Το ποσοστό του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) (άμεσα και έμμεσα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) στη ΔΕΗ διαμορφώθηκε πλέον σε 34,12%. Κατά συνέπεια, σε αυτό το ποσοστό φθάνει ο έλεγχος του Δημοσίου στην εισηγμένη εταιρεία.

___________________________________

Τα Υπερατλαντικά… συγχαρητήρια

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει διαδικτυακά τα συγχαρητήρια της για τη δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Federal Reserve. Με ανάρτησή της στο Linkedin συγχαίρει τον συνάδελφό της,  όπως τον αποκαλεί, Τζερόμ Πάουελ, για την δεύτερη θητεία ως προέδρου του Συμβουλίου της FeD.  Τα συγχαρητήρια της επικεφαλής της ΕΚΤ έλαβε και η αντιπρόεδρος Lael Brainard.

__________________________________

Στις Κορφές των Αγράφων

Τα νέα που μας έρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, τάξη στο επενδυτικό «χάος» που επικρατεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιχειρεί να βάλει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου.  Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, αυτή τη φορά, βάζει φρένο στο …mega project της Ελλάκτωρ , το οποίο αφορά στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW στα βουνά των Αγράφων.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν σφοδρές _ μάλιστα είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά και δήμοι της περιοχής _ καθώς τα δύο έργα είχαν χωροθετηθεί εντός περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής.  Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της  ΔΙΠΑ, οι οποίες υπογράφηκαν χθες από τον διευθυντή της Κώστα Δημόπουλο,  τα δύο αιτήματα τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων απορρίπτονται για τους αιολικούς σταθμούς των 40 MW και των 46 MW στα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά Άγραφα.  Αιτία; Οι σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων.  Επίσης, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, «η επέμβαση δεν εγκρίνεται στις εν λόγω δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεις για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι της απόρριψης των περιβαλλοντικών όρων των έργων της Ελλάκτωρ, είχαν προηγηθεί άλλες δύο απορριπτικές αποφάσεις της ΔΙΠΑ για έργα ΑΠΕ.

Η πρώτη αφορούσε τον περασμένο Μάιο την περιβαλλοντική μελέτη του αιολικού έργου των 486 MW ανεμογεννητριών σε διάσπαρτες βραχονησίδες στο Αιγαίο της εταιρείας με την επωνυμία Κυκλαδικά Μελτέμια (συμφερόντων Eunice).

Η δεύτερη έβαζε «φρένο» σε μεθοδεύσεις καταστρατήγησης ευνοϊκών διατάξεων της νομοθεσίας που επέτρεπε το «κόψιμο» έργων σε μικρότερα ώστε να αποφεύγουν τον περιβαλλοντικό έλεγχο και να χαίρουν προνομιακής ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο.  Όσο για το πολυαναμενόμενο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θα έβαζε μια τάξη στις χωροθετήσεις των ΑΠΕ, δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν τα μέσα του 2022.

_________________________________

Οι Επωφελούμενοι

Οι καλοί λογαριασμοί γίνονται πάντα στο έδαφος της αλήθειας και της διαφάνειας. Το συνολικό κόστος για τα  3 νέα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.

Τα 3 νέα μέτρα αφορούν: α) Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, β) πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και γ) πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα,  α) Υγειονομικοί πρώτης γραμμής: Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Υπολογίζεται ότι το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. β) Ευάλωτοι συνταξιούχοι: Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους.  Δικαιούχοι προβλέπεται να είναι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια με συνολικό κόστος 205 εκατ. ευρώ. γ) ΑΜΕΑ: Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι θα είναι όσοι λαμβάνουν  επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

___________________________________

Η Επανεφεύρεση

Και από μόνος του ο τίτλος του συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks έχει μια ίντριγκα. «Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία». Και όσοι πιστοί προσέλθετε! Το συνέδριο γίνεται διαδικτυακά την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στις 14:30.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών «στο επενδυτικό συνέδριο 27 σημαντικές προσωπικότητες από Ελλάδα και εξωτερικό -επιχειρηματίες, επενδυτές, CEOs, κ.α.-  θα συζητήσουν για το πώς το οικοσύστημα στην Ελλάδα θα μπορέσει να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω ξένων επενδύσεων σε καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έρευνας «Talent-led Digital & Innovation FDI in Greece» που υλοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Accenture».

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα αποκαθίσταται, η χώρα σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και σημαντικών πόρων για τεχνολογία και καινοτομία. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά το επενδυτικό ταξίδι βρίσκεται  ακόμη στην αρχή.  Η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ της ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού. Ειδικά όσον αφορά στη στρατηγική της για τις  ξένες επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία, η χώρα χρειάζεται να βελτιώσει και να προωθήσει δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι ζωτικής σημασίας. Πολλά μπορούν να επιτευχθούν όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συστηματική επανατοποθέτηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για την καινοτομία και την τεχνολογία.  Οι ξένες επενδύσεις τεχνολογίας επιταχύνουν την καινοτομία, ενισχύουν τις δεξιότητες και την τεχνολογία και βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη ικανότητα της Ελλάδας να διεισδύσει σε μεγαλύτερα τομεακά οικοσυστήματα.  Η επέκταση του χαρτοφυλακίου διεθνών επενδύσεων με επενδύσεις έντασης τεχνολογίας από παγκόσμιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας της με νέα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, κέντρα Αριστείας, αυξημένη ζήτηση για τοπικά και διεθνή ταλέντα, ταχύτερη αναβάθμιση, καθώς και ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις.  Στο επενδυτικό συνέδριο παγκόσμιοι επιχειρηματικοί ηγέτες, επενδυτές και ηγέτες του κλάδου της καινοτομίας και τεχνολογίας θα μοιραστούν τις γνώσεις τους από την εμπειρία των δικών τους διεθνών εταιρικών επενδύσεων, θα εξηγήσουν τι τους έκανε την Ελλάδα ελκυστική και θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, όπως:

  • Ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις;
  • Ποιες είναι οι εμπειρίες από επενδυτές στην Ελλάδα;
  • Τι πρέπει να γίνει για να προωθηθούν οι ξένες επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα;
  • Ποιοι κλάδοι οδηγούν την επενδυτική απήχηση της Ελλάδας;».

___________________________________

Οι Μεριδιούχοι Επενδυτές

Το επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund (VSEF / Fund), μέχρι πρότινος μέτοχος της εισηγμένης ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, «έπαυσε τη λειτουργία του και διένειμε αυτούσια στους μεριδιούχους επενδυτές του, ως μέρος της περιουσίας του, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που αυτό κατείχε». Αποτέλεσμα αυτής της διανομής είναι η αντικατάσταση της συμμετοχής του Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, απευθείας από τους μεριδιούχους επενδυτές του Fund.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των μετόχων του VNKFUND AIFLNP V.C.I.C. Ltd :  Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζω: «Συνεπεία γνωστοποιήσεων που έλαβε η Εταιρεία, σήμερα, 17.11.2021, από τους κ.κ. Βασίλειο Κάτσο και Ελένη Κάτσου και από την εταιρεία VNK Capital Ltd για λογαριασμό των ιδίων και του κάτωθι νομικού προσώπου, γνώρισαν στην Εταιρεία ότι στις 17.11.2021 πιστώθηκαν στον λογαριασμό αξιογράφων που τηρεί η εταιρεία VNK FUND AIFLNP V.C.I.C. Ltd 1.645.160 μετοχές της Εταιρείας, συνεπεία της διανομής των μετοχών της Εταιρείας από το επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund στους μεριδιούχους του και ως εκ τούτου η VNK FUND AIFLNP V.C.I.C. Ltd κατέχει πλέον άμεσα ποσοστό 5,23% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Συνεπεία των ανωτέρω οι κ.κ. Βασίλειος Κάτσος και Ελένη Κάτσου ελέγχουν έμμεσα 1.645.160 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,23% του συνολικού αριθμού των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας καθώς είναι οι τελικοί από κοινού μέτοχοι της εταιρείας VNK Capital Ltd, η οποία αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο , ελέγχουσα εταιρεία και κάτοχο του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της VNK FUND AIFLNP V.C.I.C. Ltd.».

Στο site της εταιρείας ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ μπορεί κανείς να βρει όλες τις ανακοινώσεις για τους μεριδιούχους του fund που έγιναν απευθείας μέτοχοι της εισηγμένης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories