Απολύτως επιτεύξιμους χαρακτηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς τους στόχους της για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝΡΕ) και αύξηση της απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 5% για το 2022, μετά την επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού και εξυγίανσής της την εφετινή χρήση.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου 2021 την Παρασκευή το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος του συστημικού ομίλου Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αξιοποίηση ευκαιριών και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αποτελούν βασικά σημεία της στρατηγικής μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς επιφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ, καταδεικνύοντας για άλλη μία φορά την εγγενή δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας».

Προσθέτει δε ότι «οι επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα είναι σημαντικές, με ισχυρή παραγωγή εσόδων, συνεχιζόμενη εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και σημαντική μείωση του εξόδου προβλέψεων για δάνεια».

Υπό το πρίσμα αυτό, υποστηρίζει ο κ. Μεγάλου, «η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 5%, καθώς και η μείωση του δείκτη NPΕ σε μονοψήφιο ποσοστό την επόμενη περίοδο, είναι στόχοι καθόλα επιτεύξιμοι».

Τα μεγέθη γ΄ τριμήνου

Το γ΄ τρίμηνο του 2021 έκλεισε με ζημιές της τάξης των 635 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της διενέργειας αυξημένων προβλέψεων, στο πλαίσιο συναλλαγών για την εξυγίανση της τράπεζας.

Ειδικότερα, οι απομειώσεις έφτασαν τα 734 εκατ. ευρώ και σχετίζονται με τις ζημίες από τη συναλλαγή Sunrise 2 ύψους 2,6 δισ. ευρώ και της επικείμενης πώλησης leasing NPE χαρτοφυλακίου μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ, που ταξινομήθηκαν ως διακρατούμενα προς πώληση κατά το 3ο τρίμηνο 2021.

Κατά τα άλλα, τα κέρδη προ προβλέψεων (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα) ανήλθαν σε 698 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, 7% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, τα οποία στο 3ο 3μηνο 2021 ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, με άνοδο 27% ετησίως, σηματοδοτώντας ισχυρή επίδοση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Βασικοί συντελεστές της προαναφερόμενης αύξησης ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια, η κίνηση κεφαλαίων, οι πιστωτικές κάρτες και τα έσοδα από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, η επενδυτική τραπεζική, και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων.

Τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 0,54% το 3ο τρίμηνο 2021 (+6μ.β. σε ετήσια βάση), με το σχέδιο μετασχηματισμού να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή τους.

Σε επίπεδο 9μήνου, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 279 εκατ. ευρώ, κατά 21% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μείωση δαπανών

Από την άλλη, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 9μηνο 2021 διαμορφώθηκαν σε 672 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν 10% ετησίως στα 289 εκατ. ευρώ, καθώς αποτυπώνεται η εξοικονόμηση από τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του προσωπικού.

Τα γενικά και διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν το 9μηνο 2021 κατά 9% σε ετήσια βάση στα 307 εκατ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου κόστους για έργα που συνδέονται με τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη μείωση των ΝPE.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε στο 45% το 9μηνο 2021 έναντι 48% το ίδιο διάστημα πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των τραπεζικών εσόδων.

Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες ο όμιλος ξεκίνησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς του στόχους και τις προτεραιότητες μετασχηματισμού.

Το κόστος του νέου προγράμματος καλύφθηκε πλήρως από το 2ο τρίμηνο του 2021.

Η μείωση των NPEs

Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Ο δείκτης NPE μειώθηκε σημαντικά στο 16% έναντι 23% στις 30 Ιουνίου 2021, κυρίως λόγω της κατηγοριοποίησης ως διακρατούμενων προς πώληση των περιμέτρων NPE Sunrise 2 και Leasing, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 3ο 3μηνο 2021, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ

Για το 2021, οι πωλήσεις NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά και οι συναλλαγές NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, με τα υπόλοιπα έργα αποεπένδυσης NPE να αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2022.

Από την άλλη, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στο 11,3%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,9%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι δείκτες υπολογίζονται pro-forma για την αναμενόμενη ελάφρυνση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού που θα ακολουθήσει την αποαναγνώριση της τιτλοποίησης NPE Sunrise 2, για την οποία οι ζημίες έχουν ήδη λογισικοποιηθεί πλήρως στο 3ο 3μηνο 2021, καθώς και την υπογεγραμμένη συναλλαγή Θαλής (απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις