Ο Δημήτρης Φραγκάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ σε μια ανάρτηση του στο Linkedin επισημαίνει και αναδεικνύει τις αναφορές που περιλαμβάνει το γιορταστικό διπλό τεύχος του περιοδικού Monocle στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2021 αλλά και τη καμπάνια για τους χειμερινούς προορισμούς.

______________________________________

Το Καμπανάκι

Ο ήχος από το καμπανάκι που θα σημάνει και την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των ομολογιών με ρήτρα αειφορίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών  θα είναι διπλά εορταστικός στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Πρώτον, γιατί ολοκληρώνει μια χρονιά ανάδυσης και καθιέρωσης μιας νέας αγοράς ομολογιών – μεταξύ των οποίων πράσινες ομολογίες αλλά και ομολογίες με ρήτρα αειφορίας- και δεύτερον, γιατί η ίδια η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει το ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές (Ζητήθηκαν 300 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν 683,4 εκατ. ευρώ).

___________________________________________________

Η Συγχώνευση

Η τράπεζα Direktna που συγχωνεύθηκε με τη θυγατρική της Eurobank  στη Σερβία με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη έχει την έδρα της, στο Κραγκούγιεβατς, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.  Μάλιστα, το Κραγκούγιεβατς, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Σερβίας για περισσότερο από δύο αιώνες, γνωστό για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και πυροβόλων όπλων. Σε κάθε περίπτωση η πόλη ήταν συνδεδεμένη και με την ιστορία της πρώην κρατικής εταιρεία αυτοκινήτων Zastava που αγοράστηκε από τη FIAT το 2008.

Η νέα ενοποιημένη τράπεζα -Eurobank Direktna-, στην οποία η Eurobank ελέγχει το 70%, με  ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα και με μερίδιο αγοράς 6,5% κατατάσσεται στην έβδομη θέση των τραπεζών στην αγορά της Σερβίας  βάσει συνολικών δανείων.

Η όλη διαδικασία βρίσκει κερδισμένο τον Όμιλο Eurobank κάθως μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου έχει λαμβάνειν ποσό 232 εκατομμυρίων ευρώ.

__________________________________________________

Οι Πράσινες Επενδύσεις και το Έκτακτο Μέρισμα

Καθόλου άσχημα… Το αντίθετο μάλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για το τίμημα – για την ακρίβεια, το μέρος που της αναλογεί λόγω ποσοστού- που λαμβάνει η εισηγμένη ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ)από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ιταλική ITALGAS. Πιο συγκεκριμένα, τα 256 εκατομμύρια ευρώ – από το συνολικό τίμημα των 733 εκατομμυρίων ευρώ καταλήγει στα ταμεία των ΕΛΠΕ και με αυτά θα γίνουν δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Θα δοθεί έκτακτο μέρισμα στους μετόχους και θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια που βρίσκονται στα σκαριά. Το αποκάλυψε με δήλωση του ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ: «Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Vision 2025, με στόχο την ανακατανομή κεφαλαίων προς δραστηριότητες που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση και το μετασχηματισμό του Ομίλου και δεν αποτελούν μειοψηφικές συμμετοχές. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια, καθώς και για διανομή προς τους μετόχους μας σαν ένα έκτακτο μέρισμα»

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ πώλησαν από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ την ΔΕΠΑ Υποδομών στους Ιταλούς της ITALGAS.

Η διαδικασία: Ο διαγωνισμός για την πώληση του 100 % των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 2019, δύο χρόνια πριν από την υπογραφή της συμφωνίας (10 Δεκεμβρίου 2021). Τότε, έγινε και η πρόσκληση για την υποβολή ενδιαφέροντος. Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εταιρεία 9 επενδυτικά σχήματα από όλο τον κόσμο. Για την ιστορία και μόνο, τα σχήματα ήταν τα εξής: ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS, CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED, EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II), ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP, ITALGAS SpA,  KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.), MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS) και ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co.,Ltd. 

Λίγους μήνες μετά (Ιούνιος 2020) στη δεύτερη φάση περνούν τα 6 από τα 9 επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει το αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους.  Συγκεκριμένα, τα σχήματα: EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II), ITALGAS SpA, KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.), MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS) και ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co.,Ltd. Τελικά, ένα χρόνο μετά (15 Ιουλίου 2021) δύο μόνο σχήματα φτάνουν στη τελική ευθεία και υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές: οι Τσέχοι της EP INVESTMENT ADVISORS και οι Ιταλοί της ITALGAS SpA. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 οι πωλητές ζητούν βελτιωμένες προσφορές. Επτά μόλις ημέρες μετά την πρόσκληση για να παρουσιάσουν βελτιωμένες προσφορές οι 2 διεκδικητές των μετοχών το ΤΑΙΠΕΔ που ενεργεί και για λογαριασμό των ΕΛΠΕ ανακηρύσσει προτιμητέο επενδυτή την ITALGAS.

Άλλη μια διαγωνιστική διαδικασία είχε αίσιον τέλος – με υψηλό τίμημα από αξιόπιστο επενδυτή σε ανταγωνιστικό περιβάλλον πλήρους διαφάνειας.

____________________________________________________

 Τα Αποθέματα Καταλύτης

Το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ (εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου στις 7 Δεκεμβρίου 2021) αξίζει να διαβαστεί – και να «κρατηθεί»- μιας και είναι από εκείνα τα κείμενα που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της  «δημόσιας διπλωματίας» (publicdiplomacy) στα social media. Ένα κείμενο που λειτουργεί  ως «φόβος και τρόμος» στους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους των τηλεοπτικών πάνελ καθώς η στρατηγική των συμμετεχόντων αποκτά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στα ανοικτά δεδομένα.

Στο κείμενο μια φράση είναι όλα τα λεφτά! «(…) για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων του περιβαλλοντικού θεματολογίου».

Τα αποθέματα, λοιπόν, δεν μετρούν στο ισοζύγιο της δύναμης και της ισχύος αλλά λειτουργούν ως καταλύτης για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία! Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν από την Ιερουσαλήμ οι τρείς ηγέτες – ο Naftali Bennett, πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Διακήρυξη: Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους. Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed. Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε όλα τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος.

Το EastMed Gas Forum, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για συνεργασία και διάλογο, για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής. Το Forum βασίζεται στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων του περιβαλλοντικού θεματολογίου.

Συμφωνούμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών μας μέσω του έργου διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής COP26 και σε προετοιμασία της COP27 που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο. Αναγνωρίζουμε τη σημασία περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας επί κοινών περιβαλλοντικών προκλήσεων, με ιδιαίτερη ευαισθησία για το νερό και τη διαχείριση υδάτινων λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος».

[Ολόκληρο το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης βρίσκεται εδώ: https://primeminister.gr/2021/12/07/28147]

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories