Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΛΕΤΑΕΝ η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ https://arcg.is/5CuKu .

Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το (ψηφιακό) Γνήσιο της Υπογραφής

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Linkedin (μια ανάρτηση που συνοδεύεται και από ένα επεξηγηματικό video) για την «ψηφιακή υπογραφή» δείχνει και τη σημασία που αποδίδεται σε αυτό το εγχείρημα που αλλάζει τα δεδομένα της καθημερινότητας για εκατομμύρια πολίτες – και προφανώς επαγγελματίες, managers και επιχειρήσεις.
Η ανάρτηση: «Με την ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων και συμφωνητικών ψηφιοποιούνται πλήρως οι υπηρεσίες που άπτονται του γνησίου υπογραφής. Οι πολίτες πλέον δε χρειάζεται να μεταβούν σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα για το γνήσιο της υπογραφής. Αυτό θα γίνεται ψηφιακά μέσω του docs.gov.gr».

Τα ΚΕΠ και οι Αστυνομικοί: Στο primeminister.gr υπάρχει διαθέσιμο ένα ενημερωτικό σημείωμα για το εγχείρημα. Διαβάζω: «Δύο νέες υπηρεσίες «δίπλα» στις εμβληματικές υπηρεσίες Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, από σήμερα, στην υπηρεσία των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνονται και ψηφιοποιούνται πλήρως μέσω του gov.gr οι υπηρεσίες που άπτονται του γνησίου υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των ΚΕΠ για μια πληθώρα διαδικασιών και αναγκών. “Σήμερα θα μιλήσουμε για μία πολύ σημαντική, για μία ακόμα πολύ σημαντική, ψηφιακή εφαρμογή, η οποία έρχεται να διευκολύνει πολίτες αλλά και υπαλλήλους. Είναι η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων και συμφωνητικών που μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν τον μεγάλο όγκο συναλλαγών μέσω του gov.gr”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα, αυτές οι τρεις υπηρεσίες στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οπότε καθώς σήμερα που κλείνουμε τον κύκλο αυτόν μέσα από την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής -για να το πούμε έτσι με απλά λόγια όπως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες- δίνουμε ακόμα μία ψηφιακή υπηρεσία στους πολίτες. Θα τους διευκολύνει σημαντικά. Θα απελευθερώσει σημαντικότατο χρόνο απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Θα δώσει τη δυνατότητα, δηλαδή, και στους αστυνομικούς μας αντί να απασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες γραφείου, να βγουν περισσότερο στο δρόμο και να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δουλειάς τους που είναι η προστασία του πολίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός”».

Η Υποχρεωτικότητα: Από την πλευρά του, ο «δράστης» του εγχειρήματος, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Όλα τα έγγραφα του γνησίου αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι και βέβαια θα βρίσκονται και στη θυρίδα του Πολίτη. Όλα τα έγγραφα τα οποία θα αποκτούν βεβαίωση γνησίου υπογραφής από το gov.gr, σαν pdf θα έχουν πάνω τους ένα QR code και έτσι θα μπορεί κανείς πλέον να επιβεβαιώσει πραγματικά και όχι μόνο οπτικά, αν τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια. Γιατί θα υπάρχουν και στο φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Και βέβαια ως συνέχεια του νόμου 4727/2020 που τώρα θα τον εξειδικεύσουμε, τα παραγόμενα έγγραφα θα έχουν την υποχρέωση να τα δέχονται όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας».

Από τις δηλώσεις κρατώ την αποδέσμευση αστυνομικών υπαλλήλων από αυτό το «άχαρο» καθήκον αλλά και την υποχρεωτικότητα της αποδοχής της ψηφιακής υπογραφής από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι Ειδικοί των Γάμων

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιων εξειδικεύσεων στην τουριστική αγορά όπως είναι οι ειδικοί γάμων πολυτελείας και οι απαραίτητοι και αναγκαίοι συνοδοί τέτοιων events, οι influencers. Ενημερώθηκα για αυτό από μια ανάρτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.
Η ανάρτηση: «Με την στήριξη και του ΕΟΤ 50 ειδικοί γάμων πολυτελείας και influencers από 40 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων διάσημων επαγγελματιών από τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Γαλλία και το Ισραήλ πραγματοποίησαν το Συνέδριο τους, το Destination Wedding Planners (DWP) στη Ρόδο στο Mitsis Alila Resort & Spa.
Εκεί παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τάσεις στους γάμους, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, χώροι εκδηλώσεων και νέες υπηρεσίες, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως τον απόλυτο προορισμό για ταξίδια γάμου».

Η επόμενη μέρα: Το παραδοσιακό μοντέλο διακοπών του Ήλιου και της Θάλασσας που έρχεται πακέτο από τη μακρινή δεκαετία του ΄60 φαίνεται ότι στις μέρες μας έχει σοβαρές ρωγμές και δεν νομίζω να λυπάται κανείς γι΄αυτό. Τώρα, οι προορισμοί και η επιλογή τους από ειδικούς και ταξιδιώτες έχουν να κάνουν με ιδιαίτερες, ξεχωριστές απαιτήσεις και επιθυμίες. Μεταξύ αυτών ο γάμος σε ένα από τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων ή και ευρύτερα, του Αιγαίου κατέχει μια από τις πρώτες επιλογές προορισμών. Με άλλα λόγια, ένας εξειδικευμένος τουρισμός υψηλών προδιαγραφών που «γράφει» νούμερα και διαμορφώνει επιδόσεις.

Σε μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις του ο ενεργός και μάχιμος στο πεδίο των social media γ.γ του ΕΟΤ σημείωνε: «Η κρίση της πανδημίας θα ξεπεραστεί αργά ή γρήγορα. Με οδηγό τη φετινή χρονιά και με τα θετικά μηνύματα που έχουμε, δουλεύουμε ακόμα πιο εντατικά και στοχευμένα για το 2022. Όμως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και την μεγαλύτερη εικόνα. Να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη 5ετια του ελληνικού τουρισμού. Οι προκλήσεις είναι πολλές, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί και πολλά πράγματα θα αλλάξουν σε σχέση με την προ covid εποχή».

~Το Ομολογιακό Δάνειο

###Η FLEXOPΑCK , μια εισηγμένη εταιρεία από το 1996 που αποτελεί κορυφαίο παραγωγό εύκαμπτης πλαστικής συσκευασίας που προορίζεται για τις βιομηχανίες κρέατος, τυριών και θαλασσινών, καθώς και για τη βιομηχανία εμφιάλωσης, υπέγραψε Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως, ποσού 7 εκατομμυρίων ευρώ, με εξ ολοκλήρου κάλυψη του ομολογιακού δανείου από την Εθνική Τράπεζα.

Η εταιρεία, που ήταν μεταξύ των νικητών του θεσμού Growth Awards 2021 (με διοργανωτές την Eurobank και την Grant Thornton) με το βραβείο για την Έρευνα & Καινοτομία θα χρησιμοποιήσει το προϊόν του ομολογιακού δανείου ως εξής: (α) ποσό 3.646.000 ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου και (β) ποσό 3.354.000 ευρώ, για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για σκοπούς της εταιρείας.

Η Εταιρεία: Λίγα λόγια για την εταιρεία (σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στο site των Growth Awards): «Ο Όμιλος Flexopack ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί κορυφαίο παραγωγό εύκαμπτης πλαστικής συσκευασίας που προορίζεται για τις βιομηχανίες κρέατος, τυριών και θαλασσινών, καθώς και για τη βιομηχανία εμφιάλωσης. Η FLEXOPACK Α.Ε. είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1996 και διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Αυστραλία. Η έδρα του Ομίλου είναι στο Κορωπί Αττικής, όπου οι εγκαταστάσεις λειτουργούν 24/7 και υποστηρίζουν τη μεγάλη εξαγωγική του δράση. Τα προϊόντα μας εξάγονται σε πάνω από 40 χώρες και η εξαγωγική δραστηριότητα αντιστοιχεί στο 90% του τζίρου.

Ο Όμιλος Flexopack λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούν τα προϊόντα του κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Για το λόγο αυτό και αναπτύσσει προϊόντα με μειωμένη περιβαλλοντική επίπτωση και ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα και τις ιδιότητες του προϊόντος, διατηρώντας πάντα ένα σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας των προϊόντων».

Οι Συνέπειες: Η εταιρεία που ελέγχεται από μέλη της οικογένειας Γκινοσάτη ( 3 μέλη της ελέγχουν πάνω από το 60 % των δικαιωμάτων ψήφου) «είδε» τα αποτελέσματα της (με βάση και το τελευταίο 9μηνο) να επηρεάζονται αρνητικά από τις συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας covid-19. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 6,6% και ο εταιρικός αύξηση 5,7%. Την ίδια περίοδο, τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών καιεπενδυτικών αποτελεσµάτων (EBIT) παρουσίασαν μείωση κατά 30,4% και σε εταιρικό επίπεδο µείωση κατά 33,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν µειωµένα σε ενοποιημένη βάση κατά 21,9% και σε εταιρικό επίπεδο κατά 24,9%. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων (EBT) ήταν για τον Όμιλο µειωµένα κατά 24,6% και για την Εταιρεία µειωµένα κατά 31,8%.

Η εκτενής αναφορά στην εταιρεία και τα αποτελέσματα της έχει να κάνει με την ανάγκη συνειδητοποίησης από το ευρύ κοινό των σκληρών συνθηκών που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η μεταποίηση και η εν γένει παραγωγική δραστηριότητα ιδιαίτερα όταν λειτουργεί σε περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα της Flexopack από το Κορωπί αν και ενδεικτικό είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Όπως αναφέρει η ίδια η διοίκηση της εταιρείας η Flexopack ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά συνεπειών της πανδημίας που επηρέασαν τα αποτελέσματα της. Διαβάζω σε ανακοίνωση της εταιρείας: «Η παγκόσµια οικονοµική δραστηριότητα η οποία επλήγη σηµαντικά από την πρωτοφανή πανδηµία Covid19, παρουσιάζει κατά το τρέχον έτος σηµαντική διαταραχή στις αλυσίδες µεταφορών, εφοδιασµού και ενέργειας µε κύρια χαρακτηριστικά τα παρακάτω :

1.Συνεχιζόµενες ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών σε παγκόσµιο επίπεδο.
2.Σηµαντικές και συνεχείς αυξήσεις των τιµών των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά.
3.Σηµαντική αύξηση του µεταφορικού κόστους και ιδίως του ναυτιλιακού ναύλου για τις µεταφορές µε κοντέινερ.
4. Σηµαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Και τα 4 ως άνω σηµεία έχουν άµεση επίδραση στην δραστηριότητα του Οµίλου, µε δεδοµένη τόσο την σηµαντική εξωστρέφεια αυτού, όσο και τις ενεργειακές του ανάγκες για την παραγωγική του δραστηριότητα.

Εντός του ως άνω πλαισίου, ο Όµιλος έχει θέσει βασικές προτεραιότητες αναφορικά µε την διαχείριση της ως άνω διαταραχής και των συνακόλουθων αρνητικών συνεπειών της, µε έµφαση στην διασφάλιση της συνεχούς και αδιατάρακτης παραγωγικής του λειτουργίας.

Ειδικότερα :

– Λαµβάνει όλα τα αναγκαία µέτρα για να εξασφαλίσει την επάρκεια των πρώτων υλών, µε σκοπό την πλήρη κάλυψη της παραγωγικής του δραστηριότητας.
– Για την αντιµετώπιση του κινδύνου αύξησης των τιµών των πρώτων υλών και των τιµών της ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρµόζει ανάλογα την εµπορική πολιτική του, ώστε µέρος του εν λόγω κινδύνου, στο µέτρο που αυτό είναι εφικτό, µε βάση τις εκάστοτε διαµορφούµενες συνθήκες ανταγωνισµού, να µετακυλίεται. Μέχρι σήµερα οι αυξήσεις στις τιµές πώλησης δεν αντιστάθµισαν πλήρως τις µεγάλες αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και τα µεταφορικά, κυρίως λόγω της αναπόφευκτης χρονικής υστέρησης, µε συνέπεια αυτό να είναι εµφανές στα αποτελέσµατα του Οµίλου.

Σηµειώνεται ότι σε σχέση µε την εν εξελίξει πανδηµία Covid 19, ο Όµιλος έχει από την πρώτη στιγµή υιοθετήσει αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες υγειονοµικής ασφάλειας, σύµφωνα µε το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις συναφείς κατευθυντήριες οδηγίες και χάρη στην πιστή τήρηση και εφαρµογή των εν λόγω διαδικασιών έχει διασφαλίσει την ακώλυτη λειτουργία όλων των παραγωγικών του µονάδων και των επιµέρους τµηµάτων και διευθύνσεων αυτών».

Η Μετεξέλιξη

Σε ένα περιβάλλον όπου η αγορά των ακινήτων στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην δημιουργία logistics park και σε εμπορικά ακίνητα (big box) με ισχυρούς μισθωτές με μακροχρόνιες μισθώσεις και υψηλές αποδόσεις η εισηγμένη εταιρεία PREMIA ανακοίνωσε την απόφαση της να μετεξελιχθεί σε Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με γνώμονα την ενδυνάμωση της στρατηγικής θέσης της PREMIA στην αγορά ακινήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»).

Η λήψη της σχετικής άδειας υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εν λόγω απόφαση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ».

Η Αγορά και οι Επενδύσεις: Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της έχει ενδιαφέρον μια τοποθέτηση της ίδιας της εταιρείας PREMIA για όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά: Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται, «συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου παρά τις αβέβαιες επικρατούσες συνθήκες, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας κορονοϊού (Covid-19) αλλά και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης».

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει: «Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό καθώς τα δεδομένα για την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης μεταβάλλονται διαρκώς, καθιστώντας οποιεσδήποτε ποσοτικές εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, την αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, ιδιαιτέρως δύσκολες.

Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Η PREMIA έχει επιλέξει στρατηγικά κλάδους και τύπους ακινήτων διαμορφώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, ανθεκτικό στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και έναντι του πληθωρισμού, με μακροχρόνιες συμβάσεις και υψηλής φερεγγυότητας μισθωτές. (…)Η PREMIA εστιάζει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών για τους μετόχους της, επιδιώκοντας την ενίσχυση της παρουσίας της στους στρατηγικούς κλάδους που είναι ήδη τοποθετημένη, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα τύπου big-box και κτίρια κοινωνικών υποδομών, καθώς επίσης και στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων στον οποίο εισήλθε πρόσφατα και τον οποίο σκοπεύει να αναπτύξει δυναμικά. Παράλληλα, αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων με στόχο, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της και σε άλλους κλάδους του real estate».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories