκης του κλιματικού ρίσκου στους υπολογισμούς τους και τα stress tests.
Οι ακτιβιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους πιέζουν για ακόμη πιο δυναμικά μέτρα, όπως με τον περιορισμό της στήριξης project ορυκτών καυσίμων από τις εμπορικές τράπεζες σε σημείο που μια τέτοια απόφαση να τις υποχρεώνει από τις εποπτικές αρχές σε επιπλέον κεφαλαιουχικές ανάγκες. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται για την ώρα από τις εποπτικές αρχές που απλά περιορίζονται στο να ζητήσουν από τις τράπεζες να υπολογίζουν τις συνέπειες από το κλιματικό ρίσκο και ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι βέβαιο ότι θα αυξάνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.
«Η Επιτροπή της Βασιλείας υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανάληψης του χρηματοπιστωτικού ρίσκου από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα, κάνοντας λόγο για εποπτικά και ρυθμιστικά μέτρα.
Οι νέες αρχές θα απαιτούν από τις τράπεζες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν διαδικασίες κατανόησης και «μέτρησης» του πιθανού κινδύνου και των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή στα οικονομικά τους, στην κεφαλαιοποίηση και στη στρατηγική τους. Αναφέρεται δε, ρητά πως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα στελέχη θα πρέπει να ορίζουν σαφείς ευθύνες που θα έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό του κλιματικού ρίσκου σε μέλη και επιτροπές και να εποπτεύουν στενά τις διαδικασίες.
Η συζήτηση για τις προτάσεις θα συνεχιστούν μέσα από δημόσια διαβούλευση των ρυθμιστικών αρχών, μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα