Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν κατά τις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης, καθώς νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνέχισαν να δείχνουν απότομη άνοδο των τιμών.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,6% ενώ και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1%. Ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσίασε αυξομειώσεις.

Η υποχώρηση στις μετοχές έρχεται μετά την άνοδο μεγαλύτερη τον προσδοκιών την οποία κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζονται, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε «δυσάρεστα» υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) ενισχύθηκε κατά 0,8% τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο κατά 0,6% που κατέγραψε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτοξεύθηκε κατά 9,6%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανόδου από τον Νοέμβριο του 2010. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ο δείκτης ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,8%.

Συνεδριάζει η Fed

Από την άλλη, με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα Τρίτη. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα εκδώσει ανακοίνωση την Τετάρτη με τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου.

Οι μετοχές της Tesla ήταν μεταξύ των εταιρειών με την μεγαλύτερη πτώση στον S&P 500, υποχωρώντας 2,3% αφού ο CEO της εταιρείας Ιλον Μασκ ανακοίνωσε ότι πούλησε άλλα 906,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

Η έτερος αυτοκινητοβιομηχανία Ford σημείωσε επίσης πτώση, κατά 2,7% μετά την είδηση ότι έως το 2030 η Toyota θα επενδύει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικά οχήματα, έναν χώρο όπου η Ford προσπάθησε να καθιερωθεί ως ηγέτης.

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μαζί με τα επιτόκια, με την Goldman Sachs και την JPMorgan Chase η καθεμία να προσθέτει πάνω από 1%.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά αυτήν την εβδομάδα για σχόλια σχετικά με το εάν η Fed σχεδιάζει να επιταχύνει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αγοράς asset της κεντρικής τράπεζας θα λήξει τον Ιούνιο του 2022, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για τον τερματισμό των αγορών νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street