Το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ενδιαφέρον προέρχεται από τον ευρωπαϊκό Βορρά και ειδικότερα, από χώρες της Σκανδιναβίας. Το ενδιαφέρον θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιείται από τη στιγμή που το σχέδιο νόμου θα φτάσει στη Βουλή και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η Πλατφόρμα

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης συμμετέχοντας στο 32ο GreekEconomic Summit του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητήριου ανακοίνωσε πως σύντομα θα λειτουργήσει σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του Χρηματιστηρίου  η “Πλατφόρμα ESG Ομολόγων” με στόχο την συγκέντρωση και προβολή όλων των πληροφοριών που αφορούν στα πράσινα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομόλογα, όπως αυτές διατίθενται στο επενδυτικό κοινό από τις ίδιες τις εταιρείες. Στη πλατφόρμα, θα είναι και τα πράσινα ομόλογα και τα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας. Μέχρι τώρα, έχουμε 3 πράσινα ομόλογα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, PRODEA, NOVAL PROPERTY) και ένα με ρήτρα αειφορίας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που καταφθάνει στη Λεωφόρο Αθηνών αυτές τις μέρες.

Η Πρωταγωνίστρια

Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη πράσινη ενεργειακή επανάσταση.

Σε ένα απόσπασμα αυτής της μελέτης διαβάζουμε: «Η πράσινη μετάβαση είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ήδη τα υπάρχοντα σχέδια μειώνουν την υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας (από 74% σήμερα, σε 30% το 2050), μετατρέποντάς τη από καθαρή εισαγωγέα σε καθαρή παραγωγό πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα, ήδη γίνονται κινήσεις προς θετική κατεύθυνση όσον αφορά το θεσμικό περιβάλλον (κλιματικός νόμος, αποτελεσματικότερη διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ), γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στο σχετικό Δείκτη Κλιματικής και Ενεργειακής Πολιτικής (24η θέση στον κόσμο, από 34η το 2020). Ωστόσο, οι συνθήκες την ευνοούν να τολμήσει επιπλέον βήματα για να καταστεί περιφερειακός κόμβος πράσινης ενέργειας με σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Σε αυτό θετικά συμβάλλουν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως (i) η διασύνδεση με την Αίγυπτο για εισαγωγή φθηνής ηλιακής ενέργειας, (ii) το πρόγραμμα των νησιών με ενέργεια 100% από ΑΠΕ (με πρώτη την Χάλκη), (iii) η δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για βιώσιμα καύσιμα στην ναυτιλία, (iv) η προγραμματιζόμενη έκδοση κρατικού ομολόγου για χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων και (v) η σχεδιαζόμενη υποδομή παραγωγής υδρογόνου στην Πτολεμαΐδα».

Η Προεδρία

Ολοκληρώνεται σήμερα, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την 9η Σύνοδο του θεσμού και διεξάγεται με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.

Το θέμα της Συνόδου για το 2021 είναι «Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση». Σκοπός είναι η αξιολόγηση των στρατηγικών τηλεργασίας που υιοθέτησαν τα κράτη μέσα στην πανδημία και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την βέλτιστη αξιοποίησή της στο μέλλον. Κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας της Συνόδου θα είναι ο οικονομολόγος Jacques Attali. Υπενθυμίζεται ότι ο 78χρονος Attali ήταν ένας από τους βασικούς συμβούλους του προέδρου Mitterrand από το 1981 έως το 1991, ενώ διετέλεσε και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) από την ίδρυση της (1991-1993). Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 συνέβαλε στην αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ τη διετία 2008-2010 συνεργάσθηκε με τον πρόεδρο Sarkozy.

Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Το Global Strategy Group έχει ως αποστολή να διευκολύνει τη δράση του ΟΟΣΑ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών μελών του. Προετοιμάζει τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, υιοθετώντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη οπτική σε θεματικές όπως: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέλλον της αγοράς εργασίας και του εμπορίου σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο, ο σχεδιασμός πολιτικής και η διεθνής συνεργασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα μετά την πανδημία, καθώς και ο σχεδιασμός και εφαρμογή ενός αειφόρου και εμπεριστατωμένου σχεδίου ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο του 2021, ως Πρόεδρος του Global Strategy Group ορίστηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Ινστιτούτο

Οι αναρτήσεις στα social media έχουν την ιδιαίτερη χρησιμότητα καθώς αποκαλύπτουν πτυχές δημόσιων πολιτικών που δεν βρίσκουν εύκολα το δρόμο της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε μια ανάρτηση του για την επανίδρυση του 9ου Ινστιτούτου του, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ), με έδρα τα Ιωάννινα,  αναδεικνύει τη στήριξη που παρέχει στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Να αναφέρω, ειδικά σε σχέση με το σημείο αυτό, ότι το Ινστιτούτο των Ιωαννίνων θα υποστηριχτεί με 12,9 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή νέου κτηρίου 3.795 τ.μ., από το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΙΤΕ που χρηματοδοτείται με 57 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».   Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση μπορεί κανείς να βρει μια δήλωση του προέδρου του ΙΤΕ, καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «το Ινστιτούτο των Ιωαννίνων θα υποστηριχτεί με 12,9 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή νέου κτηρίου 3.795 τ.μ., από το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΙΤΕ που χρηματοδοτείται με 57 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η ανάρτηση του ΙΤΕ συνδέει την επανίδρυση του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών με την  ειδική τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη ψήφιση σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή, στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Το ίδιο το ΙΤΕ μας ενημερώνει και για την ιστορική διαδρομή του Ινστιτούτου. «Έως το 2012, το Ινστιτούτο των Ιωαννίνων, με την ονομασία ΙΒΕ, ήταν ένα από τα 7, τότε, Ινστιτούτα του Ιδρύματος. Το ίδιο έτος, το ΙΒΕ ενσωματώθηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ως Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών, με έδρα τα Ιωάννινα. Η πρόσφατη ψήφιση της επανίδρυσής του ως ανεξάρτητου Ινστιτούτου του ΙΤΕ, σηματοδοτεί την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται από τις ερευνητικές ομάδες του ΙΒΕ και της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής συνεισφοράς τους στο πεδίο της Βιοϊατρικής Έρευνας».

Αλλά, ένα Ινστιτούτο αυτής της μορφής δεν αφορά μόνο την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αλλά πρωτίστως την ίδια την τοπική κοινωνία αλλά και την αγορά  που δεν ορίζεται από σύνορα και άλλους περιορισμούς καθώς το διαβατήριο της είναι οι πατέντες και τα προϊόντα που βασίζονται σε πατέντες. Σε αυτό το περιβάλλον αναπτύσσονται τα σχέδια και τα προγράμματα των εταιρειών spin-off (τεχνοβλαστοί).

Οι Τεχνοβλαστοί και η Amazon

Αλλά, μιας και πιάσαμε την υπόθεση με τους τεχνοβλαστούς ας πάμε από το Ηράκλειο της Κρήτης και τα Ιωάννινα στη Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης σε μια ανάρτηση του στο Linkedin αναφέρεται στα οφέλη μιας επένδυσης όπως εκείνη της Amazon στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση: «Η  επένδυση της Amazon Web Services (AWS) στη χώρα μας είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς πρόκειται να φέρει άμεσα αποτελέσματα στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και των εταιρειών τεχνοβλαστών.

Απόδειξη για τη σημασία της επένδυσης αυτής η σημερινή συνάντηση που είχαμε σήμερα στο Aristotle University of Thessaloniki (AUTH) με την κυρία Konstantina Tagkopoulou, Account Manager της ΑWS για την ενημέρωση του Special Account for Research Funds AUTH – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στις spin-offs του ΑΠΘ. Λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση στελεχών της Amazon με τον πρωθυπουργό της χώρας Kyriakos Mitsotakis.

Συζητήσαμε με πολύ ενδιαφέρον για το πως μπορεί το ΑΠΘ να γίνει μέλος του Amazon Web Services Activate, ώστε να επωφεληθούν οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί μας από ένα σύνολο παροχών που θα αναβαθμίσουν την εταιρεία τους από τα πρώτα της βήματα, με δωρεάν εργαλεία, πόρους και υποστήριξη από ειδικούς της Amazon.

Η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας και δεν αρκεί να μένουμε παρατηρητές των εξελίξεων που τρέχουν. Οι spin-off του ΑΠΘ και οι άνθρωποί τους μένουν δίπλα στο πανεπιστήμιο. Στο ΑΠΘ που τις στηρίζει».

Μια επένδυση – ή πολύ καλύτερα, τα οφέλη μιας επένδυσης- στην πράξη!

Οι Startups

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Found.ation συνεργάστηκε με το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund,με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των ελληνικών εταιρειών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους (στάδια pre-seed και seed), να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης και να χτίσει το προφίλ τους.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα €500 εκατ.
  • Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
  • Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
  • Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στα €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.
  • Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
  • Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.
  • Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινότητας startups, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακμάζον οικοσύστημα που θα πυροδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners δηλώνει: «Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τους unicorns. Είναι, επίσης, το έτος κατά το οποίο αρχίζει να πραγματοποιείται μια ακόμη μετάβαση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για την αναδυόμενη αγορά μας».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση https://thefoundation.gr/innovation-platform/research-publications/startups-in-greece/

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδεχόμαστε στη μεγάλη πλέον οικογένεια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το 9ο Ινστιτούτο του, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών. Η επανίδρυση του ΙΒΕ αντανακλά την υψηλής στάθμης έρευνα που διεξάγεται στο ΙΤΕ, καθώς και την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία και τη διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Μελών του Ινστιτούτου. Για το ΙΤΕ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, η οποία επισφραγίζει, έπειτα από επιδίωξη πολλών ετών, την επίτευξη ενός ακόμα, κομβικού στρατηγικού στόχου, που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος προς το μέλλον. Παράλληλα, θα αποφέρει σημαντικότατα οφέλη, στην πράξη, για την κοινωνία και το επιστημονικό οικοσύστημα της περιφέρειας της Ηπείρου. Να αναφέρω, ειδικά σε σχέση με το σημείο αυτό, ότι το Ινστιτούτο των Ιωαννίνων θα υποστηριχτεί με 12,9 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή νέου κτηρίου 3.795 τ.μ., από το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΙΤΕ που χρηματοδοτείται με 57 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το 9ο πλέον Ινστιτούτο του, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ), με έδρα τα Ιωάννινα, επανιδρύει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έπειτα από ειδική τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ψήφιση σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή, στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories