Το τίμημα για την κρυφή συμφωνία στην οποία προέβη η Apple στην Κίνα θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο για την ίδια την εταιρεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τιμ Κουκ, υπέγραψε συμφωνία, το 2016, η οποία παραμένει απόρρητη, μέχρι και σήμερα, και, βάσει της οποίας δεσμεύεται ότι θα προβεί σε επενδύσεις 275 δισ. δολαρίων στη χώρα, εντός των επόμενων πέντε ετών. Το αντάλλαγμα που ζήτησε για τη συμφωνία αυτή είναι η χαλάρωση των πιέσεων που ασκούνται στις δραστηριότητες της εταιρείας του, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην αγορά αποτελεί το κυριότερο αίτιο διπλωματικής τριβής μεταξύ της Κίνας και των εμπορικών της εταίρων, με πολλά στελέχη να το θεωρούν «το τίμημα που πληρώνουν» απλώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Όλες οι εταιρείες, από τη Microsoft μέχρι τη Boeing, έχουν δημιουργήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ή έχουν παραδώσει πνευματική ιδιοκτησία. Η τακτική του δούναι και λαβείν, όμως, δεν αποδίδει πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Westinghouse, η οποία αντάλλαξε τη τεχνογνωσία που διέθετε για πυρηνικούς αντιδραστήρες με συμβόλαια, αλλά, χρεοκόπησε.

Η συμφωνία ήταν παρεπόμενο των κατηγοριών Κινέζων αξιωματούχων, οι οι οποίοι κατηγόρησαν την iPhone για διάφορα σφάλματά της, με τις πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα να μειώνονται κατά 17%, το 2016. H συνεχής λήψη αυστηρών μέτρων κατά των τεχνολογικών κολοσσών αποσταθεροποίησαν την εφοδιαστική αλυσίδα και την παγκόσμια κερδοφορία. Αν εξαιρέσουμε την προσωρινή ανακούφιση από τις πιέσεις που δεχόταν η εταιρεία, δεν γνωρίζουμε τι άλλα κέρδη αποκόμισε η Apple από τη συμφωνία αυτή. Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων στην κινεζική εταιρεία συνεπιβατισμού, Didi Global, η οποία ήταν μέρος του πακέτου, όπως αναφέρεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα για τον τομέα της τεχνολογίας, The Information, ήταν δύσκολες και πολιτικά «επικεντρωμένες» στην Ουάσιγκτον: τα χρήματα αυτά που επένδυσε η Apple βοήθησαν τη Didi να «εκτοπίσει» τον Αμερικανό της αντίπαλο, Uber, από τις αγορές της Κίνας.

Ως έξυπνος επενδυτής, η Apple, η οποία δεν προέβη σε σχολιασμούς για το παρόν άρθρο, επένδυσε μερικά από τα χρήματα σε έργα που επρόκειτο να υλοποιηθούν ούτως ή άλλως. Ίσως, όμως, να ήταν καλύτερο για το Πεκίνο, εάν μέρος του κεφαλαίου προσφερόταν ως δωρεά σε κρατικές επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανέρχονταν στα 249 δισ. δολάρια, στην ευρύτερη περιφέρεια της Κίνας, τα τελευταία πέντε χρόνια, ποσό μικρότερο από το αναμενόμενο.

Το μερίδιο της Apple στην κινεζική αγορά smartphone παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2016, παρόλο που η εταιρεία, κατά κάποιο τρόπο, επωφελήθηκε από τις κυρώσεις του Λευκού Οίκου, οι οποίες ώθησαν την Huawei, τον κυριότερο αντίπαλό της, εκτός των επιχειρήσεων στον τομέα των smartphone. Η απόφαση να κρατήσει κρυφή τη συμφωνία από τους μετόχους θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τον Κουκ να δικαιολογήσει τις ενέργειές του. Oι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις συνεπάγονται περισσότερες εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αν μη τι άλλο, η Apple κατάφερε, τουλάχιστον, να κερδίσει λίγο χρόνο. Το πόσο, όμως, χρόνο κέρδισε και με τι κόστος παραμένει, ακόμη, ένα σημαντικό ερώτημα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners