«Όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στο Μπάγκειον, η περιοχή της Ομονοίας έβγαζε… πετρέλαιο, ήταν πρώτη εμπορική γωνία της Ελλάδας». Με αυτή τη φράση ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της εταιρείας Βενέτη, αποτύπωσε την αίγλη, αλλά και την εμπορική αξία, που είχε κάποτε η καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, η πλατεία Ομονοίας.

Ωστόσο στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν απ’ όταν η αλυσίδα Βενέτη μίσθωσε τον ισόγειο χώρο του κάποτε εμβληματικού ξενοδοχείου, στην πλατεία Ομονοίας 18, η λάμψη, σύμφωνα με τον CEO, χάθηκε και «από το Νο1 που ήταν τότε η Ομόνοια έφθασε να είναι σήμερα στο Νο30».

Παρά ταύτα, η εταιρεία επένδυσε 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου, το οποίο είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε και 2,5 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, χωρίς πάντως να καταφέρει να εκμεταλλευτεί εμπορικά το ακίνητο, κάτι που έγινε από πέρυσι.

Επιπλέον, ενοίκια καταβάλει η εταιρεία Βενέτη από το 2012 και για τον ισόγειο χώρο στο δίδυμο κτίριο του ξενοδοχείου Μπάγκειον, το ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, που βρίσκεται στην άλλη γωνία της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας. Όμως το εν λόγω κατάστημα, που παλιότερα λειτουργούσε υπό το σήμα της αρτοποιίας Κατσέλης, εξακολουθεί να είναι κλειστό, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Η δεύτερη ευκαιρία της Ομόνοιας

Γιατί λοιπόν η Βενέτης επιμένει να επενδύει στην Ομόνοια έχοντας μισθώσει και το ΝΕΟΝ εδώ και 8 χρόνια; Λόγω των ξενοδοχείων, που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, είναι η απάντηση.

Στο ίδιο λόγο ελπίζει και το Μπάγκειον Ίδρυμα που κατέχει τα δύο ξενοδοχεία Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος. Μάλιστα μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, το Ίδρυμα βρίσκεται στη διαδικασία να δημοσιεύσει διαγωνισμό για την μίσθωσή τους, με προοπτική να δημιουργηθούν ξενοδοχεία στους ορόφους που βρίσκονται άνω του ισογείου, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Ιστορίες από το αρχείο – Η άνοδος, η πτώση και η πώληση του Μινιόν

Στην αναβάθμιση της πλατείας –ξενοδοχειακή και όχι μόνο- ελπίζει και η διοίκηση της Folli Follie προκειμένου η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου του Mινιόν να καταλήξει επιτυχώς.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ επί της οδού Πατησίων, περί τα 16.000 τ.μ., περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie (έχει δοθεί ως εγγύηση από την εταιρεία για να εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση από το Arena Investors). Η αξία του τμήματος του ακινήτου, που αφορά τη Folli Follie φθάνει περίπου στα 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μη δεσμευτικές προσφορές έχουν δώσει μεταξύ άλλων η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand σε κοινό σχήμα με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels η οποία θεωρείται ο… άρχοντας της Ομόνοιας.

Η επέλαση των Ισραηλινών

Ήδη οι Ισραηλινοί λειτουργούν 3 ξενοδοχεία στην Ομόνοια: το Brown Acropol στον αριθμό 1 της οδού Πειραιώς, επί της πλατείας Ομονοίας, μέχρι πρότινος κτίριο – «φάντασμα», το DAVE Red Athens στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ επί της οδού Βερανζέρου 25 και το Lighthouse Athens στη θέση του πρώην La Mirage, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και παρέμενε κλειστό από το 2008.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει την απόκτηση του Kubic Athens Smart Hotel, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον hotelier Leon Avigad, συνιδρυτή της Brown Hotels, το εγχείρημα της ξενοδοχειακής αλυσίδας δεν είναι μόνο επενδυτικό, είναι μια κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που γίνεται στην Ομόνοια, μέσα από την αναβίωση της περιοχής στην πρότερη αίγλη της.

Πότε ανοίγει το Moxy;

Τους επόμενους μήνες (αρχές 2022) αναμένεται να ολοκληρωθεί μετατροπή σε ξενοδοχείο του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια. Η επένδυση για τη νέα μονάδα υπό το διεθνές brand της Moxy, που ανήκει στον όμιλο της Marriott, υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Η Dimand, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) βρίσκονται πίσω από την επένδυση, μετά από τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου από τους ιδιοκτήτες (Μετοχικό Ταμείο Στρατού με ποσοστό 62% και Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με 38%).

Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων). Το Moxy θα είναι το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο.

12 ξενοδοχεία

Ξενοδοχείο ετοιμάζεται και στη συμβολή των οδών Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34, πλησίον της οδού Πειραιώς και της Πλ. Ομονοίας. Πρόκειται για μια μονάδα τεσσάρων αστέρων, η οποία θα προκύψει από την αλλαγή χρήσης και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 9,7 εκ. ευρώ περίπου.

Στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος βρίσκουμε το τετράστερο Omega Hotel που ανήκει σε Κινέζους επενδυτές, ενώ πλήρως ανακαινίζεται και επταώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο Kaningos 21.

Συνολικά δώδεκα ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν πέριξ της ιστορικής πλατείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα