Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,26% με 2,75% τους επόμενους 12μήνες, εκτιμά το 55% των διαχειριστών που συμμετέχουν στην τριμηνιαία έκθεση της Russell Investments, υψηλότερα από το στόχο του 2% που θέτει η Fed, ενώ το 20% θεωρεί ότι θα κυμανθεί ακόμα υψηλότερα.
Πληθωρισμός και αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ
Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο και στην οποία μετέχουν 53 κορυφαίοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ομολόγων και νομισμάτων αναδείχθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε με περιόδο ισχυρότερων από τις αναμενόμενες πληθωριστικών πιέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 80% δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από το 2% τα επόμενα πέντε χρόνια.
Oι διαχειριστές σταθερού εισοδήματος έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις προεξοφλώντας ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ στην ίδια έρευνα του προηγούμενου εξαμήνου το 80% εκτιμούσε ότι η αύξηση θα γινόταν το 2023. Λίγο περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η αποδόση του 10ετούς ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 1,61% και 2% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 42% αναμένει ότι θα σκαρφαλώσει πάνω από το 2%. Στη σημερινή συνεδρίαση η απόδοση του κινείται στο 1,65%.
«Ένα βασικό θέμα είναι ότι οι διαχειριστές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της Fed», δήλωσε ο Γκέραρντ Φιτζπάτρικ, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στη Russell Investments. «Αλλά ένα σημαντικό σημείο είναι ότι οι διαχειριστές δεν προβλέπουν υπερπληθωρισμό».
Οι υψηλές αποτιμήσεις και ο τομέας ακινήτων της Κίνας είναι επίσης δυο πηγές ανησυχιών που υπογράμμισαν οι επενδυτές ομολόγων, συμπληρώνει ο Φιτζπάτρικ.
Ευρώπη
Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη οι διαχειριστές κρατούν μικρότερο καλάθι. Το 75% των ερωτηθέντων δεν αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις αγορές περιουσιακών της στοιχείων πριν από το 2023.
Η ΕΚΤ έχει υποχωρήσει έναντι των προσδοκιών της αγοράς για αυξήση επιτοκίων ήδη από το επόμενο έτος. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια για αρκετά χρόνια. Αυτή η προοπτική έχει επιβαρύνει το ευρώ, ωθώντας το σε χαμηλά 16 μηνών γύρω στα 1,1226 δολάρια.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Russell, το 63% των ερωτηθέντων ανέμενε ότι το ευρώ/δολάριο θα διαπραγματευτεί τους επόμενους 12 μήνες κάτω από το επίπεδο των 1,16 δολαρίων που διαπραγματεύονταν όταν διεξήχθη η δημοσκόπηση και σημαντικά χαμηλότερο από την πρόβλεψή τους τον Ιούνιο, όταν περίπου το 80% των διαχειριστών εκτιμούσε ότι το ευρώ θα διαπραγματευόταν σε εύρος 1,21-1,30 δολάρια.
Νομίσματα αναδυόμενων αγορών
Όσον αφορά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, οι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι το ρωσικό ρούβλι, το ρεάλ Βραζιλίας και η αιγυπτιακή λίρα είναι πιθανό να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους επόμενους 12 μήνες
Latest News
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ικανοποίηση από τον πληθωρισμό στη Wall Street
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και δεν αναμένεται να αλλάξει τις προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της Fed
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία