Δυο νέα μεγάλα κέντρα logistics σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο δρόμος για να μπει τάξη στο σημερινό χάος του Ελαιώνα θα ανοίξει με τη μετεγκατάσταση περίπου 500 μεταφορικών εταιρειών στην περιοχή της Φυλής μέσω σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα. Συγχρόνως, ξεκινά η ωρίμανση για τη δημιουργία του πρώτου εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο στρατόπεδο Γκόνου. Τα δύο μεγάλα πρότζεκτς θα περάσουν στα χέρια της νεοσύστατης Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, το πρότζεκτ της Φυλής, πρόκειται να περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Όπως αποκαλύφθηκε, κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με δημοσιογράφους, πρόκειται για ακίνητο, έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων, που διαθέτει ο δήμος Φυλής πλησίον της Αττικής Οδού.

Η δημιουργία ενός οργανωμένου εμπορευματικού πόλου, σε σύνδεση μάλιστα με τον άξονα της Αττικής Οδού, αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στον κλάδο των logisticsτης χώρας. Παράλληλα, η αποφόρτιση της περιοχής του Ελαιώνα, όπου σήμερα συγκεντρώνονται όλες οι μεγάλες δραστηριότητες logistics της Κεντρικής Ελλάδας και υποστηρίζονται εθνικά από τα εκεί πρακτορεία μεταφορών, δίνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της περιοχής, όπου έχει προγραμματιστεί η λεγόμενη ανάπλαση του Βοτανικού, καθώς και ο μεγάλος μεταφορικός σταθμός του Ελαιώνα.

Σημειώνεται ότι σήμερα ένας σημαντικός αριθμός των μεταφορικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στον Ελαιώνα δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να εξαρτάται από τις διετείς παρατάσεις λειτουργίας που εκδίδονται με υπουργικές αποφάσεις. Οι εικόνες των παραπηγμάτων, του κυκλοφοριακού χάους και της γενικότερης επιβάρυνσης στην περιοχή είναι καθημερινές.

Την κατάλληλη προετοιμασία του ακινήτου θα αναλάβει η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων, υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Αυτή περιλαμβάνει τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και γενικά την ωρίμανση του ακινήτου. Εξετάζεται μάλιστα να δοθούν κίνητρα στους μεταφορείς για τη μετεγκατάστασή τους μέσω «κουπονιού».

Παίρνει μπρος και ο Γκόνος

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η έκταση των 670 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία το 2018 είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, ο οποίος όμως κατέληξε άκαρπος. Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική του σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, που έχει βέβαια εγκαταλειφθεί και απαιτείται αναβάθμισή της, το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας. Αυτή την περίοδο ξεκινά η ωρίμανση του πρότζεκτ, ενώ μένει να αποφασιστεί ποιος θα τρέξει τον διαγωνισμό.

ΟΑΚΑ και καθαρισμός δρυμών στην πρώτη γραμμή

Η νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ έκανε το ντεμπούτο της με συνολικά δεκαεννέα έργα που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Σταμπουλίδης, μέσα στις επόμενες ημέρες το χαρτοφυλάκιο του PPFθα διανθιστεί και με άλλα πρότζεκτς. Μεταξύ αυτών, 72 επιπλέον κέντρα δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας από το αρμόδιο Υπουργείο, που σχεδιάζει συνολικά 250 τέτοιες δομές.

Προτεραιότητες της αμέσως επόμενης περιόδου αποτελεί η έναρξη της συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, καθώς και ο καθαρισμός 35 μεγάλων εθνικών δρυμών. Επίσης έχει προχωρήσει η ωρίμανση του έργου για τον ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Εκ των εμβληματικών έργων που έχει αναλάβει το PPF, είναι η κατασκευή του κτηρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Στόχος του PPFείναι η επιτάχυνση στρατηγικής σημασίας έργων και η αποφόρτιση των φορέων και των υπηρεσιών από το βάρος της προετοιμασίας και της ωρίμανσης διαγωνισμών, που συχνά δεν μπορούν να σηκώσουν. Αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά με την αξιοποίηση της εμπειρίας του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις στον νέο του ρόλο, δεδομένου ότι κατέχει τεχνογνωσία στην ωρίμανση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στην ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών υπό διαφορετικές μορφές αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, λιμάνια, μαρίνες, αυτοκινητοδρόμους, ακίνητα).

Διαθέτει, επίσης, ευελιξία για ταχύτητα στην πρόσληψη συμβούλων, τεχνογνωσία στην πολεοδομική ωρίμανση και στην απόδοση επενδυτικής ταυτότητας των δημοσίων ακινήτων του χαρτοφυλακίου του και είναι ο μόνος φορέας που έχει εκπονήσει ΕΣΧΑΔΑ (τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα), καθώς επίσης και το ΣΟΑ για το έργο του Ελληνικού. Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει και την απαραίτητη εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου, καθώς ενεργεί και ως «αρχή σχεδιασμού» (ακίνητα, μαρίνες, Ελληνικό, λιμάνια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές