Οι τράπεζες διεθνώς θα πρέπει να ενσωματώσουν το χρηματοπιστωτικό ρίσκο που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή στον πυρήνα των στρατηγικών τους και να φροντίζουν να υπολογίζουν και να αξιολογούν την επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες από ακραία καιρικά γεγονότα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

Τη σύσταση αυτή έκανε σήμερα η εποπτική αρχή της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, η οποία βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου που θα αφορά τον υπολογισμό των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές, τουλάχιστον από τις οικονομίες της ομάδας του G20.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να εντοπίζουν και να ποσοτικοποιούν χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να ενσωματώνουν αυτούς που αξιολογούνται ως σημαντικοί σε σχετικούς χρονικούς ορίζοντες στις εσωτερικές τους διαδικασίες αξιολόγησης κεφαλαίου και επάρκειας ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επιτροπή, που “αγκαλιάζει” τις διεθνείς ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές.

Πολλές κεντρικές τράπεζες διεθνώς, πιο πρόσφατα και η ΕΚΤ κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής της, αναγνώρισαν το θέμα και ξεκίνησαν τη διαδικασία προσθήκης του κλιματικού ρίσκου στους υπολογισμούς τους και τα stress tests.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους πιέζουν για ακόμη πιο δυναμικά μέτρα, όπως με τον περιορισμό της στήριξης project ορυκτών καυσίμων από τις εμπορικές τράπεζες σε σημείο που μια τέτοια απόφαση να τις υποχρεώνει από τις εποπτικές αρχές σε επιπλέον κεφαλαιουχικές ανάγκες. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται για την ώρα από τις εποπτικές αρχές που απλά περιορίζονται στο να ζητήσουν από τις τράπεζες να υπολογίζουν τις συνέπειες από το κλιματικό ρίσκο και ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι βέβαιο ότι θα αυξάνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

«Η Επιτροπή της Βασιλείας υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανάληψης του χρηματοπιστωτικού ρίσκου από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα, κάνοντας λόγο για εποπτικά και ρυθμιστικά μέτρα.

Οι νέες αρχές θα απαιτούν από τις τράπεζες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν διαδικασίες κατανόησης και «μέτρησης» του πιθανού κινδύνου και των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή στα οικονομικά τους, στην κεφαλαιοποίηση και στη στρατηγική τους. Αναφέρεται δε, ρητά πως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα στελέχη θα πρέπει να ορίζουν σαφείς ευθύνες που θα έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό του κλιματικού ρίσκου σε μέλη και επιτροπές και να εποπτεύουν στενά τις διαδικασίες.

Η συζήτηση για τις προτάσεις θα συνεχιστούν μέσα από δημόσια διαβούλευση των ρυθμιστικών αρχών, μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή