Το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin είναι και πάλι πρωτοσέλιδο, αλλά υπάρχει τρόπος να γίνουν τα κρυπτονομίσματα πιο καθαρά. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Αναλίζα Μπάλα, αναλυτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Αναλίζα Μπάλα ξεκινά την ανάλυσή της κάνοντας αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος με ένα tweet του τον περασμένο Ιούνιο, κατάφερε να αναζωπυρώσει μια συζήτηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin.

Αναφορές στον Μασκ

Η Tesla θα αποδεχθεί το κρυπτονόμισμα για πωλήσεις αυτοκινήτων μόνο «όταν υπάρχει επιβεβαίωση της χρήσης καθαρής ενέργειας από εξορύκτες με θετική μελλοντική τάση», είχε αναφέρει τότε ο Μασκ στο Twitter.

Η εξόρυξη Bitcoin—η διαδικασία δημιουργίας νέων bitcoin και ενημέρωσης του ψηφιακού ίχνους που παρακολουθεί τις συναλλαγές—καταναλώνει τεράστια ποσά υπολογιστικής ισχύος και ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να κερδίσουν bitcoin, οι ανθρακωρύχοι λύνουν όλο και πιο δύσκολους γρίφους. Όσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το κάνουν, τόσο περισσότερα bitcoin παίρνουν και τόσο πιο δύσκολη γίνεται η εξόρυξη νέων.

Αυτό είναι «αυτό που οδηγεί την κατάσταση του Bitcoin ως αποθήκης αξίας – το γεγονός ότι είναι τόσο δύσκολο να εξορυχθεί», λέει.

Τι δίνει αξία στο Bitcoin

Και όπως λέει ο Fahad Khan, οικονομολόγος στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, αυτό που προσδίδει αξία στο Bitcoin είναι ακριβώς η δυσκολία του στο να εξορυχθεί.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του ΔΝΤ, είναι επίσης αυτό που δίνει στην εξόρυξη bitcoin έναν τεράστιο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

Ο Δείκτης Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ υπολογίζει ότι οι ανθρακωρύχοι καίνε περίπου 73 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο—διπλάσια χρήση από τη Δανία.

Ο φρενήρης υπολογισμός από εκατοντάδες χιλιάδες εξορύκτες bitcoin εκτοξεύει περισσότερους από 64 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως – ένα αποτύπωμα άνθρακα συγκρίσιμο με αυτό του Μαυροβουνίου, εκτιμά ο Alex de Vries, οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας.

Μια μεμονωμένη συναλλαγή bitcoin μπορεί να εκπέμπει τόσο άνθρακα όσο περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια αγορές Visa.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να είναι δραματικά πιο καθαρά, λέει ο de Vries, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής του Digiconomist , μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που εστιάζει στις ακούσιες συνέπειες των ψηφιακών τάσεων.

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα

Η πραγματοποίηση μιας θεμελιώδους αλλά εφικτής αλλαγής στον τρόπο δημιουργίας των blocks δεν θα μπορούσε παρά να εξαλείψει τη διαρροή ισχύος των κρυπτονομισμάτων. Αν και η αλλαγή μπορεί να μην υιοθετηθεί παγκοσμίως, η ιδέα είναι πολλά υποσχόμενη.

Ο ανταγωνιστής του Bitcoin, Ethereum – το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς – σχεδιάζει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin – ένα δίκτυο ανεξάρτητων ανθρακωρύχων – υποστηρίζει ότι έως και τα δύο τρίτα της χρήσης ενέργειας των εξορυκτών προέρχονται ήδη από βιώσιμες πηγές.
Αποδίδει αυτό το ποσοστό σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχε μόλις το 32 τοις εκατό του δικτύου.

«Δεν είναι καθόλου σαφές τι περιλαμβάνεται στην έρευνά τους», λέει ο de Vries. «Οι χώρες απλώς δεν έχουν την ικανότητα να παρέχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για εξόρυξη». Οι ανθρακωρύχοι «δεν έχουν κίνητρο να νοιάζονται για την καθαρή ενέργεια» και θα συρρέουν οπουδήποτε ο ηλεκτρισμός είναι φθηνότερος και ο εφοδιασμός είναι σταθερός, λέει.

Τον Οκτώβριο, περισσότερο από το 65 τοις εκατό των εξορύξεων bitcoin είχαν την έδρα τους στην Κίνα, όπου μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υδροηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι, αλλά κυρίως χρησιμοποιούσαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της χώρας ή λειτουργούσαν τις δικές τους γεννήτριες με ντίζελ ή βαρύ μαζούτ.

Τώρα που υπάρχει μια κυβερνητική καταστολή, πολλοί ανθρακωρύχοι μετεγκαθίστανται σε χώρες όπως το Ιράν και το Καζακστάν, όπου η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ορυκτά καύσιμα.

Τι θέλουμε να αποδείξουμε;

Το σύστημα Bitcoin για την επίλυση πολύπλοκων γρίφων για την επαλήθευση των συναλλαγών είναι γνωστό ως «εργασία απόδειξης». Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι γνωστή ως «απόδειξη στοιχήματος». Αντί για εξορύκτες, περιλαμβάνει «επικυρωτές» που καταβάλλουν ένα «ποντάρισμα» με τη μορφή του δικού τους κρυπτονομίσματος.

Σε αντάλλαγμα, οι επικυρωτές έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν ή να επαληθεύουν νέες συναλλαγές και να ενημερώνουν το blockchain.

Ανταμείβονται με κρυπτονομίσματα ανάλογα με το ποντάρισμα που έχουν καταθέσει. Εάν πιστοποιήσουν ένα μπλοκ με ψευδές ιστορικό συναλλαγών ή δεδομένων, χάνουν το ποντάρισμά τους.

Επιλέγονται τυχαία, επομένως δεν ανταγωνίζονται και δεν χρειάζονται τόση υπολογιστική ισχύ.

«Είναι απλώς θέμα να έχεις μια συσκευή με σύνδεση στο Διαδίκτυο», λέει ο de Vries. “Γι’ αυτό οι άνθρωποι λένε ότι μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 99,95 τοις εκατό.”

Αρκετές blockchain υψηλού προφίλ, όπως οι Cardano, EOS, Polkadot και Tezos, χρησιμοποιούν κάποια μορφή απόδειξης πονταρίσματος. Αλλά τα μερίδια αγοράς τους είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με αυτά του Bitcoin και του Ethereum. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κίνηση του Ethereum στην απόδειξη του πονταρίσματος είναι μεγάλη υπόθεση.

Εάν είναι επιτυχής, η κίνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους να ακολουθήσουν, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της κρυπτογράφησης.

Η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη. Ο σχεδιασμός μιας blockchain απόδειξης στοιχήματος που να είναι επεκτάσιμη και να διατηρεί την ασφάλεια και την αποκέντρωση – δύο από τις θεμελιώδεις αρχές του κρυπτονομίσματος – είναι σχεδόν αδύνατος. Είναι αυτό που ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής του Ethereum, αποκαλεί το «τρίλημμα» επεκτασιμότητας.

«Δεν μπορείς να έχεις τα πιο τέλεια αποτελέσματα και για τα τρία χαρακτηριστικά», λέει ο Khan της Asian Development Bank. «Στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να έχεις δύο. Δεν μπορείς να έχεις ένα κρυπτονόμισμα που να λύνει τα πάντα».

«Η περίπτωση χρήσης του Bitcoin είναι πολύ διαφορετική από το Ethereum», λέει ο John Kiff, πρώην ειδικός στον χρηματοοικονομικό τομέα στο ΔΝΤ. “Το Bitcoin ελπίζει πραγματικά μια μέρα να είναι μια λογιστική μονάδα ή κάποιου είδους χρήματα, αλλά το Ethereum δεν φιλοδοξεί να το κάνει.

Στόχος του Ethereum είναι τελικά να αντικαταστήσει τρίτα μέρη του Διαδικτύου, όπως το Facebook και η Google, με αποκεντρωμένες εφαρμογές και συμβόλαια που χρησιμοποιούν το αιθερικό του νόμισμα.

Το Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό εκεί που έγκειται το πρόβλημα κατανάλωσης ενέργειας του κρυπτονομίσματος και η στροφή του Bitcoin στην απόδειξη του πονταρίσματος είναι απίθανη. Αλλά η προσφορά bitcoin είναι πεπερασμένη – μόνο 21 εκατομμύρια μπορούν να κυκλοφορήσουν ποτέ. Κάποια στιγμή θα σταματήσει η εξόρυξη. Το μέλλον μπορεί έτσι να γίνει λίγο πιο πράσινο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto