Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,26% με 2,75% τους επόμενους 12μήνες, εκτιμά το 55% των διαχειριστών που συμμετέχουν στην τριμηνιαία έκθεση της Russell Investments, υψηλότερα από το στόχο του 2% που θέτει η Fed, ενώ το 20% θεωρεί ότι θα κυμανθεί ακόμα υψηλότερα.

Πληθωρισμός και αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ

Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο και στην οποία μετέχουν 53 κορυφαίοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ομολόγων και νομισμάτων αναδείχθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε με περιόδο ισχυρότερων από τις αναμενόμενες πληθωριστικών πιέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 80%  δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από το 2% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Oι διαχειριστές σταθερού εισοδήματος  έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις προεξοφλώντας ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ στην ίδια έρευνα του προηγούμενου εξαμήνου το 80% εκτιμούσε ότι η αύξηση θα γινόταν το 2023. Λίγο περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η αποδόση του 10ετούς ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 1,61% και 2% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 42% αναμένει ότι θα σκαρφαλώσει πάνω από το 2%. Στη σημερινή συνεδρίαση η απόδοση του κινείται στο 1,65%.

«Ένα βασικό θέμα είναι ότι οι διαχειριστές  πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της Fed», δήλωσε ο Γκέραρντ  Φιτζπάτρικ, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στη Russell Investments. «Αλλά ένα σημαντικό σημείο είναι ότι οι διαχειριστές δεν προβλέπουν  υπερπληθωρισμό».

Οι υψηλές αποτιμήσεις και ο τομέας ακινήτων της Κίνας είναι επίσης δυο πηγές ανησυχιών που υπογράμμισαν οι επενδυτές ομολόγων, συμπληρώνει ο Φιτζπάτρικ.

Ευρώπη

Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη οι διαχειριστές κρατούν μικρότερο καλάθι. Το 75% των ερωτηθέντων δεν αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις αγορές περιουσιακών της στοιχείων πριν από το 2023.

Η ΕΚΤ έχει υποχωρήσει έναντι των προσδοκιών της αγοράς για αυξήση επιτοκίων ήδη από το επόμενο έτος. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια για αρκετά χρόνια. Αυτή η προοπτική έχει επιβαρύνει το ευρώ, ωθώντας το σε χαμηλά 16 μηνών γύρω στα 1,1226 δολάρια.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Russell, το 63% των ερωτηθέντων ανέμενε ότι το ευρώ/δολάριο θα διαπραγματευτεί τους επόμενους 12 μήνες κάτω από το επίπεδο των 1,16 δολαρίων που διαπραγματεύονταν όταν διεξήχθη η δημοσκόπηση και  σημαντικά χαμηλότερο από την πρόβλεψή τους τον Ιούνιο, όταν περίπου το 80% των διαχειριστών εκτιμούσε ότι το ευρώ θα διαπραγματευόταν σε εύρος 1,21-1,30 δολάρια.

Νομίσματα αναδυόμενων αγορών

Όσον αφορά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, οι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι το ρωσικό ρούβλι, το ρεάλ Βραζιλίας και η αιγυπτιακή λίρα είναι πιθανό να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους επόμενους 12 μήνες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές