Με την νέα παραλλαγή Όμικρον να προκαλεί νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν  οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και το επόμενο έτος, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos της Γαλλίας, ο Λουίς ντε Γκίντος, απέφυγε να κάνει οιαδήποτε πρόβλεψη για το 2023.

Με τα σχόλιά του αυτά, καταδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, καθώς οι έως τώρα κατευθυντήριες γραμμές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, προβλέπουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα επέλθει «λίγο μετά» το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι καθαρές αγορές θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) στη δυναμική του πληθωρισμού, στις οικονομικές μας προβλέψεις και στη μεταβαλλόμενη κατάσταση της υγείας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Παρά την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, η COVID-19 θα εξαφανιστεί τελικά. Αλλά δεν θα προχωρήσουμε με μείωση των αγορών (σταδιακή κατάργηση των αγορών), όπως έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές θα λήξουν τον Μάρτιο. Αλλά θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν χρειαστεί» δήλωσε.

Οι αποφάσεις για το τι θα συμβεί με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ), αλλά και τα άλλα προγράμματα που έχει στη φαρέτρα της , αναμένεται να ληφθούν στη κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Από τις έως τώρα δηλώσεις Κεντρικών Τραπεζιτών προκύπτει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας θα ολοκληρωθεί βάσει του σχεδιασμού του, αλλά θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου αν χρειαστεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, είπε ότι εν μέσω της τρέχουσας αβεβαιότητας, είναι σημαντικό να δούμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, για να δούμε σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθούν.

«Προς το παρόν, είναι λίγο κάτω από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2%, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικό. Αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για να αποφύγουμε δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω των μισθών. Στην περίπτωση αυτή, η ανοδική πληθωριστική τάση θα μπορούσε να είναι πιο μακροχρόνια. Δεν έχουμε δει ακόμη τέτοια αποτελέσματα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας, οι περισσότερες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς έχουν αναβληθεί για τα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή