Μέσα σε μια μέρα δύο νέες στρατηγικές συνεργασίες ήρθαν να ενισχύσουν το επενδυτικό- επιχειρηματικό σχέδιο της Microsoft στη χώρα μας

Τα data centers της Microsoft που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε περιοχές της Αττικής θα καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με άλλα λόγια, τα data centers θα είναι πράσινα και μόνο πράσινα.

Προφανώς και δεν θα στηθούν στη περίμετρο τους φωτοβολταϊκά πάνελς και ανεμογεννήτριες αλλά η πολυεθνική επιχείρηση που προχωρά σε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα μας σε συνεργασία με την ΔΕΗ επιλέγει να δεχθεί ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτι εφικτό με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες και συνθήκες. Και το «πράσινο» ρεύμα δεν είναι ή δεν θα είναι μοναδικό προνόμιο των πολυεθνικών αλλά σιγά σιγά μπορεί να είναι και ένα δικαίωμα για τους καταναλωτές (έστω τους υποψιασμένους χρήστες- καταναλωτές).

Ραντεβού στα νέα καταστήματα της ΔΕΗ….

– Η Ανάρτηση της Ανάρτησης

###Η ανάρτηση του λόρδου Karan Miliboria – The Lord Miliboria- της CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας) στο Twitter έγινε περισσότερο γνωστή στα καθ’ ημάς από μια άλλη ανάρτηση. Εκείνη του Αλέξη Πατέλη, προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο της ανάρτησης του λόρδου από τη μακρινή Hyderabad της Ινδίας ήταν «δοξαστικό» για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο 60χρονος λόρδος – ιδρυτής της ζυθοποιίας Cobra Beer- κάθε άλλο παρά «μέτρησε τα λόγια του» στην ανάρτηση του. Έτσι, έσπευσε με ενθουσιασμό να χαρακτηρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως ένα «από τους πιο εντυπωσιακούς παγκόσμιους ηγέτες που είχα το προνόμιο να γνωρίσω – κάποιον που καταλαβαίνει πραγματικά και υπερασπίζεται τις επιχειρήσεις και την οικονομία».

Η Μπύρα του Λόρδου: Πάντως, για όλους όσοι θα ήθελαν να δοκιμάσουν η μπύρα Cobra εισάγεται και διανέμεται από εμπορική επιχείρηση και στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως διαβάζω τη περιγραφή της σε σχετική ανάρτηση: «Αυθεντική συνταγή από την Ινδία! Συνδυάζει την απαλή γεύση μιας Ale με τη δροσιά μιας Lager. Alc. 4,8% vol.». Για τους ψαγμένους παραθέτω και τα συστατικά της: Νερό, βυνοποιημένο κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, λυκίσκος, τροποποιημένα προϊόντα λυκίσκου.

Οι Επενδυτές: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο κατάφερε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ένα μεγάλο αριθμό εκπροσώπων επιχειρήσεων και επενδυτών. Αν και λίστα με τις συναντήσεις δεν έχει δοθεί επισήμως, εν τούτοις ο πρωθυπουργός δεν θα ήταν υπερβολή να γραφεί ότι είδε και μίλησε με 40 περίπου άτομα, επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχειρισης κεφαλαίων καθώς και επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Τις συναντήσεις είχε προετοιμάσει ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος επιμελήθηκε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα.

~Οι 7 Φάκελοι

###Ειδήσεις έκρυβαν οι 7 Φάκελοι με τους οποίους επιχειρηματικοί όμιλοι και κοινοπραξίες εκδήλωσαν το αρχικό (μη δεσμευτικό) ενδιαφέρον τους, Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην Α΄ φάση του Διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».

Οι Διεκδικητές: Πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» (ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) στο ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων έχουμε: Την επανεμφάνιση στο προσκήνιο της εταιρείας συμφερόντων Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Τη συνεργασία της INTRAKAT (συμφερόντων της οικογένειας Σωκράτη Κόκκαλη) με την REDEX (συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου) αλλά και την παγίωση της συνεργασίας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με την ΑΤΕΣΕ (μια από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στις ΣΔΙΤ). Για το τέλος άφησα την αγαπημένη των Κινέζων της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά – την ΤΕΚΑΛ- που κατεβαίνει μαζί με την AL JIHAD FOR COMMERCE & CONTRANCTING (JCC) από τον Λίβανο.

To Έργο: Ο νικητής – ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Βασικός σκοπός του έργου είναι:

α) ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,

β) η συγκέντρωση των υπηρεσιών, και

γ) η αποκατάσταση της στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Η Δυναμική: Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις ΣΔΙΤ κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Η μεγάλη συμμετοχή στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του εν λόγω έργου καταδεικνύει την ελκυστικότητα και τη δυναμική των αναπτυξιακών έργων ΣΔΙΤ. Η αναβάθμιση της εικόνας των Δικαστικών Μεγάρων θα βελτιώσει τις παρεχόμενων δικαστικές υπηρεσίες προς όφελος των εργαζομένων σε αυτά και κυρίως των πολιτών».

~Οι Στρατηγικές Συμφωνίες

###Μέσα σε μια μέρα δύο νέες στρατηγικές συνεργασίες ήρθαν να ενισχύσουν το επενδυτικό- επιχειρηματικό σχέδιο της Microsoft στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, δύο νέες στρατηγικές συμφωνίες με τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς. Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας, έδωσε το στίγμα: «Έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας, GR for Growth, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες, με επιχειρήσεις που λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, να διευρύνονται και να μπαίνουν σε νέους ψηφιακούς δρόμους, επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη της χωράς συνολικά».

Η ΔΕΗ: Όσον αφορά τη συμφωνίας συνεργασίας με τη ΔΕΗ αξίζει να σημειωθεί και το εξής: H ανάπτυξη Κέντρου Αριστείας για το Cloud (Cloud Center of Excellence- CCoE) το οποίο εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη μετάβαση της ΔΕΗ στο Cloud, μέσα από την υιοθέτηση βέλτιστων μοντέλων διακυβέρνησης, καλών πρακτικών και εργαλείων διαχείρισης.

Το Κέντρο θα εστιάσει σε τρεις περιοχές: Υποδομή Azure, Azure Data και Τεχνητή Νοημοσύνη, και Ασφάλεια. και θα αξιοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία όπως το «Enterprise Skilling Initiative (ESI)» και το «AI Business School» της Μicrosoft.

Η Τράπεζα Πειραιώς: Όσον αφορά τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς εκείνο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας με την ενίσχυση της επιχειρησιακής της αποδοτικότητας και τη παροχή νέων εξατομικευμένων πελατοκεντρικών υπηρεσιών. Αφετηρία του έργου αποτελεί η υπάρχουσα συμφωνία για τη μετάβαση της τεχνολογικής υποδομής της Τράπεζας Πειραιώς στο cloud, η οποία, σύμφωνα και με τα στελέχη της τράπεζας, θα λειτουργήσει ως «καταλύτης καινοτομίας και περαιτέρω ανάπτυξης με όχημα νέες, πρωτοπόρες και ασφαλείς τραπεζικές υπηρεσίες»

Πάντως, και στις δύο συμφωνίες γίνεται μνεία για την κινητοποίηση και την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

~Το Κέντρο Καινοτομίας

###4 ξεκίνησαν, 4 συνεχίζουν στη ΣΔΙΤ για την Πολιτεία Καινοτομίας που θα αναπτυχθεί στο χώρο του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Έτσι, στη Φάση Β.Ι του Διαγωνισμού (ανταγωνιστικός διάλογος) πέρασαν οι εταιρείες / κοινοπραξίες: Dimand, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Factory International – ΙΝΤΡΑΚΟΜ Συμμετοχών –ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές. Της Φάσης Β.Ι θα ακολουθήσει η Φάση Β.ΙΙ όπου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories