Το πλυντήριο επιλέγει το πιο οικονομικό πρόγραμμα πλύσης ρούχων. Ο φούρνος αναγνωρίζει το φαγητό που είναι έτοιμο για ψήσιμο και προγραμματίζει να είναι έτοιμο σε 45 λεπτά. Ο θερμοστάτης του σπιτιού ρυθμίζει τη θερμοκρασία στις προτιμήσεις των ενοίκων του. Οι λάμπες ανάβουν μόλις πέσει το φως του ηλίου. Όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση!

Μια εικόνα, όχι από το μέλλον αλλά από το σήμερα, μιας κατοικίας 105 τμ από το κέντρο της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες της οποίας αποφάσισαν να επενδύσουν στο έξυπνο κόσμο που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα δίκτυα 5G.

Σε μια εποχή όπου το ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά αναζητούν λύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, το έξυπνο σπίτι αποτελεί μια εναλλακτική λύση που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών ενός μέσου νοικοκυριού.

Διαβάστε επίσης: Δίμηνο «ηλεκτροσόκ» σε καταναλωτές, με υψηλότερες τιμές ρεύματος

Επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες για την μείωση του κόστους ενέργειας

Οι καταναλωτές, εκτός από την προσπάθεια που κάνουν για περιορισμό της κατανάλωσης στο πλαίσιο του εφικτού, την αναζήτηση τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων θέρμανσης, την αναζήτηση πάροχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, συνδυαστικά με άλλες προσφορές, αντιλαμβάνονται πως η επένδυση στις νέες τεχνολογίες οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης του ενεργειακού κόστους ενός νοικοκυριού.

Στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό το τίτλο Energy2Heat2021, στελέχη μεγάλων ομίλων λιανικής ανάφεραν πως διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά μια σειρά έξυπνων συσκευών που η χρήση τους οδηγεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ένας μέσο νοικοκυριό, εκτός από τα μεγάλη οφέλη στο περιβάλλον. Όλες οι συσκευές που διατίθενται σε τιμές που γίνονται ολοένα και πιο προσιτές σε ένα μέσο νοικοκυριό διαθέτουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας

Ενδεικτικά αναφέρονται έξυπνοι θερμοστάτες που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης μιας κατοικίας έως και 30%. Οι έξυπνοι θερμοστάτης ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στον θερμοστάτη να ανάβει τα σώματα και τα κλιματιστικά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τα απενεργοποιεί όταν δεν είναι κανείς σπίτι.

Διαβάστε επίσης: UBS – Επενδυτικές ευκαιρίες σε Τεχνητή Νοημοσύνη, big data και κυβερνοασφάλεια

Επίσης σημαντική μείωση ενέργειας έχουν οι έξυπνες λάμπες LED καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από απόσταση μέσω κινητού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με εξοικονόμηση νερού με την χρήση έξυπνου αισθητήρα διαρροής νερού στο νεροχύτη, το νιπτήρα και το πλυντήριό καθώς κάθε φορά που εντοπίζεται διαρροή νερού, στέλνεται μήνυμα στο κινητό και κλείνει η παροχή.

Εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι έξυπνες πρίζες καθώς έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου στην περίπτωση αυτή να διακόψουν αυτόματα την παροχή ενέργειας. Φυσικά και το έξυπνο ψυγείο συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας καθώς με ενσωματωμένες τεχνολογίες δίνει πληροφορία στο καταναλωτή για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται το ψυγείο να ανοιγοκλείνει.

Ένας έξυπνος κόσμος γεννιέται που δίνει πλέον τη δυνατότητα ακόμη και σε ένα μέσο νοικοκυριό να αναζητήσει λύσεις πέραν των παραδοσιακών (πχ επιδοτήσεις θέρμανσης κλπ) προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις διατηρώντας το βιοτικό του επίπεδο σταθερό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.