Μπορεί οι Κεντρικές Τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να διεμήνυαν μέχρι πρόσφατα με κάθε τρόπο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτονωθούν, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι υψηλές τιμές «ήρθαν για να μείνουν». Τουλάχιστον, για καιρό ακόμα.

Η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της εκτιμά ότι «θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο μέχρι να να επιλυθούν οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης στην καρδιά του πληθωρισμού».

«Η υπέρβαση του πληθωρισμού πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», αναφέρουν αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Λόγω των «παρατεταμένων» ανισορροπιών προσφοράς-ζήτησης, των αυξανόμενων μισθών και της αύξησης των ενοικίων εν μέσω της έκρηξης των κατοικιών, οι μετρήσεις του πληθωρισμού θα παραμείνουν «αρκετά υψηλές για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους», παραδέχτηκε η Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs – Βρισκόμαστε στο τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων

Υψηλό 30 ετών για τον πληθωρισμό

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από 30 χρόνια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Αυτό βασίζεται στην αύξηση κατά 4,4% του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών . Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 3,6% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 1991.

Οι τελευταίες εξελίξεις ανάγκασαν την Fed να αλλάξει τη ρητορική της για τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας ότι οι υψηλές τιμές δεν θα υποχωρήσουν σύντομα.

«Βλέπουμε τις ελλείψεις και τα σημεία συμφόρησης να επιμένουν και το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα. «Βλέπουμε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός παραμένει».

Και οι Αμερικανοί φαίνεται να συμφωνούν.

Οι καταναλωτές αναμένουν τώρα αύξηση των τιμών κατά 5,7% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης . Αυτό σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας τον Ιούνιο του 2013 και τη 12η συνεχόμενη μηνιαία αύξηση.

Η Fed παρακολουθεί στενά αυτές τις έρευνες επειδή οι προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Τα καλά νέα είναι ότι η Goldman Sachs λέει ότι η βασική της άποψη παραμένει ότι οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης «θα επιλυθούν σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της Fed». Αυτό ταιριάζει με όσα είπε ο Πάουελ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξηθεί από το τρέχον υψηλό 30 ετών του 3,6% στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2021, πριν υποχωρήσει στο 2,3% στο τέλος του 2022 και στο 2,1 % στο τέλος του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή