Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed αλλά και τους φόβους για την παραλλαγή Όμικρον και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έριξαν την σκιά τους στις παγκόσμιες αγορές

Ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx600 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,9% στις 462,96 μονάδες με τις μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής να ηγούνται των απωλειών, καταγράφοντας πτώση 2,8%. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι περισσότεροι κλάδοι και σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο κόκκινο και οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο FTSE100 μειώθηκε  κατά 0,44% στις 7.079,01 μονάδες, ο DAX κατά 1,18% στις 15.100,13 μονάδες και ο CAC40 κατά 0,81% στις 6.721,16 μονάδες.

Οι απώλειες επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να επισπεύσει μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Fed σε ομιλία του σε Επιτροπή του Κογκρέσου είπε ότι πιστεύει ότι η μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισ. δολαρίων το μήνα που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικου, όλοι οι επιμέρους δείκτες της Wall Street βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος με την εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης, τάση που συνεχίστηκε και μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παράγουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές. Οι δηλώσεις του δημιούργησαν νευρικότητα στις αγορές, καθώς αναβιώνουν οι φόβοι για lockdown και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Στα μάκρο της ημέρας στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που η Eurostat καταγράφει τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια. Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν χαμηλότερη αύξηση στο 4,5%.

Σε επίπεδο μετοχών, η μετοχή της βρετανικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης Future αυξήθηκε περισσότερο από 12% αφού ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα και ενίσχυσε τις προοπτικές της για το 2022. Η μετοχή της Wise επίσης σημείωσε άνοδο 7,7% αφού ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για το πρώτο εξάμηνο και ενίσχυσε τις προοπτικές κερδοφορίας για το σύνολο του έτους. 

Στον αντίποδα της απώλειες της τάξης του 6,1% κατέγραψε η Countryside Properties, λόγω αρνητικής αναθεώρησης των προοπτικών της για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές