Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια (350 δισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια) κρυπτονομισμάτων αλλάζουν χέρια στη Ρωσία κάθε χρόνο, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας στην έκθεση Επισκόπησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προστίθεται ωστόσο ότι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας είναι επί του παρόντος χαμηλοί επειδή είναι ως επί το πλείστον απομονωμένοι από το βασικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έκθεση δεν παρέχει λεπτομέρειες για τα είδη των συναλλαγών ή τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εντοπίζουν εκείνες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

«Σύμφωνα με ορισμένες έμμεσες εκτιμήσεις, οι Ρώσοι επενδυτές σε ψηφιακά νομίσματα είναι από τους πιο ενεργούς στην αγορά», αναφέρει η έκθεση. Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, και ο αριθμός των Ρώσων χρηστών σε άλλες παγκόσμιες πλατφόρμες συναλλαγών αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

«Το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν υποστηρίζονται από τίποτα, οι επενδύσεις μπορεί να χαθούν λόγω αστάθειας των τιμών, απάτης ή απειλών στον κυβερνοχώρο».

Η ανωνυμία του Crypto το καθιστά δημοφιλές για χρήσεις όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αποτροπής αυτών των δραστηριοτήτων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να τοποθετήσουν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε κρυπτογράφηση, ένα πρόβλημα παρόμοιο με όταν οι καταναλωτές προτιμούν ξένα νομίσματα από το εθνικό τους για αποταμίευση.

Η έκθεση εκφράζει επίσης ανησυχίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας στη διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία «επηρεάζει αρνητικά το κλίμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto