Η ισπανική εταιρεία ενέργειας Iberdrola και η Σουηδική H2 Green Steel πρόκειται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν μια μεγάλη εγκατάσταση που θα παράγει πράσινο υδρογόνο.

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες ανέφεραν ότι το έργο των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα τις οδηγήσει στη δημιουργία εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου με ικανότητα ηλεκτρόλυσης 1 γιγαβάτ.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων, πράσινης χρηματοδότησης έργων και δημόσιας χρηματοδότησης.

Το υδρογόνο, το οποίο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους.

Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Η ιδέα είναι ότι το πράσινο υδρογόνο από την ανάπτυξη Iberdrola και H2 Green Steel θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων σιδήρου, ή DRI, κάθε χρόνο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χάλυβα.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο — δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη τοποθεσία — και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025 ή το 2026.

Οι επιχειρήσεις δήλωσαν επίσης ότι «θα διερευνήσουν την ευκαιρία να συνεγκαταστήσουν μια μονάδα παραγωγής πράσινου χάλυβα ικανή να παράγει 2,5-5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως, σε συνδυασμό με το εργοστάσιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στην Κομισιόν έφερε η Μ. Σπυράκη το θέμα της ποιότητας του αέρα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη-Ανησυχία εκφράζει ο επίτροπος Σινκεβίτσιους 
Κλιματική αλλαγή |

Στην Κομισιόν έφερε η Μ. Σπυράκη το θέμα της ποιότητας του αέρα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη-Ανησυχία εκφράζει ο επίτροπος Σινκεβίτσιους 

Ο επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους απαντώντας στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως έχουν προγραμματιστεί επτά (7) εκατ. ευρώ για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα

Ενεργειακή μετάβαση: «Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»
Green |

«Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»

Ο μάνατζερ της «γαλλικής ΔΕΗ» και άλλοι 83 συνάδελφοί του απευθύνουν έκκληση για να ενταχθούν στην στρατηγική των επιχειρήσεων η κυκλική οικονομία, η κοινή χρήση των προϊόντων, η επανεθνικοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της βιοποικιλότητας