Με την ευθύνη της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) θα «τρέξει» το έργο της Μεταρρύθμισης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ενδιαφέρον εδώ, εντοπίζεται στα 5 υποέργα του.

Προβλέπεται: α) Η  υλοποίηση αναβάθμισης και ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων, καθώς και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τουλάχιστον του 50 % του συνόλου των Κέντρων Υγείας στη χώρα (156 από σύνολο 312), β) η υλοποίηση διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης για τη δημιουργία ενοποιημένου μοντέλου περίθαλψης και επανεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να δρα αποτελεσματικά σαν φροντίδα πρώτης γραμμής, γ) η επέκταση της διαθεσιμότητας ενεργών (τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει) προγραμμάτων σπουδών για την οικογενειακή ιατρική, έτσι ώστε αυτά να προσφέρονται από τουλάχιστον το 75 % των Ιατρικών Σχολών, και εισαγωγή στοιχείου οικογενειακής ιατρικής σε όλα τα προγράμματα σπουδών ιατρικής έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και δ) στήριξη της ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος περίθαλψης με την καθιέρωση πλαισίου για τη   διαχείριση  των νοσημάτων. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό  διερευνάται και η δυνατότητα να προχωρήσουν ορισμένα από τα υποέργα με  ΣΔΙΤ. 

Τα 2 «Καμπανάκια» του Δεκεμβρίου

Στις 7 Δεκεμβρίου – αν συγκράτησα καλά την ημερομηνία- θα έχουμε το «καμπανάκι» για το εταιρικό ομόλογο της NOVAL PROPERTY, θυγατρική της VIOHALCO. Για την ακρίβεια, το «καμπανάκι» για την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης της τιμής του ομολόγου στο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αλλά, δεν θα είναι το μόνο «καμπανάκι» μέσα στον Δεκέμβριο. Όπως φαίνεται από τα σχετικά χρονοδιαγράμματα θα προφτάσει να κτυπήσει το «καμπανάκι» πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το δικό της εταιρικό ομόλογο.

Η Οικογένεια: Της NOVAL PROPERTY είχε προηγηθεί ένα εταιρικό ομόλογο από την ίδια επιχειρηματική οικογένεια. Εκείνη της VIOHALCO. Η εισηγμένη ELVALHALKOR ελέγχεται κατά 84,78 % από την VIOHALCO. Η τελευταία που ανήκει στα συμφέροντα της οικογένειας Στασινόπουλου, με έδρα στο Βέλγιο, είναι εταιρία συμμετοχών (holding) σε διάφορες κορυφαίες εταιρίες μεταποίησης μετάλλων στην Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO). Οι θυγατρικές της,  ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα. Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες της VIOHALCO έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Η σκυταλοδρομία της έκδοσης εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστεί με την καινούργια χρονιά (ενδεχομένως και με εκπλήξεις). Σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους η κορύφωση στην αγορά των ομολόγων τοποθετείται προς τα τέλη του πρώτο τριμήνου του 2021.

Οι Σύμβουλοι, οι Εκδότες, οι Ανάδοχοι

«Προσοχή! Να μην μπουκώσει η αγορά!». Η παρότρυνση αυτή «ακούγεται» ολοένα και περισσότερο στην αγορά κυρίως από τραπεζικούς κύκλους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το τι συζητείται στα τραπέζια των διοικητικών συμβουλίων.  Η πλευρά των τραπεζών – κυρίως όσοι αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να επιμεληθούν τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων- επιμένουν ότι οι εκδόσεις πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, να έχουν «μετρήσει» τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης και το προϊόν της έκδοσης να «πιάσει» τόπο. Επιπλέον, η επιλογή τόσο του ύψους της έκδοσης όσο και της χρήσης των εσόδων της έκδοσης, όπως επισημαίνεται, να γίνεται με περισσή σκέψη μακριά από τις σειρήνες της συγκυρίας όπου η μια ομολογιακή έκδοση διαδέχεται μια άλλη.

Η άνθηση της αγοράς των ομολογιακών εκδόσεων  θεωρείται από όλους ως ένα θετικό γεγονός και για αυτό το λόγο θα πρέπει να προφυλαχθεί από φαινόμενα που μπορούν  να λειτουργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες για τη προοπτική του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα αναζητά μια ξεχωριστή δικαίωση μέσα από την κατοχύρωση επενδυτικής βαθμίδας. Η τελευταία θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο.

Το καλό στην περίπτωση είναι ότι το παιχνίδι είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε μικρό αριθμό συμβούλων και αναδόχων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν συμπεριφορές «εκτός γραμμής».

 Η Αδιαμεσολάβητη Ενημέρωση

Έχουμε γράψει και άλλη φορά για τη νέα κυρίαρχη τάση της λεγόμενης αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης και επικοινωνίας που ακολουθούν ολοένα και περισσότερο οι πρωταγωνιστές της οικονομίας . Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει επιλέξει να είναι μεταξύ αυτών.  Μάλιστα, με συχνές αναρτήσεις της στα social media – κυρίως στο επιδραστικό στα ενδότερα των ελίτ Linkedin- αναδεικνύει πλευρές των πολιτικών της τράπεζας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της εποχής μας.

Στην πιο πρόσφατη ανάρτηση της στο Linkedin προτείνει την ακρόαση ενός podcast- για την ακρίβεια του πράγματος,  ένα επεισόδιο του # TheECBPodcast.

Η Ανάρτηση: Η ανάρτηση της Lagarde: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες δεν ήταν μέρος του προβλήματος – ήταν μέρος της λύσης. Τι υπάρχει λοιπόν τώρα; Ένα πρόσφατο επεισόδιο του #TheECBPodcast εξετάζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, βασιζόμενος στις συζητήσεις μας στο #ECBForum για την Τραπεζική Εποπτεία 2021».

To Podcast: Στο ενημερωτικό υλικό που συνοδεύει το podcast (γύρω στα 15 λεπτά διάρκεια) διαβάζω και συγκρατώ ορισμένα από τα θέματα που θίγονται από τους συνομιλητές της Katie Ranger που αναφέρεται ως οικοδέσποινα.

Έχουμε και καταγράφουμε: Πώς επηρέασε η πανδημία τις τράπεζες της Ευρώπης; Έχουν τα κατάλληλα εργαλεία οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που γεννούν οι νέες συνθήκες; Γιατί οι εποπτικές αρχές παρακολουθούν στενά τον πιστωτικό κίνδυνο Πώς τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να επηρεάσουν τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών και τι συστάσεις λαμβάνουν οι διοικήσεις τους από τον κεντρικό επόπτη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι;  Πώς επηρεάζει τις τράπεζες η κλιματική κρίση; Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών κατά τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και πώς κάνουν στην αξιολόγηση των κινδύνων για το κλίμα;  Ποια πρόοδος έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος της Τραπεζικής ένωσης, πώς επηρεάστηκε από την πανδημική κρίση και τι πρέπει ακόμη να γίνει για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης;.

Όπως διευκρινίζεται οι απαντήσεις αντλήθηκαν από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Φόρουμ της ΕΚΤ για την Τραπεζική Εποπτεία του 2021. Οι απόψεις που εκφράζονται, όπως επισημαίνεται,  είναι αυτές των ομιλητών και όχι απαραίτητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το podcast δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021 και ηχογραφήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories