Οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να αναδυθεί από τον απότομο αντίκτυπο της πανδημίας , εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Group Inc. , Ντέιβιντ Σόλομον.

«Όταν κοιτώ πίσω και σκέφτομαι την 40χρονη καριέρα μου, υπήρξαν χρονικές περίοδοι που η απληστία ξεπέρασε κατά πολύ τον φόβο — βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις περιόδους», είπε ο Σόλομον, σε συνέντευξή στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη.

«Η εμπειρία μου λέει ότι αυτές οι περίοδοι δεν διαρκούν πολύ. Κάτι θα το εξισορροπήσει ξανά και θα φέρει λίγη περισσότερη προοπτική».

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούμενες από τεράστια κίνητρα που έχουν επίσης αποφέρει κέρδη σε τράπεζες όπως η Goldman.

Τώρα αυξάνεται η ανησυχία ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα αποτελέσει πρόκληση για μια βιώσιμη ανάκαμψη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ως απάντηση.

«Οι πιθανότητες είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και εάν τα επιτόκια αυξηθούν, αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει μέρος της πληθωρικότητας από ορισμένες αγορές», είπε ο Σόλομον.

Κλιματική αλλαγή

Ο Σόλομον αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι «εξαιρετικά σημαντική».

Η Goldman ήταν μεταξύ των τραπεζών, των επενδυτών και των ασφαλιστών που δεσμεύτηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα ως υπογράφοντες τη Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκόβης για το Net Zero.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, καθώς οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αμφισβήτησαν εάν η μεγάλη χρηματοδότηση είναι ικανή να απογαλακτιστεί γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Goldman, μαζί με άλλους, έχουν προηγουμένως καταστήσει σαφές ότι δεν είναι εφικτό να σταματήσει να συνεργάζεται με τον κλάδο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προσπαθούμε να οδηγήσουμε σε πολύ δραματικές αλλαγές», είπε ο Σόλομον, τονίζοντας ότι η μετάβαση θα πάρει χρόνο.

Κίνα

Η Goldman βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας των τραπεζών να αποκτήσουν μεγαλύτερη βάση καθώς ανοίγει η αγορά της Κίνας.

Η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στην Κίνα σε 600 και να αυξήσει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Σόλομον, δεν υπάρχει άμεση πίεση στις ΗΠΑ για αλλαγή των μακροπρόθεσμων σχεδίων της τράπεζας σε σχέδια στην Κίνα, αλλά είπε ότι από καιρό σε καιρό, μπορεί να υπάρχει πίεση για να γίνουν ορισμένα πράγματα διαφορετικά.

«Νομίζω ότι η Κίνα θέλει να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της, θέλει περισσότερη δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ και στην ενδοχώρα», είπε ο Σόλομον. Η συμμετοχή παγκόσμιων ιδρυμάτων «ενισχύει τις κεφαλαιαγορές τους και έτσι εικάζω ότι θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν, αλλά ο κόσμος μπορεί να αλλάξει», είπε.

Το New Economy Forum διοργανώνεται από το Bloomberg Media Group, τμήμα της Bloomberg LP, της μητρικής εταιρείας του Bloomberg News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης